*Ramazan Umresi, Hacc ve Linux Vakfı*


784 Görüntüleme

Suudi Arabistan, tüm dünyada etkili olan yeni tip korona virüs (Covid-19) önlemleri kapsamında, yaklaşık 11 aydır kapalı tuttuğu umre ziyaretleriyle ilgili kayda değer bir gelişme yaşamadı. Suudi makamlarının “Aşamalı Olarak Umre ve Ziyaretlere İzin Verilme Kararı" başlığıyla yaptığı açıklamada, 4 Ekim 2020'den itibaren kademeli olarak umre ziyaretlerine izin verme kararı alınsa bile sembolik uygulamadan öteye geçmedi. Hatta geçtiğimiz haftalarda 15 günlüğüne tüm uluslararası uçuşları askıya alan Suudi hükümeti korona virüs tehlikesi bitene kadar bu şekilde umre ziyaretlerini açması çok zayıf bir ihtimal gibi görünüyor.


Recep ayına sayılı günler kala Ramazan ayında umre olacak mı olmayacak mı? Hac mevsiminde Hacı adaylarımız gidecek mi? Bu sorularla ilgili gelişmeleri siz değerli okuyucularımızla paylaşacağız.


Suudi Arabistan’da Covid Vakaları
Öncelikle Arabistan’daki resmi Covid vakalarına baktığımızda karşımıza çıkan tabloda son bir hafta da artışa geçtiği görülüyor. Toplamda vefat eden sayısı 6400 bulurken günlük vaka sayısı 300'lerde. Günlük vefat sayısı ise 3-5 gibi…


Suudi makamları umre sezonunu kapatmak üzereyken önümüzde Ramazan ayı kaldı gibi gözüküyor. Ramazan ayı yaklaşırken henüz resmi bir açıklama yok. Gayr-i resmi haberlerde ise Korona vakaları dünya genelinde etkisini kaybetmediği müddetçe umrenin açılması zor gibi. Yapılan değerlendirmelere göre ise Haccın açılması tamamen Ramazan ayına bağlı gibi. 


Ramazan ayında açılır mı?
4 Ekim’de başlayan umre ziyaretiyle Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere ’ye Suudililer ve orada yaşan vatandaşlar belirli şartlar dâhilinde ibadetlerini yapabildiler. Yaş şartı, sağlık ve Randevu sistemi ile yapılan ziyaretler de çok ciddi tedbirler alınması, Pandemi şartları düşünüldüğünde dünyadan gidecek yüz binlerce insanın aynı anda umre yapmasını imkânsızlaştırıyor. Resmi olarak Ramazan ayında belirli sayıda umrecilere kota vereceğiz deseler bile Umre için belirtilen şartlar ve fiyat belirsizliği diğer bir etken. Gerek Pandemi şartları gerek umre için getirilen şartlar ve gerekse fiyat belirsizliği Ramazan ayında da umrenin açılma ihtimalini çok zayıf gösteriyor.


Hacc Mevsimi Nasıl Olacak?
Ramazan için söyleyeceklerimizi Hac içinde söylememiz mümkün olabilir. Ama Hac Mevsiminde daha altı aydan daha az bir süre var. O zamana kadar dünya genelinde yapılan aşı çalışmaları pozitif yönde etkisini gösterir ve Pandemi süreci lokal yönde seyrederse yeni şartlar ve kota uygulamaları ile Hacc ibadetini açabilirler. Umre için getirilen şartlara yenileri eklenebilir. Yaş şartı başta olmak üzere Kronik hastalıklar ve uluslararası seyahat edebilir belgesi veya sağlık pasaportu uygulamasını devreye koyabilirler.


Linux Vakfı Oyunu Devreye Girebilir?
Linux Halk Sağlığı Vakfı (Linux Foundation Public Health) Covid -19 ile birlikte Bill Gates ve beş kıtada düzinelerce kuruluşu temsil eden 300'den fazla kişiden oluşan bir kolektif olan Covid-19 Credentials Initiative ile ortaklık kurarak bu sürecin başında biyolojik anlamda bir savaş yürüttüğünü söyleyebiliriz. Özellikle bu süreç içerisinde milyonlarca dolar yatırım yapmaları, Laboratuvarlar ve evrensel standartlar adı altında dünya genelinde bir sağlık pasaportu uygulaması için adımlar atmaktalar. Nasıl ki uluslararası bankacılık veya uçuş sistemine dâhil olmayan bankalar ve firmalar hizmet yürütemiyorsa bu öngörülen sistemde de dijital sağlık doğrulama HES Kodu gibi CommonPass sistemini zorunlu tutacaklar.


Özellikle Amerika’da yapılan bu proje ile hem seyahat sistemi kontrol altında tutulacak hem de ekonomik olarak yüksek kazançlar elde edeceklerdir. Bu Proje ile kim hangi amaçla nereye ne için seyahat ettiğinden tutun ülkelerin turizm gelirlerine kadar birçok şey kontrolleri altında olacaktır. Hac ve Umre seyahatleri de bundan nasibini alacaktır. Kapitalist ekonominin yeni bir emperyalist oyununu önümüzdeki günler de daha net bir şekilde göreceğiz.

Yazar

Abdülaziz Öztürk

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *