Yarıyıl Tatili Yaklaşırken Çocuklar...


577 Görüntüleme

2021-2022 Eğitim ve Öğretim yılı Okullar  açılmadan Okul idaresinde  öğretmenler de bir telaş eğitim öğretim yılı, anasınıfı okul öncesi, ilköğretim yarının büyükleri çocuklara hayata nasıl hazırlarız gün sayılır, Bu heyecan ailede, öğretmen de çocuklar da ailelerde herkeste farklıdır. 

Çocuklar okula başlar. Yeni başlayanlar için okul ortamına uyum sağlamak biraz zaman alır... Ağlayanlar Sonra arkadaşlar öğretmenlerin sevgi dolu yaklaşımıyla okula alışır tatil günleri bile okul niye yok diye üzülür, sonra dersler derken yorgunluk bu sefer tatil olsa diye gün sayar hepimiz yaşadık bu durumları derken yarıyıl tatili yaklaşır.

Yarıyıl tatilinde planlar yapılır, uzakta okuyan çocuklar aileye kavuşma durumu özlem, yeni başlayan ilköğretim okumaya geçiş tatilde okumaya zaman ayırması, okumayı hızlandirması için, karne çalışmanın karşılığında durumunu bildiriyor, Şimdi herkes teşekkür takdir. Bizim zamanımızda zor görürdük. 

Çocuklar kendini bilir nerde ne yaptım eksiklerim ne, aile baskı yapmadan tatlı dille sen en güzelini başaracak zekâya sahipsin evladım istersen olur, deyip, çalışırsan başarırsın.

Anne veya baba  üzülme sen diye içinden üzülmüş dahi olsa evladına belli etmemeli destek olmalı.

Okul yıllarında karnem de zayıf olduğunda kaç zayıf demezdi büyükler kaç tosunun var  üzülürdüm, tabiki ikinci dönem daha çok çalışır sınıfı geçerdim.

 Çocuklarım da karnelerini alınca, eksikleri nerde ise çalıştılar, üniversite eğitimi okullarını tamamladılar ,işleri oldu hayata atıldılar evlendiler çok şükür. Her anne ve baba evlatlarını en güzel yerde görmek ister. Gurur verici Rabbim herkese nasip etsin.

Böyle anlatırken kısaca yaşamış gibi   bir ömür aslında o kadar maddi ve manevi emek veriyoruz ki evlatlarımıza eline ekmeğini alsın işi olsun diye. Başarı dolu hikâyeler anlatırdık örnek olsun evladımıza diye.

 Bizim zamanımızda okul ders dışında hayatı yaşamak ders gibi anlatılırdı 4.-5. sınıfta okula gazetede götürür orda ki haberler olumlu ve olumsuz örnekleri öğretmen bizlerle tartışır doğru olması gerekeni anlatırdı sizlere örnek olsun derdi yaşadığımız çevre, mahalle olanları da anlatırdık. 

 Tarihimizi anlatan öğreten filmleri okul sinemaya götürür hep birlikte izlerdik çok az bir parayla, sonra ne anladınız filmden herkes yazıp gelecek derdi öğretmenimiz ödev verirdi kompozisyon olarak yazardık.

Yarıyıl tatilinde mutlaka bir kitap roman  okunacak ve kitabın özeti dolma kalemle güzelce özeti yazılacak.

 El becerisi için okulda örnek bezi kumaş üzerine bütün teknikler öğretilir tehel alma, baskı dikişi, düğme dikme, ilik açma, bu teknikleri öğrendiniz bir el becerisi iş yapıp getireceksiniz ödev verirdi öğretmen.

 Şimdiki gibi ödevler bilgisayar dan çıkartılıp götürmek yoktu araştırma vardı nasıl nerden ne bulabiliriz .Aslında biz çözüm üretebilen kolaya kaçmayan,takım çalışması ile mücadeleci bir gençlik döneminde okuduğumu düşünüyorum.

 Hazır olan bir şey yoktu bizim zamanımızda örnek olarak gördüğümüzde yoktu ilköğretim yılları bahsettiğim çünkü her şey yeni öğrenme temeli, oyunlar bile farklıydı,

       Şimdi çocuklar çok şey hazır sunuluyor ,hayaller bile film yapılmış gösteriliyor.Teknoloji her şeyle bir tuş yakınında,bizler ödev için kütüphaneye  gidilecek aile izin verirken bile şuraya tükürüyorum ,kurumadan gel 

Kolumuzda saat bile olmazdı.

Böyle denetim, koruyup korumak adına ,nasıl tembih ederdi aileler herkes öyleydi ,kiminle arkadaş ailesi kim ,sınıfta kimle oturuyor ,daha veli toplantısı olur orda bile sanki bir dedektif gibi aileler çocuklarını sakınırdı gözünden .

 Doğru olanı onlar atasından öğrenip bize de öğrettiler aynen devam ettik çok şükür ,Bende anneanneyim o gün bugündür bende çocuklarımın arkadaşları ve aileleri ile halen görüşüyoruz.Okul ve iş hayatında olan hepsiyle tanışıp görüştük.

Çocuklara doğru olanı din, iman ahlak bilgisi, zamanında verir. öğretebilirsek, bize küçükken annem sağınız da ve solunuz da Melekler yaptığınız her şeyi yazıyor .Allah görüyor ne yaparsan  yap  diye tembih ederdi .bizde her şeyi dosdoğru anlatırdık ,yalan yok korkardık  saygı vardı ,sevgiyle iyilikle anlatırdı anam babam.

Şimdi haber alalım diye telefon veriyor aile ,isterse konuşuyor yoksa sarj bitti deyip geçiştiriyor örneklerini görüyoruz ailede alması gereken din iman ahlak bilgisi eğitim vermezsen tel hiçbir şeyle kontrol edemezsin ,

 Çocuklar değerli hepimiz için aileler için ayrı, öğretmenler için ayrı emek veriyor yarına hazırlamak için doğru güzel günler görmesi için hepimiz üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz ,onlar mutlu olursa bizlerde mutlu oluruz.

 Bende bir anneanne olarak torunum sömestr tatilinde İnşallah gelecek o gelmeden tatilini en güzel nasıl geçirmeli ne yapabilirim onun için çünkü çocuklar hiçbir şey unutmazlar .

 Tiyatro , gezilecek yerler müze,vs birlikte şarkılar söylemek,kitap okumak,el becerisi bir şeyler yapmak farklı aktiviteler,evdeki Albüm fotoğrafları  onunla düzenlemek görmediği bizimde büyüklerimiz aramızdan ayrıları ona anlatmak onun istediği ne ise ona göre yol izlemek,Ben bunları düşünüyorum da torunum ne ister acaba ? 

 Hayırlısı ile gelsin de ....

Eğitim ve öğretim yarıyıl tatili Öğretmenler ,Öğrenciler aileler, herkes için sağlıklı güzel geçmesi dileğiyle.

Sevgiyle kalın.

Yazar

Gülizar Selamoğlu

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *