Dağtekin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Dağtekin: “Arabalar Gibi Binalar Da Muayene Edilmeli”

Dağtekin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Dağtekin, bina muayene sitemi kurulması gerektiğini ve araçlarda olduğu gibi belirli aralıklarla binaların da muayene edilmesi gerektiğini söyledi.


555 Görüntüleme

Dağtekin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Dağtekin, KayseRadar ve Radyo Radar’dan canlı olarak yayınlanan ‘Bunu Da Konuşalım’ programına konuk oldu. Gazeteci Erdinç Teğmen’in sorularını cevaplayan Dağtekin, Kayseri’ye gelen depremzedelere evlerini açıklarını söyledi. Bundan sonra da ellerinden geldiğince yardımda bulunacaklarını ifade eden Dağtekin, “İmkanımız vardı bütün dairelerimizi hemen açtık. Bundan sonra elimizden geldiği kadar yine yardımcı olacağız. Çünkü biz birlikteyiz, bir millet olarak hep beraberiz. Bugün Maraş, yarın başka şehir olabilir. Özellikle Maraş’a çok yakınız, çok iç içeyiz. Maraş’ın büyük bir çoğunluğuna Kayseri elinden geleni yapıyor, her zamanda yapacaktır. İnşallah bundan sonraki süreçte de bu yarayı en kısa zamanda nasıl kapatırız onun derdine düşeceğiz” dedi.

Van, Elazığ, Erzincan, İzmir ve Düzce depremlerini de anımsatan Dağtekin, Türkiye’nin depremlere alışması ve sağlam binalar yaparak da can kayıplarının önlenmesi gerektiğini vurguladı. “Deprem ülkesinde insanlar evlerinde rahat olmalı” diyen Dağtekin, “Bu depremleri hep yaşayacağız, ama bunu yaşarken rahat olmamız lazım. Çünkü mümkün bu en azından can kaybının önlemiz lazım bu da sağlam binalarla sağlanabilir. Bu sorun Türkiye’nin sorunu, bütün milletin sorunu. Sadece Kayserinin sorunu değil, Kayserili bir insan Maraş’a gidebilir, İstanbul’a, İzmir’e gidebiliriz, orada depreme yakalanabilir, yoldan geçerken yakalanabilir. O yüzden bu ülke sorunu olduğu için buna herkesin destek verip bir an önce riskli yapılardan, özellikle dayanıksız ve problemleri yapıların biran evvel kurtulmamız lazım. Kentsel dönüşümle, Kayseri’deki bu riskli yapıları biran evvel kurtarmamız lazım” şeklinde konuştu. 

‘BİNA MUAYENE SİSTEMİ KURMAK ZORUNDAYIZ’

Depremde yaşanan can kayıplarının yüzde 99’unun eski yapılardan kaynaklı olduğunu dile getiren Dağtekin, “Özellikle yeni dönemde yapılan binalardan kimse endişe etmesin. Onlarda bu kadar büyük bir felaket yaşanmaz, çünkü yeni deprem yönetmeliği 99’dan sonra bir daha yayınlandı. 2000 yılı önceki yapılarda mutlaka risk var. O yapıların birçoğu denetimsiz. Yaklaşık 10 senedir yapılan yapılar daha güvenlidir. Onda sonra bir daha deprem yönetmeliği değişti, o yüzden de özellikle Kayseri’deki 2000 yılından sonraki evlerde hiç endişe etmesinler. Yine de burada mutlaka insanlar binalarında hasar veya risk görüyorlarsa kontrol ettirsinler. Şu anda ki o korkuyu yavaş yavaş bırakmalıyız. Çünkü Kayseri’de büyük bir deprem olasılığı yok hem de gerçekten de yeni yapılarda problem yok. Yeni binalar özellikle dayanıklık konusunda daha kaliteliler. Deprem bölgesinde yıkılan eski binalar gerçekten de toprak olmuş. Buradaki binalarda öyle bir risk yok yani üst üste düşme şansı yok, un ufak olmaz toprak gibi olmaz, en fazla sallanır belki de çatlar. Başka bir şey olmaz nitekim de öyle oldu. İnşallah bundan sonra ki süreçte riskli yapıları düzelteceğiz” ifadelerini kullandı. 

Araçlar nasıl her yıl muayene ediliyorsa binaların da o şekilde kontrolden geçirilmesi gerektiğini belirten Dağtekin, “Biz artık Bina Muayene Sistemi kurmak zorundayız. Her arabayı nasıl muayene ediyorsanız, binalarda kontrol edilmeli. Adam gitmiş kolonu kesmiş, yeni bina olsa ne olur kolonu kesmiş istediğin kadar sağlam yap. Ama muayenesi olsa, kontörlü olsa sürekli her yıl yapılsa bunlardan insanların bilgisi olur. Binalarda güvenlik problemi var. Yangın var, yalıtım var savaş olsa sığınağı yok. Bunlar aslında basit şeyler değil. Yeni binalarda çok güvenli sığınaklar var. Buralarda insanlar çok rahat yaşayabilir” dedi. 

‘SİSMİK İZOLATÖRÜN YERİNE GÖRE FAYDASI VAR YERİNE GÖRE YOK’

Sismik izolatörün yerine göre faydalı, yerine göre faydasız olduğunu anlatan Dağtekin, her binaya sismik izolatörün gerekmediğini söyledi. Dağtekin, “Sismik İzolatörün gerektiği yerde yapılması lazım. Mesela köprü ayakların da olur ama bizim binalarda bu tür şeye şu an için ihtiyaç yok. Çünkü bizim temellerimiz gerçekten sağlam. Buna göre tasarlandı zaten. Yeni binalarda deprem yönetmeliğine göre, hem jet yapılıyor hem fore kazık yapılıyor. Bunlar hepsi var. Şimdi televizyonlarda hep sismik izolatör diyorlar ama bu sismik izolatörün faydası yerine göre var yerine göre yok. Bunu tutup da her binaya koymanın anlamı yok. Şu anda Kayseri’deki yeni binaların o kadar sallanmasına rağmen, sismik izolatör olan köprüde vardı, yanındaki binada yoktu ama temeli sağlam olduğu için aynı durumda oldular. Zaten yeni sitemde yapılacak her şeye gereken neyse o isteniyor biz onu yapmak zorundayız. Kayseri’de özellikle yeni yapılan binaların çok sıkı denetimden geçiyor” diye konuştu.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *