Allah'tan Korkup Kuldan Utanmak


1002 Görüntüleme

   Eskiden insanlarda utanma duygusu vardı haya denirdi o duyguya Vel haya Vel iman derdi büyüklerimiz, ar edilirdi hırsızlık, rüşvet, yalan konuşmak hiç iyi gözle bakılmazdı, Yüksek sesle dahi toplumda olmazdı konuşulmazdı, Şimdi insanlar sabırsız, öfke dolu patlamaya hazır bomba gibi. Çocuklar da gençler de, güya sessiz kalmayıp cevap veriyorlar büyük küçük bilmeden. Keşke biraz sakin olup oto kontrol yapıp, empati yapıp ona göre davranarak yol alsak…

    Yırtık, pırtık üzeri dış  görüntüsü  düzgün  olmayanlar, ayıplanırdı yamalı giyinmek ayıp değildi, fakirlikten utanılmazdı herkes ayağını yorganına göre uzatır, haline göre borç ederdi.

      Günümüzde ise yırtık giyinmek için para harcanıyor, modadan sayılıyor. Gençler, çocuk, ana, baba, normal oldu aslında hiç de güzel olmuyor bunu bir bilseler, ayıp sayılanlar normal oldu. Maalesef.

      Tramvay da gidiyorum iki genç ayakta sanırım öğrenci ne olursa olsun o derece de bir yakınlık o kadar insanın içinde bir anne olarak utanç duydum nasıl olur bu gençler aileden aldıkları eğitim nerde kalmış dedim toplumda uyulması gereken kurallar  vardır bunu insan biraz dikkat etmeli yanınızda sağınızda solunuzda insanlar var  toplu taşımada ayıp yahu kendinize saygınız yok bari yaşça büyük  insanlar var utanılması gerekir insan haya eder böylelerine ar damarı çatlamış derlerdi büyüklerimiz. Çok yazık.

    Sevgi, Saygı, Sorumluluk, Sadakat bu kavramlar küçük yaşta ailede öğretilir, okulda ve toplum da kurallar önemi öğretileri.

      Artık saygı duyup büyüklere  karşı yer  vermek, onlar normal gibi görünüyor, Saygı kalmadı yaşlı mı var etrafına bak  ayakta ,hamile,çocuklu mu var bir uyuma ,başını öne eğip kitap veya telefon bakma ,cama dayayıp görmezden gelmek vs gibi

       Bizim zamanımızda büyük görünce ziyarette yolda , misafirlikte  saygı ile sükut edilir, el  öpülür ,sorarsa bir şey cevap verilirdi şimdi maalesef.Okul dışında öğretmenimizi görsek hazır olsa durup selam vermek acaba dışarıda gördü beni ders çalışmıyor diye mi düşünür diye kendi kendime düşünürdüm.

Şimdi öğretmene de yok saygı nereye gidiyor bu gençlik. Çok yazık.

     Yanlışını görseler Kimin kızı ve oğlusun diye aile uyarırdı, şimdi söylemiş olsan iyiliğine suçlu olursun çünkü insanlarda iyi niyetli olma hali eskiden olduğu gibi değil art niyet ve yanlış anlama oluyor aslında son söyleyeceğimiz sözü baştan kestirip atmak gibi olursa karşılıklı kırıcı bir davranış olur,biraz ölçülü iyi niyetli bir yaklaşımda olmalı karşıdaki kişi özümüzü bilirse sözümüzü anlaması kolay olur aslında bir yerde, iletişim çağında iletişimsizlik oluyor .

      Ailede eğitimin  önemi okula ve topluma hazırlamak ne kadar erken olursa çocuk için o kadar güzel çocuğumuza verdiğimiz emek onun iyi bir insan olması için çaba bizim görevimiz olmalı

     Güven duygusu ,kime güveneceğiz ,kimden yardım isteyeceğiz, Can güvenliği çocuk için kendini nasıl korumalı zararlı olan zarar  gelebilecek durumlar bunlar önce ailede öğrenilmesi ,bize okula giderken nasıl tembih ederdi annem çocuk kaçırma olaylarına karşı ,başkası bir şey verirse  yemeyin tanımıyorsunuz ,okuldan çıkınca hemen eve hiç oyalanma dan sizi bekliyorum,Nasıl Koşarak giderdik , Ne kadar zaman zarfında geleceğimizi annem bilirdi .

      Olağan üstü bir durum olduğunda annem okula gelir haber verirdi ,merak etmeyin diye veya öncesinde haber ederdi.Bizim zamanımızda evde telefon   dahi yoktu iş yerinde telefon vardı ,ama iletişim vardı büyüklerin sözü dinlenirdi .şimdi herkesin telefonu var haberimiz  olsun diye . Çocuklar okul dışında kurs dershane vs gidiyor ailelerin haber vermesi gerekiyor.Ama oturup karşılıklı zaman konuşma zaman ayırmaz isek iletişim sağlamamış oluruz.

       Sadakat duygusu sadık olma işine, yaptığı her şeyi kendine yapılmasını istemediğin hiç bir şey başkası için yapma, sağlam karakter ,içten bağlı olmak  yaşamın kuralı işin, ailen ,uyulması gereken kurallara sadık olmak verdiğin söz ,aldığın borç zamanında çok önemli .Bunlara uyulur da yaşanırsa  güvenilir kişi olunur .

   Sorumluluk sahibi olmak yaptığın işte atacağın her adımda bu bilinçte olmalı insan .

Ailesine ,işine ,bağlı olmak, insanı bağlı bulunduğu her şey den sorumludur

      Sevgi hayatın ,yaşamın anlamı temelinde Sevgi vardır ,sevgi olmadan saygı olmadan yaşamak mümkün değil.

    Toplumda uyulması gereken kurallar ahlâk diye başladım nerden nereye geldim ,Eskiden olan  ahlak kuralları yok oldu maalesef Eskiyi görüp şimdi hayatta olan büyüklerimle dünden bugüne yaptığım sohbetler de eskiyi daha çok özlüyorum hep diyorum ben eski zaman çocuğuyum varlığı da yokluğu da bilerek bugünlere geldik , gördük ,anladık anladım dilim döndüğünce anlatıyorum ah keşke söyle olsa yapılsa güzel olur diye .Yaşadığımız hayatı güzele çevirmek güzel yaşamak bizim elimizde hiçbir çaba boş değil biraz emek sevgi saygı  katalım yaşadığımız  her şeye yeter ki isteyelim Hepsi bize birer ders aslında .            

Rabbim sonumuzu hayır getirsin ,Allah tan korkan kuldan utanan insanlarla karşılaştırsın İNŞALLAH 

    Sevgiyle kalın

Yazar

Gülizar Selamoğlu

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *