BOZULAN DÜZEN VE İNSAN


3507 Görüntüleme

Günümüzün en büyük sorunları arasında görülen ve izlenen konu, toplumsal bozulma, yani ahlaki ve etik bir çok değerimizi kaybettiğimiz konusudur.

Bu kaybediş ailelerde de hissedilir olmuştur. Ailede özellikle annenin çalışıyor olması ve dolayısıyla çocuklar ile yeterince ilgilenememiş olmakla bir çok konuda bazı değerlerin kaybedilmesine neden oluyor. Gelecek nesillere aktarılamayan milli ve manevi değerlerden yoksun yetişiyor çocuklarımız diye düşünüyorum. Üzüldüğüm bir durum da bu değerlerimizin yerini maddi değerlere bırakıyor olmamızdır. Bu üzüntüyü bence toplumun tamamı yaşamalı ki kendine çeki düzen vermelidir.

Paranın ve maddi durumun dini ve milli değerlerin önüne geçtiğini düşünüyorum. 

Bir atasözümüz var, ‘Varlık seviştirir, yokluk döğüştürür’ der. Çok yerinde bu söz, hayat standardını yüksek tutamayan bu şartları sağlayamayan insanlar mutlu olamazlar, bu bir gerçektir. Bu ortamda yetişen ve geleceğin büyükleri olan çocuklardan da sağlıklı bir gelecek beklemek biraz hayalcilik olur diye düşünüyorum.

Orta sınıfın yok edildiği, sadece zengin ve fakir olarak ikiye bölünen toplumda, helal-haram kavramının zenginler tarafından yok sayıldığını, hatta fakirlerin çalmadığı için fakir kaldığı cümlesini gitgide daha sık duyuyor olmamız da vahim bir durumdur.

Toplum, dini ve milli konularda dejenere olmuş bir sosyal yapıya sahibiz artık. Cami cemaati hızla azalmaktadır, son saf da bitince sanırım acı gerçekle yüzleşmiş olacağız. Dini ve ahlaki konular yanlış el ve dillerde adeta oyuncak olunca yeni nesil dine önyargılı ve mesafeli bakar olmuştur. Bu baştan ayağa hepimizin suçudur diyorum. Ne dersiniz. 

Alev Alatlı’nın yıllar önce söylediği bir cümleyi sık tekrar ederim; ‘Aslolan hakkın helal edilmesi olmalıdır. Helalleşmek, mahkemede dava kazanmaktan daha üstün olmalıdır, her yasal hak helal değildir ve olamaz’ Doğrudur, yasalara uydurularak üzerlerine geçirilen her hak helal değildir.

Adaletin ve liyakatin olmadığı bir yerden alınan maaşlar da helal olmaz, olamaz. Gelecek nesillere bırakacağımız toplumsal değerlerimizi tekrar gözden geçirmemiz gerekmektedir.

Vatan-bayrak-milletine aşık bir kadın olarak Kuran’ın bize emrettiği gibi akledin diyorum. Bir şiirimle selamlıyorum sizleri..! 

 

     BOZUK DÜZEN

 

Artık çivisi çıkmış ayarı yok zamanın

İnan ki faydası yok vakti geri sarmanın. 

 

Yürekler küf kokuyor sevgiler terk edeli

Uluorta vucutlar edep elden gideli. 

 

Vicdansızlık ur gibi sarmış dünyada yeri 

Mum yakıp ara da bul varsa sözünün eri. 

 

Ayak oyun oynuyor kol geziyor hileler 

Haramı unutalı çalmaya yakın eller. 

 

Kötülükler sokakta pis kokular depreşmiş

Beyazlar görünmüyor siyah bile kirlenmiş. 

 

Akılla fikir kayıp ne baş kalmış ne ayak

Tuz kalmıştı kokmadık onu da rahat bırak.

Yazar

Selma Çanakçıoğlu

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *