5 yıllık kritik süreci atlatan Öykü Arin'in testleri olumlu çıkarsa aşı uygulamaları başlayacak

5 yıllık kritik süreci atlatan Öykü Arin'in testleri olumlu çıkarsa aşı uygulamaları başlayacak


57 Görüntüleme

ANTALYA'da babasından nakledilen yüzde 98,5 uyumlu ile yaşama tutunan lösemi hastası Öykü Arin Yazıcı (9), 5 yıllık kritik süreci atlattı. Kızı Öykü Arin'in sağlık durumu hakkında bilgi veren Eylem Şen Yazıcı, “5 yılda bir bir daha olmadı ya da metastaz olmadı. Sokaktaki herhangi birinden bir tık daha fazla risk var. Büyük orandaki sürecin süreci atlatılmış durumda. Testlerin sonucu olumlu olursa aşı süreci başlayacak" dedi.

İzmir'de yaklaşık 5 yıl önce Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi konulan Öykü Arin Yazıcı, transfer için Antalya'ya getirildi. Eylem Şen Yazıcı ve Çağdaş Yazıcı tarafından kızları için 'Öykü Arin'e Umut Ol' kampanyası başlatıldı. Yurt içinde ve dışında binlerce kişi, Öykü'ye umut olabilmek için kök hücre bağışında bulundu. 11 Nisan 2019'da tedavi gören Öykü Arin'e, annesi Eylem Şen Yazıcı'dan yarı uyumlu nakil yapıldı. Nakil olumsuz sonuçlanınca 26 Haziran 2020'de babası Çağdaş Yazıcı'dan yarı uyumlu nakilde ilik uyku yüzde 98,5 oranında başarılı oldu. Taburcu yapıldıktan sonra uzun süre evde kalarak, fırının kapmaması için bakım yapılmaması için Öykü Arin, hasta olmaması için büyük uğraş verdi. 2020 yılı ağustos gününde İzmir'deki evde dönen Öykü Arin, sık sık Antalya'ya gelip kontrollerine devam ediyor. Öykü Arin, 2021 yılında ilkokula başladı. 2021 Kasım ayında kardeşi 'Arkadaş Ekim'i kucağına alan Öykü Arin, ablalık tattı.

TESTLER OLUMLU ÇIKARSAŞI SÜRECİNE BAŞLANACAK

Anne Eylem Şen Yazıcı, Öykü Arin'e babasından yapılan yarı uyumlu naklin üzerinden 5 yıl geçtiğini belirtti, “5 yılda JMLL tekrar olmadı ya da metastaz olmadı. Başka yerde kanser oluşmadı. Piyasadaki ağır değişikliklerin gerçekleştiği zamanlarda metastaz yapabiliyor. Böyle bir şey olmadı. Metastazın genetik olarak çok fazla kaybolmadığını gösterir, ancak bir kez meydana gelmesi genetik olarak bir potansiyel oluşmuştur. Sokaktaki herhangi birinden bir tık daha fazla risk var demektir. Büyük orandaki sürecin süreci atlatılmış durumda. İlik savaşı sürecinin sona ermesi bizim için önemli. Çok küçük dudaklarında ilik sistemi süreci var hala ama az bir durumda. Onun da sürekli bitmesini sağlar. İmmünolojide testler yapılıyor. Testlerin sonucu olumlu olursa aşı süreci başlar. Önce cansız, sonra belki canlı aşılar yapılacak" dedi.

'AŞIYLA YASAKLARI KALKACAK'

Öykü Arin'e canlı aşı yaptırmayı bıraktığı andan itibaren ki çoğu kısıtlamanın kalkacağını belirten Yazıcı, “Öykü Arin okula maskeli gitmek zorunda. Normalde 5 yıldır kapalı onu yeri maskeyle gidiyor. İlk 2 yıl evde kalmamış, onun yere gitmesi yasaktı. Sonraki süreçte kapalı ürünlerin hepsine maske ile gitme değişimi var. Dışarıda açık dondurma yemesi yasaktır. Havuza girmek yasaktır. Birçok kısıtlama var. Canlı aşı kararı çıkarsa bu yasaklar kalkacak. O, biraz heyecanlıyız. Önümüzde 5-6 ay daha var ama ondan sonra tamamen rahatlayacağız. O da bütün diğer çocuklar gibi hayatları sürdürebilecek diye diye konuştu" diye konuştu.

KAMPANYA BİNLERCE KİŞİYE CAN OLDU

'Öykü Arin'e Umut Ol' kampanyası sayesinde binlerce kişinin umut ettiğini söyleyen Eylem Şen Yazıcı, “Eşleşme sayıları çok yüksek. Kızılay'ın eşleşme verilerine göre, biz bu kampanyaya başladığımız zaman Türk KÖK'te kayıtlı bağışçı sayısı 186 bin oldu. Şu anda 1,5 milyona ulaşmış durumda. Bence çok fazla, bini aşkın birleştirmek var. 2019 yılında Kızılay'ın resmi rakamlarında 2 bin küsur var. Daha geçen hafta 2 kişi, 'Biz Öykü Arin'e donör olmuştu. Başkalarıyla eşleştik' yaparak bize ulaştı. Hemen hemen her hafta 1-2 kişi için güncel haberlere devam ediyoruz. Bizim iletişim bilgilerimiz olan, bizi arayan, mesaj atan kişiler dışında da muhtemelen binlerce kişi var. Mesela Almanya'da da 'Öykü Arin'e Umut Ol' kampanyasını yürütmüştük. Orada da eşleşme oldu. Ona 2 haftada 1, bir aile bize ulaşıyor. 'Çocuğumuz böyle bir süreç yaşanıyor. Ne üzerinde. İlik nakli olacak. Siz neler yaşadınız' diye soranlar oluyor. Aynı zamanda donörünü bekleyen binlerce çocuk, yetişkin, anne, baba, hasta umutla bekleyen insan var. Donör olun çünkü hücre kök bağışı hayat kurtarıyor" dedi.

'SONUÇLAR İYİ ÇIKARSA OKULDA MASKE TAKMAYACAĞIM'

Öykü Arin Yazıcı, 3'üncü sınıfı bitirip 4'üncü sınıfı geride bıraktığını anlattı. Okul dışında tenis, tiyatro gibi etkinliklere katıldığını ifade eden Öykü Arin, “Okulda çok iyi eğitmenlerim var. Öğretmenlerimi ve arkadaşlarımı çok seviyorum ama artık sınıflarda o yüzden biraz endişeliyim, biraz da heyecanlıyım. Okulun dışında tenis kursuna gidiyorum. Okulda tiyatro kulübüne katılırım. Okul dışında da tiyatro kursuna gidiyorum. Tiyatro yapmayı çok seviyorum. Yüzmeyi de seviyorum. Büyüyünce yazar ve oyuncu olmak istiyorum. Kök hücre bağışı hayat kurtarır umut olun. Şimdi tekrar testler yapılacak. Sonra da aşılar olacağım. Sonuçlar iyi çıkarsa sonra artık maske takmayıp, azıcık dondurma yiyebileceğim. Oyun bölgesinde oyun oynayabileceğim. Bunun için çok heyecanlıyım" dedi.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *