Deprem Bilgi Sistemi uygulamasına fay hatları eklendi

Deprem Bilgi Sistemi uygulamasına fay hatları eklendi


58 Görüntüleme

Prof. . Prof. Dr. Kutoğlu, “Vatandaşlarımız artık bulundukları bölgedeki fayların mevcudiyetini, fayların kaç yaşında deprem üretebileceğini ve en son ne zaman ve kaç yaşında deprem olabileceğini, fayın üzerine tıklayarak görebilecekler. Deprem tarihi çok tarihselse o kadar yakın tehlike söz konusudur. Artık sitemizde rahatça, kimsenin ihtiyacını duymadan bu bilgileri 'deprembis' üzerinden görebilecekler” dedi.

ZBEÜ Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, üniversitenin çözüm ortaklarıyla sosyal sorumluluk projesi kapsamında geliştirdikleri, Türkiye'deki her noktanın yerde alındığını gösteren internet tabanlı, interaktif deprembis (Deprem Bilgi Sistemi) uygulamasına da eklendi. 'Deprembis'in yeni sürümü artık alınıp, geçmişte meydana gelen depremler ve fay hattının hangi büyüklükteki deprem üretilebileceği kurulumların uygulanması başladı. Uluslararası deprem ajanslarının verilerinin işletme uygulaması 925x740 metrelik alanlar arasındaki zeminleri gösterirken, kabul edilmiş fay hatlarını da inceleme olanağı sağlıyor. Ücretsiz sunulan 'deprembis' uygulamasına günlük 10 sorgulama hakkıyla www.deprembis.com.tr adresinden erişilebiliyor.

'HERKES OTURDUĞU YERİN ZEMİNİNİ MERAK EDİYOR'

Prof. Dr. Kutoğlu, sahibinin da girebileceği şekilde anlayabileceği şekilde bir uygulama olduğunu belirterek, “Deprem konusu, performansımızı çok zaman geçiren bir konu. Özellikle dünyadaki 6 Şubat depremlerinden sonra bütün ülke olarak varlığımız tedirgin oldu. Herkesin oturduğu yerin zeminini merak ediyor. Her yerde fay var mı, yok mu; bu fay aktif mi, değil mi; Bu fay depremi üretirse, ne kadar büyüklükte deprem üretirse, ne kadar hasar olursa, merak ediyor. Bununla ilgili sürekli olarak günün ayrıntılarının açıklamalarını görüyoruz. Bu açıklamalar ve görüşler zaman zaman farklılıklarla çelişebiliyor. Vatandaşımızın da aklına karışabiliyor. Biz istedik ki kabul edilmiş, uluslararası arenada yayınlanmış, üzerinde uzlaşılmış veriler toplayıp vatandaşımızın anlayacağı dille, vatandaşımızın kendi zeminini, bölgedeki tehlikeyi sorgulayabileceği bir formata getirelim. Böylece vatandaşımız rahatlıkla kendi başına kapsamlı konuyu gözden geçirebilsin istedik” dedi.

'DEPREM TARİHİ ÇOK GEÇMİŞTEYSE O KADAR YAKIN TEHLİKE SÖZ KONUSUDUR'

Prof. Dr. Kutoğlu, bölgedeki bölgelerdeki fayların kaç boyutlu deprem üretebileceğini de uygulama sayesinde görebileceğini belirterek, “Üzerinde uzlaşılmış küresel deprem ajanları, yer bilimleri ajansları tarafından servis edilen veriler ve depremleri de toplandık. Bunları 'deprembis' portalına aktardık. Şimdi kişisellerimiz artık burada sistem girişlerini bölünmüş bölümlerdeki fayları da sorgulayabilecekler. Vatandaşlarımız artık bölgede bulunan fayların mevcudiyetini, fayların kaç yaşında deprem üretebileceğini ve en son ne zaman ve kaçabilecek deprem üretmiş olduğunu fayın üzerine tıklayarak görebilecekler. Deprem tarihi çok tarihselse o kadar yakın tehlike söz konusudur. Artık sitemizde rahatlıkla, kimsenin ihtiyacını duymadan bu bilgileri 'deprembis' üzerinden görebilecekler” diye konuştu.

YENİ FAYLAR VE HAREKET HIZLARI EKLENECEK

Projeyi sosyal sorumluluk projesi olarak geliştirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Kutoğlu, 'deprembis' internet sistemlerinin ticari dağıtımlarını sundukları için sistemdeki yoğunluğu korumak adına kullanıcısını günlük 10 sorgulama ile sınırlamadıklarını söyledi. 3'üncü aşamada güncellenen fay haritalarındaki verileri sistem içerisine aktaracaklarını belirterek, “3'üncü aşamada çalışmaya devam ediyoruz. Bu fayların hareket hızlarını da koyacağız. Uzaklıkta kaç senede bir deprem üretir bunları da üzerine koyacağız. Bu nedenle geçmişteki depremden bu yana geçen süreye bakıldığı zaman tehdidin ne kadar yakın olduğu görmek mümkün olacak. Bunlar, uluslararası kuruluşlarca servis edilen fay haritaları. Biz Maden Tetkik Arama'nın (MTA), haritalarını da dijitalleştiriyoruz, onları da dijitalleştirdikçe haritamızda onlar da hayatta kalıyor” dedi.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *