Sedat Kılınç; “İnşaat Sektörü Enflasyondan Fazlasıyla Etkilendi”

Sedat Kılınç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kılınç, inşaat sektörünün 2022 yılı seyrini değerlendirdi.


326 Görüntüleme

2021’e göre satışlarda düşüş yaşandığını söyleyen ve sektörü genel anlamda değerlendiren Sedat Kılınç; “Bir önceki yıla göre kıyaslayacak olursak, 2022 yılında konut satışlarında düşüş yaşandı. Ruhsat ve imalat sayısında da düşüş var. Bunun en önemli sebebi enflasyon. Enflasyonun en yüksek çıktığı sektörlerden biri inşaat sektörü. TÜİK’in son açıkladığı veriye göre %113 oranında inşaat malzemelerinde artış var. Konut sektöründeki kalemlerin imalatındaki artışın, 2 yıllık durumunu tespit ettik. Çalışmamıza göre 2 yılda %450’lik bir maliyet artışı olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

“Gayrimenkul Alımında 1. Sırada İran Vatandaşları Bulunuyor”

Enflasyonun alım gücünü çok etkilediği için satışların da aynı şekilde etkilendiğini dile getiren Kılınç, yabancı etkenlerin de olduğunu konuşmasında belirtti. Mültecilerin ve yakın coğrafyadan konut talebi olmasının sektöre etkilerinden bahseden Kılınç konuşmasını, “Vatandaşlık için özellikle böyle bir talep oluyor. 400 bin dolarlık gayrimenkul alan vatandaşlık alma hakkına sahip oluyor. Bu alımlarda 1. sırada İran vatandaşları var. Bu satışlar da daha çok sahil şeridi dediğimiz alana hitap ediyor. Yani Marmara, Ege, Akdeniz bölgelerini kapsıyor. Mesela Ruslar daha çok Akdeniz bölgesinden alıyor. İranlılar daha çok İstanbul’dan alıyor. Farklı Arap coğrafyasından da Karadeniz veya Marmara’nın bir kısmından satın almalar oluyor. Bunların satışlarda bu bölgelere etkisi var. Ama Anadolu yabancı alımının olduğu bir yer değil. Burada öyle bir talep yok. Bizde de gurbetçi faktörü var tabii. Gurbetçiler Anadolu’dan satın alma yapıyor. Gurbetçilerde de farklı bir baskılama var. Döviz kurunun artmaması için Hükümet müdahalelerde bulunuyor, bu da tabii ki farklı bir etkisi olarak karşımıza çıkıyor. Gurbetçiler de enflasyon sebebiyle değişen fiyatlardan yakınıyor. Ama malzemeler dolar bazlı olduğu için ve dolarla birlikte maliyetler de arttığı için bunlar da fiyata yansıyor doğal olarak” şeklinde sürdürdü.

“Konut Üretiminde Daralma Yaşanıyor”

Sedat Kılınç konuşmasında yeni imalatların ve yatırımların azaldığını ve buna bağlı olarak sektör temsilcilerinin tedirgin olduğunu vurguladı. Son olarak sektördekilerin ‘önce stoktakileri satmak daha sonra yeni yatırımlar yapmak’ bakış açısını kazandıklarını belirten Kılınç; “Enflasyonun ne olacağı belli olmadığı için bu şekilde oluyor. Çok büyük riskler alıyoruz imalata başladığımızda. Yıllara yaygın bir imalat yaptığımız için de başladığımızdaki hammadde fiyatı ile bittiğindeki hammade fiyatı farklı oluyor. Topraktan satış dediğimiz modelle satmaya başlıyoruz. Burada da büyük riskler doğduğu için yatırımcı ya da üretici tedirgin oluyor. Bu da yeni konut üretiminde daralmayı tetikliyor” dedi.

Sedat Kılınç İnşaat’ın şu anda devam eden 4 projesi bulunduğundan bahseden Kılınç; “Projelerimizden bir tanesi Beyazşehir Bölgesindeki, 200 daireden oluşan Manzara Park Projesi. Bir diğeri ise biraz daha merkezi bir lokasyonda olan, Sivas Caddesi’ndeki Ege Konağı Projesi. Ege Konağı Projesinde 4+1, 5+1 daire seçenekleri mevcut. Erkilet Bölgesinde ise 3 etaptan oluşan Atakan Konakları Projemiz bulunuyor. Şu anda 16 villadan oluşan ilk etap inşaatı devam ediyor. 2. ve 3. etapları ile birlikte toplamda 40 villa olacak. Son projemiz ise Ahi Evran Bölgesinde bulunan, her dairenin kendine ait hobi bahçesinin olduğu 3+1 evlerden oluşan Eren Kaan Konakları” dedi.

Son olarak MHP meclis üyeliğinden, İYİ Parti’ye geçen ve bu durumu değerlendiren Kılıç konuşmasına şu şekilde son verdi; “İş adamı olarak ben yıllarca siyasetten uzak durdum. Siyaset iş adamına her zaman zarar verir. Çünkü biz topluma hitap eden bir kesimiz. Her alanda yatırımımız var ve her görüşten insanlarla ticari faaliyetler içerisindeyiz. Burada siyasi bir taraf olmamızın tek sebebi, ülkemizde yanlış gittiğini düşündüğümüz şeylere tepki göstermekti. Bu tepkinin neticesinde de baktık ki ülkemiz için, vatanımız için bizim de siyasetin içinde elimiz olması ve siyasete katkı sağlamamız, elimizi taşın altına koymamız ve ülkenin geleceği için bizim de bu noktada fedakarlık yapmamız gerektiğini fark ettik. Bizim düşüncemize sahip İyi Parti Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’le yol yürümeye karar verdik. Sayın Başkanımızın rozet takımıyla da İyi Parti ailesine dahil olduk. İnşallah bu noktada da elimizden geldiğince ülkemize faydalı hizmetler yapmaya gayret edeceğiz. Hedefimiz ve niyetimiz budur.”

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *