Vatandaş istedi, oldu


396 Görüntüleme

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Memduh Büyükkılıç oldu.

 

 Büyükkılıç ismi aslında günler öncesinden Büyükşehir için konuşulmaya başlanmış ancak siyasette 1 saat sonrasının ne olabileceği kestirilemez gerçeği de temkinli olmayı gerektirmiştir. 

 Diğer taraftan bugüne kadar Kayseri Büyükşehir'e gelmiş olan isim profiline bakıldığında bu ihtimal zayıf olarak yorumlanmaktaydı. 

 

Melikgazi'de 3 dönem kuralına takılacak olan Doktor Başkan'ın, hastahaneler ceo'luğu gibi bir görevle siyasi hayatının sona ereceği yorumları da sıkça yapılmaktaydı. 

Kayseri'de ilk defa ezberler bozuldu ve siyasette alışılmışın dışına çıkıldı, Memduh Büyükkılıç ismi Büyükşehir' e aday olarak açıklandı.

 

Büyükkılıç isminin Büyükşehir'e açıklanmasının ne anlama geldiğinin, Kayseri siyasetinde nasıl bir etkisinin ve değişimin olacağının tesbitlerini yapalım o halde..

 

Bir defa bakıldığında Memduh Büyükkılıç ismi Kayseri için büyük bir değişimin adıdır.

-''Nasıl bir değişim kardeşim, Memduh Başkan zaten hep belediye başkanıydı'' denilebilir pek tabii.

 

Şöyle söyleyelim o halde, evet Memduh Büyükkılıç uzun yıllar Melikgazi'de Belediye Başkanlığı yapıyor olabilir ancak, Kayseri'de siyasette belirleyici olanların kafasında bugüne dek Büyükşehir Belediyesine asla düşünülmemiş olan bir isimdir. 

Mehmet Özhaseki Büyükşehirden milletvekili olarak Ankara'ya gittiğinde dahi Melikgazi Belediyesi'nin tecrübeli başkanı değil, Kocasinan'ın çiçeği burnunda belediye başkanı Mustafa Çelik tercih edilmişti.

Bu tercihi eleştirenler, Memduh Başkan'a yanlış yapıldığı noktasında yoğun eleştirilerde bulunmuştu. 

Büyükkılıç'ın Melikgazi Bediyesi'nde son döneminin olduğu ve Büyükşehir tecrübesi yaşamadan siyaseti noktalayacağı görüşü şehirde belkide yüzde 99'du. 

Peki ne oldu da Büyükkılıç bu defa, üstelik ilk doneminde oldukça başarılı çalışmalara imza atmış ve gecesini gündüzüne katmış olan Mustafa Çelik Başkan'ın yerine tercih edilmiş oldu?

Hatırlayalım; AK Parti Kayseri'de 24 Haziran seçimlerinde rekor oy kaybı ile gündeme geldi. Cumhurbaşkanı'nın da Kayseri ile ilgili kırgınlık yaşadığı yorumları yapılmaktaydı.

24 Haziran'da Kayseri AK Parti seçmeni, değişim yapılmadan sandıkta önüne konmuş olan listeye tepki gösterdi ve en fazla oy düşüşü yaşanan il olarak gündeme gelmiş oldu.

Yani değişimin olmamasına tepki gösterdi, bir sonraki seçimlerde de değişim ortaya konmazsa aynı şekilde tavır sergileyeceği mesajını verdi.

Biz de bunu hep dillendirdik ve parti tabanının değişimden yana olduğunu her platformda ifade ettik. 

Genel Başkan Erdoğan bu defa işi sıkı tutmuştu. 

Değişim ve dönüşüm olmadığında ortaya çıkabilecek neticenin partisi açısından iyi sonuçlar vermeyeceğinin farkındaydı.

Zira 24 Haziran seçimlerinden hemen sonrasında, halkın kendilerine vermiş olduğu mesajı iyi okuduklarını seçim gecesinde yapmış olduğu konuşmasında ifade etmişti. 

Bu okumayla birlikte yerel seçimler için halkın önüne çıkartacağı listede hata yapmamak adına yoğun bir çalışma içerisine girdi. 

 

Tebdili kıyafetli görevlilerini şehirlere ve ilçelere göndererek halkın nabzını tutmaya çalıştı. Doğrusunu da yapmış oldu. Zira artık vatandaş, kendisine dayatılan isim ve listelere değil, kendi belirleyeceği, kendisine vekil tayin edeceği liyakatlı isimleri sandık listelerinde görmeyi istemekteydi. 

Bu olmadığında ise sandığa gitmeyerek, gittiyse bile tepkisini ortaya koyacak tercihte farklı bir tercihte bulunacaktı.

 

Kayseri özelinde ise, 'çalışıyorlar ama' diye başladığı sözlerine, mevcut başkanların aday olmaları durumunda bu defa oy vermeyeceğini dillendiren çok fazla AK Parti'li olduğunu söylemekte ve yazmakta idim. 

 Kayseri'de yapılan objektif anketler ve çalışmalar bu durumu rapor olarak Cumhurbaşkanı'nın önüne taşıdı. 

''Vermeyeceğim diyorsun, ancak hangi isim aday olursa oyunu verirsin'' diye sorulduğunda da büyük bir çoğunluk Memduh Büyükkılıç ismini söyledi. 

Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki de,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daraporlamalarda önlerine gelen bu isme kayıtsız kalmadılar.

 

Kayseri AK Parti seçmeni Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak Büyükkılıç'ı istediği için bugün adaydır.

 

Memduh Başkan olursa oy veririm dedikleri için aday gösterilmiştir. Halkın tercihi dikkate alınmıştır. Bu sebeple bunun adı değişim ve dönüşümdür. 

Memduh Büyükkılıç ismi, 24 Haziran seçim sonucunun Kayseri'de ki siyasi belirleyicilere, Parti Genel Merkezine ve Genel Başkan Erdoğan'a verdiği mesajın doğru okumasıdır.

 

Memduh Büyükkılıç ismi, muhalefetin seçim kampanyası olarak planlayıp uygulamaya koyacakları ve belkide netice alabilecekleri algı yönetimini alt-üst eden bir doğru hamledir.

 

Memduh Büyükkılıç ismi, siyasette hedef ortaya koyacak olanların bundan sonrasında daha cesaretli adımlar atacakları yeni anlayışın açtığı kapıdır.

Memduh Başkan'ın bugünden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı hayırlı olsun.

 

 

Yazar

Erdinç Teğmen

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *