Van'da 13 yıl önceki depreme düğünlerinde çöken çift: Çığlıkları unutamıyoruz

VAN'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen 644 kişinin hayatını kaybettiği 7,2 ve 5,6 yaşındaki depremlerin üzerinden 13 yıl geçti. Erciş'te Çetin ve Yıldız Karaca çiftinin yaşadığı deprem nedeniyle yarıda kaldı.


33 Görüntüleme

Kameraların da kayıtta olduğu o anlarda depremin yaşanmasıyla birlikte müzik eşliğinde halaylar şiddetli sola kaçıştı, çiftin birçok yakını depremde hayatlar kaybetti. 2 çocuk babası Çetin Yıldız, "Herkes bir kavga başlatmaya başladı. İnsanlar o anki çığlıklarını asla unutamıyorum" dedi.

Van, 23 Ekim 2011'de merkez üssü Tuşba ilçesine bağlı Tabanlı Mahallesi olan 7,2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Van ve komşu illerin yanı sıra sınır aralığında de hissedilen deprem, sıra Van ve Erciş ilçesinde büyük yıkıma neden oldu. Özellikle Erciş'in 3'te birinin yıkıldığı depremde çok sayıda bina yıkıldı.

Tam da yaraların sarılması için çalışmalar yürütülürken 9 Kasım günü 5.6 büyüklüğündeki ikinci yıkıcı deprem meydana geldi. Bu depremde 40 kişi hayatını kaybetti. Bu iki depremde 644 kişi hayatını kaybetti, 2 bin kişi yaralandı ve 252 kişi de maddi kayıptan kurtuldu.

Kentteki depremlerin üzerinden 13 yıl geçti. Yakınlarındaki depremzedelerin acıları ise ilk günkü gibi taze. Erciş'te yaşayan Çetin ve Yıldız Karaca çifti, 23 Ekim 2011'de düğünlerinin olduğu gün depreme yakalandı. Düğünün olduğu için davetlilerin çalınan müzik sırasında halay çektiği ve kameraların da kayıtta olduğu o sıralarda bir anda deprem oldu. Depremin şiddetiyle neye uğradıklarını şaşıran davetliler ve çift, halayı bırakıp sola kaçışmaya başladı. Düğünleri yarıda kalan çift, orada bulunanlar hemen yakınlarını görmeye başladı.

'DEPREM ŞİDDETİNİ ARTIRDI'

Çocukları 12 yaşındaki Nehir ve 6 yaşındaki Muhammet Ali ile hayatlarına devam eden Karaca çifti, düğün fotoğraflarına baktıklarında o anları tekrar hatırladıklarını söyledi. Yaklaşık 30 yıldır çay ocağını işleten Çetin Karaca, şöyle konuştu:

"23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen deprem günü bizim düğünümüz vardı. Yemek yedi daha sonra davetliler halay çekerken şiddetli bir deprem meydana geldi. İlk önce ne olduğunu anlayamadık. İlk başta yemekten yangın mi oldu, diye düşünürken deprem patlamai arttı. Herkes bir koşuşturmaya başladı. Düğünümüz yarıda kesilmişti ve bizi o anda çok tedirgin etmişti. Maalesef çok yakınımızı depremde kaybettik. Ama acısı hala taze 2 çocuğumuz oldu. Biz de zaman zaman resimlere bakıp anılarımızı paylaşıyoruz. Allah bir daha böyle afetler yaşatmasın" dedi.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *