ANTALYA Jet ski'de ehliyet aranmıyor, yeleksiz ve spor yapabilenlere yasak

KANUNEN ehliyet aranmayan jet ski'lerin kullanımı Antalya sahillerindeki su sporları firmaları, nefes alabilmesine izin vermeden kesilmesine izin vermez. Yüzme bilmeyenler, jet ski'ye bir görevli eşliğinde binebiliyor. İşletmeler, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Liman Başkanlığı'ndan izinle faaliyet gösterebiliyor. Denizdeki denetimleri ise Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri yürütüyor.


139 Görüntüleme

Bursa'da, İznik Gölü'nde Kübra Özdemir'in (25) erkek arkadaşı Onur Işık (23) ile bindiği jet ski'nin devrilmesi sonucu suya düşüp boğulmasıyla gözleri bu spora çevrildi. Türkiye'de 640 kilometrelik sahilleri ve geniş oteliyle yılda 20 milyonun üzerinde yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Antalya'da turizm amaçlı kullanılan su sporları araçları arasında jet ski de bulunuyor. Otellerin plajlar ağırlıklı olmak üzere birçok plajda faaliyet gösteren su sporları firmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Liman Başkanlığı'ndan yapılmasına olanak sağlanarak faaliyet gösterebilmektedir. Denizdeki denetimleri ise Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri yürütüyor.

 

'KAÇAK FAALİYET YAPANLAR DA VAR'

Antalya Deniz Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin, oda üyesinin 200 civarında belgeli su sporları firması olduğunu belirtirken, bu işi resmi yapanların dışında kaçak faaliyet gösterebildiğine de dikkati çekti. Denetimlerin, Liman Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından yapılabildiğini anlatan Başkan Çetin, kaçak faaliyet gösterenlere yönelik resmi denetimlerine oda olarak destek verdiklerini ve takipçisi çalışmalarını dile getirdi.

 

JET SKI İÇİN EHLİYET ARANMIYOR

Jet ski kullanımında ehliyet aramadığını belirten Antalya DTO Başkanı Çetin, “Sadece can güvenliği açısından bir taahhütname imzalanıyor. Kaş'tan Alanya'ya kadar bu sporların yapılabildiği istasyonlarda var ve tamamında denetimler yapılıyor. Şahsi olarak da insanlar jet ski alıp, kayıtlarını yaptırarak kullanabilirler. Ticari amaçlarla ise turizm işletme belgesi olmadan ve belirlenmiş parkuru olmadan kullanılmaz. Kurallara aykırı kullanımlar tespitinin de trafikten mene kadar cezası var" dedi.

 

CAN YELEKSİZ VE YÜZME BİLMEYENE VERİLMİYOR

İznik Gölü'nde kaybettiğimiz Kübra Özdemir için başsağlığı dileyen ve 30 yıldır su sporları sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın genel müdürü Nihat Kızılsavaş, bu işe başladıkları ilk günden bugüne kadar birçok yenilik yaşandığını ve kazalara karşı kuralların daha da katılaştırıldığını ifade etti. Kızılsavaş, “Bizim buradaki işletmelerimizde herhangi bir su üstü faaliyetini can yeleksiz yapmak kesinlikle yasaktır. Yüzme bilmeyen bir vatandaş olursa da ekip bileşenlerinden aktivite yapmak istiyor. Eğer kabul etmiyorsa de kusurunuz yok" diye konuştu.

 

YAZILI VE GÖRSEL KURAL ANLATIMI

Jet ski'yi kullanmak için herhangi bir ehliyete gerek duymayan Kızılsavaş, “18 yaş küçükler kesinlikle kullanamaz. Belli başlı kurallarımız var, hem kağıt üzerinde göstermemiz hem de görsel olarak sağlamamız kuralların imzalanması gerekiyor. Bunlardan bazılarının 300 metre açıkta kullanılması gerekiyor. Bizim parkurumuzun çok fazla sağına veya çözümüne, görüş açımızı kaybedeceği şekilde ilerlemesi gerekiyor. Bizimle sürekli göz temasının olması gerekiyor. Olası bir devrilme olabilir, motor arızası yaşanabilir. Cankurtaran botumuzla hemen ona müdahale edebileceğimiz düzeyde olması gerekiyor. Bu gereksinimi aşarsa da hemen ekibin kendisini çağırıp aktiviteye son verebileceğini" kullandı.

 

SADECE KENDİ BÖLGESİNDE KULLANILABİLİR

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Liman Başkanlığı'ndan izinle bu işi yapabildiklerini söyleyen Nihat Kızılsavaş, denetimlerin ise Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından sürekli olarak desteklendiğini anlattı. Kızılsavaş, "Evraklarımız ile araçlarımız ve kullanımları Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından düzenli olarak kontrol ediliyor. Liman Başkanlığı'na, buradaki bütün malzemelerimiz kayıtlıdır. gördüğünüz bir jet ski veya bir teknenin başka bir yerde başka bir sahilde kullanılması kesinlikle yasaktır" dedi.

 

ŞAHISLAR İSTEDİĞİ YERDE KULLANAMAZ

Nihat Kızılsavaş, kişilerin Liman Başkanlığı'nca belirlenen yerler dışında jet ski'yle sahile gelmesine izin verilmediğini da söyledi. Bu şekilde kullanımlara yönelik hem para cezaları hem de aynı karada olduğu gibi trafikten menedilmeye kadar varan cezalar uygulanabildiğini dile getiren Kızılsavaş, “Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri Antalya'nın her bölgesinde gerekli devriyeleri atıyor ve şüpheli görüldüğü veya görmediği, bir trafik polisinin çevrilmesinde nasıl bir aracı durduruyorsa denizde aynı prosedür geçerlidir. Gerekli evrak kontrolleri, kapasite sınırının aşılması gibi bölme tuşları kontrol ediliyor. Trafikten erkeklerle dediğimiz karadaki kural denizde de geçerlidir" diye konuştu.

 

DÖRT DİLDE YAZILI KURALLAR

Jet ski veya diğer su sporları araçlarını kullanacak kişilere yazılı ve sözlü kurallar aktarıldıktan sonra bir sözleşme imzalanıyor. Hem bu sözleşmede hem de kumsaldaki tabelada uyulması ve dikkat edilmesi gereken kurallar Türkçe, İngilizce, Rusça ve Almanca olarak 4 ayrı dilde bildiriliyor. Su sporları çıkış parkurundaki 6 maddeden oluşan kurallar şöyle:

 

“Burada yasaklanmak yasaktır. Parkurdan giriş ve çıkışta azami sürat 3 milyon. Jet ski ile miktar miktarını girmek tehlikeli ve yasaktır. Jet ski ile sahil boyunca 300 metreye yaklaşmak yasaktır. Tüm aktivitelerde can yeğlemek mecburiyetidir. Bayrakların işaretlerini bırakarak çıkış parkuruna geri dönün."

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *