Ben Eski Zaman Çocuğuyum


768 Görüntüleme

    Ahhhh anılar anılar beni alıp çocukluğuma götürdüler. Kışın geldiği yağan kar yağışı ile daha bir güzel oldu. Çocukların karne sevinci , yurdun dört bir yanında kar topu oynayan çocuklar ,torunumun gelmesiyle onun dışarıda karla oynasa dahi o kadar çok seviyor ki karla oyun oynamayı ,bizde çocukken evler iki katlı bahçe içinde damlarda çatı yok içeri akmasın diye dam kürenecek,bahçesi olmayan insanlar yağan karı yola atarlar yolda çocuklar kayar gelen geçen düşmesin diye yanan sobanın külünü üzerine atarlardı büyüklerimiz çocuklar üzülür yollar geniş olmadığından öyle oyun parkları yoktu oyunları kızlar ve erkeklerin oyun alanları ayrı  kendimiz arkadaşlarımızla oynardık..

  Şimdi çocukları oyun için dışarıda görmek mümkün değil, oyun alanları parklarda oynuyorlar.

 Bizler yanan sobanın başında, kestane pişirmeyi, soyduğumuz,meyve kabuklarını sobanın üzerinde kokusu,mısır patlatması ,yazdan kuruttuğumuz kuru meyveleri, üzüm kayısı vs yemek çok eğlenceliydi .

        Babam mahalle de oturan yaşlı büyükleri anneme ne zaman Arabaşı Çorbası içmek için davet etsek diye aralarında konuşur , bizde anneme evde aksama gelecek komşulara  hazırlıklar yaparken  yardım ederdik .Ben eski zaman çocuğuyum varlığı da yokluğu da çok iyi bilirim. Sobanın üzerinde sıcak çorba hamurlar serin soba yanmayan odadan getirilip komşulara ikram ederdik. Sadece komşuyla sınırlı kalmaz akraba ,eş,dost hep beraber içerdik.

 Kar yağınca aklıma benim sıcak çorba gelir, İnsanın içini soğukta ısıtması dan ,soba başındaki sohbetler.Kendi çocukluk yıllarını torunuma anlatmak için o gelmeden ne yapsam diye düşünürken aklıma kalorifer peteği önüne minder doldurdum bazen öyle bir köşede çekilip oturmak istiyor insan ,neyse torun görünce şaşırdı çocuk modern ortamdan.

  Bak yavrum biz zamanımızda dedemiz ve ninemiz yani anneanne, babaanne, dedemiz bize minderde masal anlatırdı sende burada senle oturup masal oyun oynamak için dedim çok mutlu oldu. nasıl bunu sen mi yaptın evet dedim. Çok mutlu oldu .sonra çocuk canım benim bu işler görmediği için bizler annem hangi iş yapıyorsa yastıklardaki yün veya pamuk yıkanıp çırpılıp dolduğunu hepsini gördük ev uygulamalı okul gibiydi , Çocuklar dışarıdan hazır alınıp  geldiğini görüyor,bilmiyor aslında çok uzun boyutta olmasa da ufak böyle etkinlik gibi yararlı bilgi ve beceri öğretilecek işler öğretilmeli ,bebeğine yastık ,ufak yorgan yapıp eskiden seni ayağımda böyle sallayıp uyuttum sende bebeğini uyut gibi onda çok etkili bir uygulama akılda kalıcı olur.

      Oyun olarak eskiyen çoraplardan oyuncak yapımı şimdi o kadar güzel beceri geliştirme YouTube video çarkı biraz becerin varsa okul. ama temel her konuda bilgi ailede başlıyor.

  Ben torunuma anlattım o da bana tamam anneanne ben sana Minecraft oyununu öğreteceğim dedi ,nasıl oluyor dedim bu oyunu indiriyorsun sana gösteririm anneanne hiç canınız sıkılmaz bu oyun hayatta kalmayı öğretiyor dedi.

 Zamane çocukları biz hayati yaşayarak öğrendik acısıyla tatlısıyla  çocuklar elindeki bilgisayar oyunu ile öğreniyor.

  Oyun içinde oyunu öğreniyor,Başarılı olmakta kaybetmekte hepsi orda bizlere göre sanki yazılıp elimize verilmiş gibi geliyor dışarıdan bakıldığında..Her şey tam tersi , zamane çocukları ,

  Teknoloji çağ ayak uydurmak ,biz bize gerekli faydalı olanı kendimize almalıyız , TV programı seçerken ,dizi ve filmler izlerken özellikle aile içerisinde birlikte izleniyor ise oradaki yanlış ve doğru çocuklara anlatılmalı ,seviyesine göre izletilmeli maalesef reyting uğruna çok gereksiz ve bilgi sahibi olmayan kişiler gereksiz programlar .

 İnsanlar okuyarak bilgi edinmekten uzak görüp izlemek kolay geliyor. Aslında biz örnek olarak çocuklarımıza birlikte kitap okuyup bunu aşılamalıyız .Bizler ne yaparsak çocuklar onu yapıyor.Sadece kitap okumakta değil her şeyde örnek bir anne baba çocuğa yetiştirildiği aile modeldir 

 Hayat okulunu yaşayarak öğreniyoruz .Yaşımız kaç olursa olsun öğrenmeye açık olup kendini geliştirmek için zamana uyum sağlamalı insan bize uygun doğru olanı hayatımıza almalıyız.

 Rabbim yolumuzu güzelliklere çıkartsın güzel günler görelim İNŞALLAH

 Sevgiyle kalın.

 

Yazar

Gülizar Selamoğlu

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *