Yeşilhisar Belediye Başkanı Taşyapan, “Yeşilhisar, Tarih, Turizm Ve Tarım İlçesiyiz”

Yeşilhisar Belediye Başkanı Halit Taşyapan, ilçeyi 3 T ile tarif ettiğini belirterek tarım, turizm ve tarih ilçesi olduklarını söyledi.


261 Görüntüleme

Yeşilhisar Belediye Başkanı Halit Taşyapan, KayseRadar ve Radyo Radar’dan canlı olarak yayınlanan ‘Bunu Da Konuşalım’ programına konuk oldu. Gazeteci Erdinç Teğmen’in sorularını cevaplayan Taşyapan, Yeşilhisar’ı 3 T ile tanımladığını söyledi. Yeşilhisar’ın tarım, turizm ve tarih ilçesi olduğunu dile getiren Taşyapan, “Tarım olarak, ilçemizde bir tek kayısı yetişmiyor, elmamız, üzümümüz, pancarımız, çekirdeğimiz var. İlçemiz ay çekirdeğinin belki de önümüzdeki yıllarda daha çok merkezi olacak konumda gözüküyor. Bu konuda çalışmalarımız var. Birçok çekirdek müteahhitleri ya da alım satımcıları, şu an ilçemize doğru yoğunlaştı. Bizden arsa talep eden var. Tarımda fasulyeden tutun, çekirdeği, pancarı, patatese her şey var. Depolamamız kaya oyma dediğimiz, kayaların içinde oyma şeklinde yapılıyor. Vatandaşın kendisine yetecek kadar 200 – 500 tonluk depolar var. Ama şimdi Ürgüp tarafında da açılmış büyük depolar var. Biz de bunu teşvik ediyoruz. 5 bin, 10 bin tonluk depolar oluşmuş. Artık tırlarla depoların içine giriliyor. Patatesi iniyor, biniyor. Gerçekten patates sektörü dağların içinde icra ediliyor” şeklinde konuştu.

‘SOĞANLI’DAKİ TARİH İSE DAĞLARIN İÇİNDE GÖMÜLÜ’

Yeşilhisar Soğanlı’nın Kapadokya’nın giriş kapısı olarak tabir edildiğini söyleyen Taşyapan, Valimizin (Gökmen Çiçek) ve Memduh Başkanımızın (Memduh Büyükkılıç) katkılarıyla ve destekleriyle şu anda Soğanlı’mızda sıcak hava balonları uçar hale geldi. Meydan projemiz büyük destekler gördü. Şu anda meydanın otoparkları, aydınlatmaları, yürüyüş yolları bunların hepsi inşallah baharda bitecek. Soğanlımız, Yeşilhisar’ımız baharda daha farklı olacak cümlesini kullanıyoruz ya bahara kadar bu inşaatlar bittiğinde pırıl pırıl bir meydan çıkacak. Turizm adında Soğanlımız gerçekten belki de şu son hareketlerle dünyada ismini tekrar duyuracak diye düşünüyorum. Soğanlıdaki tarih ise dağların içinde gömülü. Yani hiç farkına varmadığınız bir noktadan giriş yaparsınız içerde hazineler ile karşılaşırsınız” ifadelerini kullandı. 

‘İLÇELERİMİZİN NÜFUSUNU ARTIRMAK ADINA KONUTA İHTİYAÇ VAR’

Sosyal Konut projesinde TOKİ’nin Yeşilhisar’da 236 adet daire yapacağını söyleyen Taşyapan, “Biz ilçe belediyesi olarak bir kentsel dönüşüm yapıyoruz.  Gerçekten şu an 2 adet mahallemizde hemen hemen dönüşümün 5’inci bloğunu yarıladık sayılır. Dördüncü blok bitti, vatandaşlarımız oturuyor. Çünkü ilçelerimizin nüfusunu artırmak adına da konuta ihtiyaç var. Bir taraftan da TOKİ’ye bir arsa hazırladık. TOKİ’mize yaptığımız müracaatta da 236 adet daire bizim ilçemize tahsis edildi. İnşallah yakında kuralar çekilecek. Talepler çok iyiydi binin üstünde talep vardı. Şu anda da 236 konutun belki şartlarını değerlendiriyor, inşallah kurası çekilip bu yaz döneminde inşaatları başlar” diye konuştu. 

‘REHABİLİTE EDİLDİKTEN SONRA KÖPEKLER KENDİ ALIŞIK OLDUĞU ORTAMLARA BIRAKILMALI’

Belediye başkanlığı yapmadan önce sokak hayvanlarını rehabilitasyon merkezlerinde çok çalıştığını söyleyen Taşyapan, “Barınma merkezlerinde aşılamalar, tedaviler yapılıyor. Hastalıklı olan hayvanların her türlü bakımı ve kısırlaştırmaları dahi yapılıyor. Sokak hayvanlarıyla ilgili mevzuat bu tür rehabilitasyonları yaptıktan sonra belediyelerimiz doğal ortamına bırakmayı ifade ediyor. Şu anda belediyelerimizin yaptığı da bu, fakat bunu yaparken tüm belediyelerimiz imkanları çerçevesinde bu hayvanları alıp rehabilitasyon merkezine oradan alıyoruz doğal ortam denilmesine rağmen hiç kimse kendi köyüne götürmüyor, bir başka yere bırakmayı tercih ediyor. Bu durumlarda hayvanlar gittiği ortama yabancılaşıyor. Yabancılaştığı için de beli yanlış hareketlere vesile oluyor. Çünkü her memleketin kendi hayvanı o memleketin insanını kokusuyla tanır. Onun için mümkün olduğu kadar tüm belediye başkanlarından şunu istiyorum; herkes kendi hayvanını kendi memleketinde tutmaya gayret etsek. Köpekleri rehabilite ettikten sonra kendi alışık olduğu ortama, kokusuna, dokusuna alışık olduğu, tanıdığı ortama getirmek doğru. Aslında kanun da bunu emrediyor. Ama biz hep yanlış yönlere yönlendirdiğimiz için sıkıntılar, saldırganlıklar başlıyor. Rehabilite edildikten sonra hayvanlar, köpekler kendi alışık olduğu ortamlara bırakılmalı aksi takdirde agresifleşiyorlar” şeklinde konuştu.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *