Dilencilik Kayseri'de son buluyor


418 Görüntüleme

Bir restoranda ya da cafede oturuyorsunuz, yemek yerken ya da kahve yudumlarken 15 ila 30 yaş arasında bir genç bayan ya da erkek sizden para istiyor "Allah rızası için" diyerek ihtiyacının olduğunu söylüyor.

Allahın rızası başımız üzere ancak başınızı kaldırıp baktığınızda para isteyen vatandaş gayet sağlıklı, boyu posu yerinde, güçlü kuvvetli. 

Herhangi bir işyerinde çalışmasına engel teşkil edecek bir sağlık problemi belirtisi de göremiyorsunuz, iş tutacak yada görecek bir organı mı arızalı diye vücut üzerinden göz gezdiriyorsunuz, öyle bir arızası da mevcut değil.

Başınızla yada el hareketinizle "hadi git" cinsinden vermeyeceğinizi ifade etmek istiyorsunuz dilenciliği meslek hâline getirmiş olan bu muhattabınıza ama nafile.

Vatandaşın gitmeye hiç niyeti yok. Israr ediyor ezberlediği cümlelerle ver ver diye. 

'Hadi git kardeşim uzatma' diyorsunuz, ardından rencide olacağınız sözler işitmeye başlıyorsunuz. Sabrınız varsa "la havle" çekip, bulaşmak istemiyorsunuz ama zorluyor sizi, en ağır küfürü yiyorsunuz ve yerinizden kalkıp fiziki müdahele etmek zorunda kalabiliyorsunuz. İstediğini alamayan bu meslek erbapları! işi sözlü tacize, tehdite ve kavgaya kadar götürerek toplumun huzurunu kaçıracak durumlar söz konusu olmaktadır.

Bir başka benzer konu da trafiğin sıkıştığı anlarda ya da trafik ışığında durduğunuzda zorla camınızı silmeye kalkışanlarla muhattap olursunuz.

Trafikte bu modern dilenciler anında harekete geçerler, ellerindeki bir pet şişe içerisinde şu, temizlik bezi ya da aparatı ile siz kabul etmeseniz de camınızı silmeye kalkışırlar. Sindirmezseniz ya da para vermezseniz aracınızı çizip sözlü tacizde bulunurlar.

Bir çoğumuzun başına canımızı sıkan bu tür tatsız bir hadise gelmiştir. 

Artan bu tür şikayetler üzerine Kayseri Emniyet Müdürlüğü dilenciler ile mücadele başlatarak dilenen 10 çocuğu ailelerinden alarak Aile ve Sosyal Politakalar İl Müdürlüğüne teslim etti. 

Bu uygulama ile zorla cam silenlere gasptan işlem yapılacak. Nasıl gasp işlemi yapılacak diye baktığımızda, ısrarla cam silen şahıs mülkiyet hakkınızı ihlal etmiş oluyor. Bu kişi camınızı zorla sildikten sonra aracınızın camına vurmak suretiyle para istediğinde gaspa teşebbüs suçu işlemiş oluyor. Araç sürücüsü olarak siz de canınıza ya da malınıza zarar gelebileceği endişesi ile para verdiğinizde gasp işlemi gerçekleşmiş oluyor. 

Yani bu uygulama suç teşkil ediyor ve emniyet yetkilileri o şahısları alarak hakim karşısına çıkartabiliyor.

Gasp işleminin suçu da 6 ila 10 yıl arasında hapis cezası olarak işlem görüyor.

Şimdi son bir iki haftadır Kayseri Emniyetinin bu dilenciler ile ilgili başlattığı sıkı kontroller ve yapılan işlemler sonucunda dilencilik bitme noktasına geldi. Şahsımın da yaşadığı magduriyet üzerine yaptığım başvuru ve bir çok vatandaşın da bu tür şikayetlerinin artması üzerine Kayseri emniyeti harakete geçerek kısa süre içerisinde bu meseleyi Kayseri 'de çözdü. 

Vatandaş olarak artık cafe ve restoranlarda daha huzurlu oturabiliyor, caddelerde daha güvenli yürüyebiliyor, trafik ışıklarında tereddüt yaşamıyoruz.

Kayseri Müdürü İbrahim Kulular'ın şahsında emniyet teşkilatına bu uygulamalarından dolayı teşekkür ediyoruz. 

Bu uygulamanın aksatılmadan yürütüleceğine de inancım tamdır.

Türkiye'de ilk defa Kayseri'de uygulamaya konulan bu proje ile bir taraftan toplum huzuru sağlanmış olurken, diğer taraftan da bu yaşlarda dilenmeye başlayan bu gençlerin ilerleyen yıllarda, uyuşturucu satıcılığı, fuhuş, hırsızlık ve cinayet gibi ağır suçlardan karşımıza çıkmalarını engellemiş oluyor. 

Kayseri'de uygulamaya konulan bu mücadelenin diğer illere de örnek olması dileğiyle.

 

Yazar

Erdinç Teğmen

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *