MEN DAKKA, DUKKA…


79 Görüntüleme

Kadın kelimesi kimlere kullanılır?

TDK' da kadın kelimesinin tanımı şu şekildedir: Erişkin, dişi insan. Yani gelişimini tamamlamış ve 18 yaşını doldurmuş her dişi birey, kadındır. Asıl niyet kibar olmaksa; bu kelime yerine 'hanımefendi' kelimesini kullanmanız çok daha yerinde olacaktır.

Kadının diğer ismi nedir?             

Kelime ses değişimine uğrayarak kadın ve hatun olarak iki farklı şekilde girmiştir.

Kuranda kadın ne diye geçiyor?

Medine'de inen Nisa Suresi, adını Arapçada "kadınlar" anlamındaki "Nisa" sözcüğünden almıştır. Kur'an, kadını ve erkeği Allah'ın huzurunda eşit görür ve kadın ve erkeğin "tek bir nefisten yaratıldığının" altını çizer.

Peygamberimiz kadınlar için ne dedi?

“Allah sizden; kadınlara karşı iyi ve hayırlı olmanızı ister; çünkü onlar, sizin analarınız, kızlarınız veya teyzelerinizdir." “Sizin hayırlınız, eşine hayırlı olandır. Ben de eşime karşı sizin en hayırlınızım. Kadınlara ancak iyi insanlar iyi davranır; onlara karşı ancak kötü kişiler, ihanet eder.”

Kuranda adi geçen tek kadın kimdir?

Kur'an'da ismi geçen tek kadın olan Hz. Meryem'in hikâyesi de bu kıssalardan biridir ve bilhassa kadınlar için rehber olabilecek bir muhtevaya sahiptir.

Kur'an ı Kerim'de kadının yeri nedir?

İslâm, kadını saygıdeğer bir varlık olarak görür ve ailenin temel bir direği olduğunu kabul eder.

Kadın anadır, yardır, yarendir… Şimdilerde kadının adı var ama yine değersiz bir varlık olarak gören bir takım kesim varlığını göstermekte!

Cahiliye döneminden kalan ve kadını değersiz gören, aşağılayan, yok sayan bir kesimi de göz ardı etmemek gerekir. Kadını hor gören bu kesimin de annesinin, eşinin, kızının, bacısının da birer kadın olduğunu unutup, bundan bi haber olup, gafil davranan kişilerde var ne yazık ki, bizim toplumda!

Erkek ahlaksızlık yapınca ‘’helal olsun, çapkın adam’’derler. Kadın böyle bir şey yapacak olsa, ‘’kötü kadın’’ derler. Hem cinsleri bile hemen yargılar. Özür dilerim ama ‘’Kadın kuyruk sallamasa erkek bakmaz’’ derler. Bazen erkek ahlak yoksunu olunca kadının kuyruk sallamasına fırsat bile verilmediği unutulur gider. Günümüzde bilinçsiz bir kesim insanlar tarafından yaftalanmaya çalışılan bu düşünce türü hele ki, ahiret hayatında böyle bir ayrıma ihtimal vermeyecek! Her suç gerek kadın, gerek erkek olsun tüm insanlar için eşit şartlarda cezalara tabi tutulacak. Zina kadın için de, erkek içinde aynı ölçüde günahtır ve sorgu suali de her iki kişi için de aynı şekilde gerçekleşecektir. Bu dünyada torpiline güvenip her türlü ahlak dışı davranışını kılıfına uyduracağına inanıp, ahkâm kesenler için ahiret hayatında bu tarz bir torpil mevzusu söz konusu dahi olmayacak.

Bir insan nasıl yaşarsa öyle ölür ve nasıl ölür ise öyle dirilir. Cennetin ayakları altında olduğu ifade edilen bir kadını hiç kimse hakir, aşağılık olarak göremez, görmemeli de! Cahiliye devri çok geride kaldı, günümüzde artık bu şekilde kadını küçümsemek, darp etmek, taciz, tecavüz etmek gibi suçlar artık kanunda çok büyük ceza olarak erkeklere dönüş sağlıyor.

Kendi eşini kırk kilit altında saklayan ve en yakın arkadaşına dahi göstermeyen erkekler bilin ki, kendisi herkesin namusuna bakma kapasitesine sahiptirler. Bir söz vardır bu unutulur bu sözde derki; ‘’Men Dakka Dukka’’birinin kapısını çalanın kapısı çalınır. Yani çalma kapımı, çalarlar kapını… Bir diğer deyişle eden bulur! Buna göre yaşamak ve yaptığımız her doğru ve yanlışın bir bumerang etkisinde olduğunu unutmamak gerekir. Biz kimi üzersek onun intikamını bir başka kişinin bizden aldığı varsayımını göz ardı etmemek gerek! Kısacık hayat sermayemizi boş işlerden ziyade, topluma faydalı işlerde kullanır isek daha yararlı bireyler oluruz diye düşünüyorum. E hadi saygıyla efendim…

 

 

Yazar

SELDA AVCI

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *