Türkiye ekonomisi, Kayseri sanayicisi ve Tahir Nursaçan


398 Görüntüleme

Türkiye ekonomisi yaz aylarında yaşadığımız ekonomik kıskaç ve reel olmayan dövizdeki manipülasyona rağmen 3. çeyrekte 1.6'lık bir büyüme performansı gösterdi. 

Ekonomimiz umut veriyor

Son dönemde yaşanan darbe ve muhtıra kalkışmaların üzerine ABD ile yaşanan gerginlik sonrası döviz kurlarındaki artışın ülke ekonomisine ve sanayicilerimize yüklemiş olduğu maliyetler oldukça ağır olmuştur. 

Suriye topraklarında mecburi ve gerekli yapmış olduğumuz 2 sınır ötesi harekatımızın da ekonomiye yüklediği bir maliyet olmuştur elbette.

Bütün bunlara rağmen, sanayicilerimizin ve esnafımızın göstermiş olduğu dirayet ve sabır, ekonomi kurmaylarının uygulamış oldukları program ve yeni çalışmalarla, Brunson sonrası ABD ile yaşanan siyasi ve ekonomik olumlu havanın etkisiyle döviz kurlarındaki önemli oranlardaki düşüş, gelecek adına umut vermektedir. 

3. çeyrekte yaşanan bu pozitif durumdan sonra, son çeyrekte ekonomide daha ılımlı bir hava esmektedir. Enflasyonda iniş başladı. Dolar ve Euro 4 ay önceki seviyeye yeniden gelmiş durumda. 2018 yılı sonunda ihracat oranlarımızda rekor çıkacağımız belirginleşti. Turizmde 2019 beklentileri yüksek. Ufukta sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme görebiliyoruz. Ekonomi yönetiminin aldığı tedbirler neticesinde gelecek ayların bugünden daha iyi olacağına olan inancımız arttı. Bu olumlu hava da sanayici ve üreticimize önemli bir moral olmakta. 

 

Peki Kayseri ekonomisi ve sanayisi ne durumda?

Kayseri şehir olarak adı ticaretle özdeşleşmiş, yaşanan bütün ekonomik krizleri, diğer şehirlere göre daha az zayiatlarla atlatmış, hesabını iyi yapabilen sanayicilerin olduğu özellikte bir şehirdir. 

Elbette ki global yaşanan ve özelde yaşatılmış olan ekonomik saldırıdan Kayseri sanayicisi ve esnafı da etkilenmiştir, aksini iddia edemeyiz ancak Kayseri sanayicilerinin az etkilenen şehirlerin başında geldiği de bir gerçek. 

Kayseri ekonomisinin kalbinin attığı yer olan Organize Sanayii bölgesine göz attım geçtiğimiz günlerde. 2 dönemdir OSB Başkanlığı görevini başarıyla yürüten Sayın Tahir Nursaçan'ı ziyaret ederek OSB'de bu dönemde neler yapılıp edilmiş, hem görme hem de bilgi edinme fırsatım oldu. 

 

Başkan oturmamış, çalışmış

Başkan Nursaçan'ı 2. dönemini tamamlıyor olmasına rağmen oldukça heyecanlı gördüm. Misyonunu tamamlamış eski hizmet binası yerine, Kayseri sanayicisine yakışır, oldukça modern ve kullanışlı yeni hizmet binasında karşıladı Tahir Başkan bizi .

"Başkan tebrik ediyorum, gerçekten okkalı bir hizmet binası olmuş dediğimde, "burası sanayicimizin hizmet binası, bizler burada hizmetkarız. Özellikle yurt dışından gelen misafirlerimizi büyük bir onur ve gururla burada kabul ediyor, Türkiye ve Kayseri ekonomisi tüm saldırı ve ihanetlere rağmen dimdik ayakta ve biz çok güçlü bir ülkeyiz diyoruz kendilerine" cevabını aldım. 

Doğru ve olması gereken bu stratejiyi alkışlamak düşer bize de. Osmanlı yöneticileri bu mantıkla hareket etmiş ve dış elçileri mekanlarında ağırlarken bu gücü hissettirmeyi tercih etmişlerdir. Bugün yine birilerinin haksız yere dillerine doladıkları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yine bu anlayışla inşa edilmiştir. 

Yine OSB hizmet binasının çevresinde oluşturulan 15 Temmuz şehitlerimizin hatıralarının ve görsellerinin içerisinde yer aldığı bölümleri manidar bulmamak mümkün değil. 

Bu modern ve çok fonksiyonlu hizmet binası içerisinde yine çok çok önemli 2 birim oluşturmuş, Başkan ve ekibi. 

Sanayicilere hizmet veren bu birimlerden Dış Ticaret İstihbarat Merkezi, firmaların fırsat sunan pazarları tesbit edebilmeleri ve yeni müşterilere ulaşmalarına katkı sağlayacak bilgiyi bu merkezden rahatlıkla edinebiliyor. 

Yine sanayiciye hizmet sunmakta olan Endüstriyel Tasarım Merkezi diye bir birim oluşturulmuş ki, sanayicinin model ve tasarımlarında taklit eden değil, kendi firmasına özgü model ve tasarım oluşturmalarına fırsat veren bir birim oluşturulmuş. Buradan çıkan model ve tasarımlarla da Kayseri sanayicisinin rekabet edebilmesi ve marka değerinin artmasının önü açılmış, oluşturulan tasarımların patentleri firmalara verilmektedir.

Bu 2 hizmet birimi de hem işletmelerinin güçlü olabilmesi ve hem de sektörlerinde rekabet gücünü artırma anlamında Kayseri sanayicisine değer katacak önemli bir hizmet sunulmakta. 

 

Türkiye'nin en büyük GES'i kuruldu 

Başkan Nursaçan, OSB'nin geleceğini aydınlatan önemli bir projeyi daha kazandırmış sanayicisine. Türkiye'nin en büyük Güneş Enerji Santralini kurmuş bölgeye.

55 MWp ile 65 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılama kapasitesi ile, Kayseri OSB'nin gündüz elektrik ihtiyacının %21.5'i buradan karşılanıyor. Bu çok önemli bir oran ve sanayi için önemli bir katma değer olmuş. 

Sanayici her zaman nitelikli eleman ve personel istihdamında epey zorlanır ancak Kayseri OSB bunu da çözmüş. 

Bölgede açılan Özel OSB Teknik kolejde bugün yaklaşık bin 500 öğrenci eğitim görüyor. Bu anlamda eğitime önem veren ve sanayicinin ihtiyacını buraya yapmış olduğu eğitim yatırımıyla çözümleme gayreti içerisinde olan Nursaçan, Türk sanayicisinin ihtiyaç duyduğu donanımlı ve yüksek ahlaklı mühendis adayları ve teknisyenlerin buradan yetiştiğini belirtiyor. 

 

Fuar ve Kültür Merkezi Açılıyor

Hizmet binasının hemen karşısında fuar ve kültür merkezi binasını gösteriyor Başkan Nursaçan ve yakın zamanda 2 holü tamamlanacak olan fuar merkez binasının Kayseri ve bölge üreticileri ile müşterileri buluşturan önemli bir köprü olacağını yine heyecanla anlatıyor. 

Başkan Nursaçan'ı bu hususta biraz dertli gördüm. Önemli bir oranda hibe de alarak, bin bir zorlukla yaptıkları Fuar ve Kültür Merkezi'ne gelen eleştiriler üzmüş başkanı. Eleştiriye her daim açık olduğunu ancak iftira ve fitne üretenlerin hakka girdiklerini söylüyor Başkan ve fitne üreterek kendi ayağımıza çelme takmanın kişiye bir şey kazandırmayacağını, enerjisini gereksiz yere harcamaktan ve kul hakkına girmekten başka bir anlam ifade etmediğinin altını çiziyor haklı olarak. 

Örnek bir OSB olmak ve ekonomiye-sanayiye faydalı işler yapabilmenin hem başkanlık görevi sürecinde, hemde öncesinde hep gayreti içerisinde olduğunu sürekli ve ısrarla altını çizen Nursaçan sanayici için bunların dışında da önemli hizmetler yapmış OSB'de.

 

Kayseri'nin en büyük camisi yapıldı

Hayırseverlerin de desteğini alarak 10 bin kişilik Kayseri'nin en büyük camisini kazandırmış ekibiyle. OSB Merkez Cami'nin yenileme çalışmalarını tamamlamış. Önceleri sürekli yağmur yağdığında fabrikaları su basıyorken, 2 adet yağmur suyu terfi kuyusuyla bu sorunun da üstesinden gelmiş mesela. 

Bir taraftan Türkiye'nin en modern itfaiye merkezini ve ekipmanlarını oluştururken, diğer taraftan da yangın önleyici eğitim ve uygulamalarla da bölgede çıkan yangınlarda %30 gibi bir oranda düşüş sağlanmış. 

 

Kayseri sanayicisi dünyaya açılıyor

Bir önemli projesi daha var ki Başkan'ın, sanayicinin yurt dışı pazarlarda yılın sadece belli dönemlerinde gerçekleşen fuarlarda olmak yerine, yıl boyunca sürekli fuar merkezi mantığında işleyen Türkiye Ticaret Merkezlerini, ticaretin kalbininin attığı Dubai'de ve savaş sonrası yeniden kurmakta olan Bosna Hersek'te açıyor. Sanayiciden talepler alınmakla birlikte proje son aşamasına gelmiş durumda. Yakında burada oluşturulacak merkezlerle dünyaya açılacak olan Kayseri sanayicisinin, buralarda açacakları ofis kiralarının ve ofis dekorasyonlarının önemli bir oranında devlet desteği de almış olacak. 

Şimdiden belirlenen başka 3 ülkeye de aynı şekilde Ticaret Merkezi projesi yine önümüzdeki dönemde faaliyete geçirilmiş olacak.

Valla Başkan 2 dönemde oturmamış çalışmış, proje üretmiş, sanayiye değer katmış. 

Çalışan, proje üreten, değer katan, kendisini hizmetkar gören oda başkanlarına bugün daha çok ihtiyacımız var. 

Ülke ekonomisinin ve geleceğinin hizmet etme düşüncesini ön planda tutan odalara ve yönetim ekibine çok fazla ihtiyaç var. 

 

Yazar

Erdinç Teğmen

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *