Yüzde 25 zam sınırı kalkınca ne olacak?


425 Görüntüleme

Bilindiği üzere konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan yasa, Resmi Gazete'de 11 Haziran 2022'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1 Temmuz'da süresi dolacak yasayla ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: "Devam etmesi için ben bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla bu yönde bir çalışma yok. Zaten o düzenleme bir süreliğine yapılmıştı" dedi

Peki yüzde 25 zam sınırı kalkınca ne olacak? Buna bir göz atalım. Kirada yüzde 25 sınırı gelmeden önce kira zammı yıllık enflasyon ortalamasına göre hesaplanıyordu. Yani açıklanan ayın enflasyon oranı eklenerek son 12 ayın enflasyon ortalaması alınıp kira zam oranı buna göre ortaya çıkıyordu.

Örnek vermek gerekirse  mayıs ayında açıklanan nisan ayı enflasyonu ile birlikte 12 ayın ortalaması yüzde 59,64 oldu. Eğer yüzde 25'lik sınır olmasaydı konut kiralarına en fazla yüzde 59.64'lük zam gelecekti. Tabi yüzde 25'lik sınırlama olmasından dolayı eski kiracılara en fazla yüzde 25 zam gelmiş oldu.

1 Temmuz 2024 itibariyle aylık enflasyon hesaplanacak ve 12 aylık enflasyon ortalaması kiranın tavan zam fiyatı olacak. Buna göre yine ev sahibi kafasına göre zam yapamayacak  yıllık enflasyon ortalaması kiraya gelecek maksimum zammı belirleyecek. Son olarak 2024 TÜİK nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 3.18, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 69.80 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti. Mart ayında yüzde 57.50 olan oran şubat ayında yüzde 55.91, ocak ayında yüzde 54.72 idi.

Maalesef yüzde 25'lik kira artış sınırlaması ilk başta Çözüm gibi dursada beraberinde bambaşka sorunları da getirdi. Ev sahiplerinin evlerini kiraya vermekten vazgeçmesine hatta yatırım amaçlı ev almak isteyenlerinde yatırımlarını bu yönde değerlendirmek istememesine sebep oldu. Bu durum kiralık konut arayanlar için çok ciddi sıkıntılara sebep oldu.

Kiralarda yüzde 25'lik kira artış sınırlama uygulamasının sona erip tekrar eski düzene geçilmesiyle oluşacak bu karışıklık nasıl düzelecek merakla bekleniyor.

Sağlıcakla Kalın.

 

Yazar

Leyla AYTEN

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *