Güzel Hayat İsteyen ,Güzel İnsan Biriktirsin


841 Görüntüleme

___Kubbede hoş bir seda, bırakabiliyorsak ne mutlu bize___

     Güzel hayat isteyen ,güzel insan biriktirsin. 

      Bazı hayatlar örnek ,bazıları ders tecrübe..o kadar çok ki anlatacak bende iz bırakan hayati yaşarken öğreniyoruz öğrendiklerimizi ,başka insanlarla paylaşıyoruz yakinen tanıdığım  hepsini Rahmetle yad ediyorum 

    .Aslında nasıl söz edilmesini istiyorsan öyle hayat yaşa Cenazeler beni çok etkiler, Empati yapıp , Ölmeden evvel ölmek ne diyecekler acaba nasıl yaşadım,ne yaptım iz bırakan güzel işler  Beni ben yapan neler yaptım acaba ?Bu soruyu her gün kendimize sormalıyız .Yanlışımız varsa düzeltmeliyiz.

     Öğrenmeye ve öğretmeye açık bir yapım olduğundan sanırım hayatım okula gitmeden aileden öğrendiğim , çevremdeki büyüklerim onlardan öğrendiğim o kadar kıymetli ki benim için ilkokul yıllarında mahallede yalnız yaşayan bir  teyze vardı bizim memlekette lakabıyla söylerdi ailem kaşıkçıların Fadime hanım teyze Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun İNŞALLAH  Dışarıda çok görmezdik,pencere önünde oturur dikişle uğraşır yama yapardı,şimdi görse yırtık, pırtık giyenleri ne yapardı acaba ??

     Okuldan eve dönerken ___ kızım hele bir bak  hele diye seslenir di.

        Bende pencere önüne gelip hal hatır. sorup  konuşur nasıl içten dua ederdi Rabbim iyi günler göstersin yavrum sana  diye .       

     Elindeki iğneleri iplik geçirirdim belki 10 dikiş  iğnesi iğnedenliğe dizerdi   uzaktan okuldan gelmemi bekleyen pencereden beni gören annem sen niye durdun orda diye eve gelince beni sorguya çekerdi bende anne iğneye iplik yalnız bir iğne değil bir sürü iğne ipliğe geçirdim  hepsini ne yapacak acaba derdim .Çok akıllıca fikir....

     Aslında o gün ona yardım etmek için yaptığımı şimdi ben yapıyorum .Yaşlı olan biri bir daha kim iğneye iplik taktırırım diye oyalanıp vakit geçirdiği el emeği işi  onun için vakit geçirdiği uğraştı. Görüp anlamak , anladığını idrak etmek bu olsa gerek.

     Aradan zaman geçip yıllar yılları kovaladı yine yaşlı aynı apartmanda oturduğumuz yalnız yaşayan yaşlı teyzemiz aynı apartmanda benim çocuklar küçük işlerden dışarı çıkmak mümkün olmazdı o her gün gelirdi

    ikindi namaz vakti geldi  der evine gider bizim varlığımız ona güç veriyordu ben evine uğrasam bana kapıyı açarken kapının ardında bakır sini, güğüm,teneke ses çıkaracak ne varsa koyardı , Allah' rahmet eylesin mekanları cennet olsun çok dertleşip çok kıssadan hisse hayat hikayeleri dinlemiştim .

Bazen beni bir yere gitmiş olsam beni görmese kalorifer peteğine tak tak diye demir parçasını vurur ,gecenin yarısında üç kat yukarı çıkar kapısına gelir ben evdeyim diye seslenirdim  __.Aman kızım Atana Rahmet bir hórf geldi içim daraldı yalnızlık sizi de göremedim bugün der biraz kapıda konuşur ,yine kapı ardına bakır sini, güğüm teneke kutular konur gider yerine yatardı ,Canım teyzem çok asil insandı gün görmüş her şeyi bilen anlatan halden anlayan .Sürekli yalnız sessiz sedasız tek başına yaşarsan ,bir ses istersin, gündüz geçer de gece zor yalnız yaşayan için, Rabbim kimsesiz yalnız kapılara bakarak çaresiz etmesin ..

     Hayatımda dost edindiğim arkadaşlarım annelerinden de çok şey öğrendim ,kendi kızına anlatıyor gibi anlatır emek verirdi ne güzel paylaşmak hiç unutmam halen cüzdanım da taşırım Rabbim uzun ömürler versin Necmiye teyzem takvim yaprağında "Gülüzar " şiirini bir gün bize oturmaya geldiler  bana verdi sana çok benziyor bu şiirde anlatılan sözler de seni buldum bu şiirde dedi , emekli öğretmen kendisi çok aydın bilgili kişi çok sevdiğim saygı duyduğum bir anne gibi teyzem.

      Ev sahibimiz öylesine çok iyi insandı nur içinde yatsın Dr kendisi baba gibi, bize kattığı çok güzel şeyler oldu . Olağanüstü bir insandı , öyle güzel insanlar gönlümüzün en derin yerinde saklı .Aslında burada gönlümüzde olan büyüklerin bize önem verip yaptığı davranışlar sözden çok daha kıymetliydi.

       Çok güzel günlerim oldu ,insanın hayatında böyle unutulmaz dostlarının olması çok güzel , Şimdi nerde eskide kaldı . Çok özlüyorum o günleri....

      Birlikte ağlayıp , güldüğümüz , derdimizi  paylaştığımız ,bizi bizden iyi bilen anlayan dostlar nerde kaldı .

       Sahi nerde kaldı maalesef yok iletişim çağında , iletişimsizlik ,ailede herkes birbirini göremiyor,komşuluk öylesine ,akraba ,eş ,dost çok önemli görülmesi gereken durumlarda ..

       İnsanlar yalnız yaşıyor ,dert dinleyen halini anlatacak kimse yok bulsa da çok nadir duyarlı halden anlayan iyi insana rast gelirsen yoksa kulak ardı edip geçiyor ...

      Tatlı dilli hoş sohbet eden büyükler o kadar yaşadıkları zahmetli geçen yıllarda yorgun olsalar bile iki insan gördüğünde insanlarla ne çok şey paylaşır ,, neşe sevgi verirdi gözlerindeki o parıltı seslerinden o coşku nasıl konuşurdu İzzet ikramda bulunurdu..

Ne yedirerek ,ne içirse unutulmaz .

   Hz __Ali’nin Kalbinizin ısınmadığı insanlardan uzak durun ..

      Kişi karşındakini kendi gibi bilirmiş ,Bir toplulukta bir ortamda tanışıyoruz konuşayım arkadaş oluruz diye.. düşünüyorsun , patavatsız kırıcı fesat,,sivri dili ,ya menfaat çıkar için,mütevazı ,ağır başlı ,hal hareketi ,tavrı hoş olmayınca, uzaklaşıyorsun.insani insana yaklaştıran tatlı dili ,sözü .

Tatlı dilli birine sormuşlar ...

Bunu nasıl yapıyorsun diye ,konuşmadan önce acı mı tatlı mı diye tadına bakar öyle konuşurum demiş .

Rahmetli annem de kızım 

     Oturma da yerini, söylemede sözünü bileceksin her söz ,her yerde söylenmez.

Etrafına bak konuş ,konuştuğun söz ne ise alınan, gücenen olmasın diye öğüt verirdi.

       Dostluk nadir insanlarla yaşanacak kadar güzel,bulununca mezara kadar  ömür yetmez ,kaybettiğinde  sanki canının bir parçası yok olmuş gibi acı duyuyorsun , öyle iz bırakan dostlar dostluklar olsun hayatımızda ...

      Eski zamanlarda canin malın her şeyin emanet edilirmiş büyüklerim den dinlediğim oturduğu bir yerde uzağa şehir dışına gitse eşi veya yalnız kalsa biri mahalle sahip çıkarmış ,giden kimse gelene kadar ihtiyacı ne işe karşılanırdı ,cenazesi olsa yas tutulurdu, hasta olsa öyle,borcu olsa yardımlaşma olurdu..

     İnsanların içinde, iyilik merhamet ,sevgi, fedakarlık, yardım etme isteği varsa aileden görmüşse ,yapar .

Rabbim herkese nasip etsin böyle ,insanı değerleri iyi insan olmayı ....

      Hayattaki tecrübelerimizi yaşayarak öğreniyoruz , aldığımız dersler bizi biz yapıyor ,Başkasının yaşadıkları örneklerde bize ders niteliğinde ,biz olsak ne yapardık diye empati yapmayı bileceğiz ,Herkesin sınavı farklı kimi malı,kimi sağlığı,evladı, işi, borcu, eşi,ana,baba vs saymakla bitmez her şey bizler için .İyi ki tanımışım dediğim dostlarım sizden öğrendiğim her şey için çok teşekkür minnettarım size ...

     Rabbim hepimize hayırlı güzel uzun ömürler versin inşallah ... Sevgiyle kalın

 

Yazar

Gülizar Selamoğlu

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *