VAN Türkiye-İran sınırında güvenlik duvarının yüzde 70'i tamamlandı

TÜRKİYE ile İran arasında en uzun sınıra sahip olan Van'da, yasa dışı geçişler, kaçakçılık faaliyetleri ve teröristlerin sızmasını engellemek amacıyla hudut hattında 2021 yılında inşasına başlan modüler beton duvarının örilen çalışmaları devam ediyor. Teknolojinin tüm olanaklarından da yararlanılarak hudut hattında üretilen devam eden vakaların yüzde 70'i tamamlanırken, yasa dışı sınır ihlallerinin büyük oranda geçildi.


57 Görüntüleme

Türkiye-İran arasında 295 kilometre ile en uzun sınıra sahip olan Van'da yasa dışı geçişler, kaçakçılık faaliyetleri ve teröristlerin sızmasını engellemek amacıyla hudut hattında sunulan proje kapsamında 2021 yılında çalıştırılmaya başlandı. Zor arazi ve hava şartlarının hakim olduğu sınır hattında öncesinde bölge mayınlardan temizlendi. Ayrıca modüler beton duvar ile üzerine çekilen bir metrelik sıra jiletli tellerin yanı sıra 4 metre derinlikte 4 metrelik hendekler kazılmasına başlandı. Fiziki önlemlerin yanı Türk savunma sanayinin geliştirdiği yerli ve milli sistemler ile sınır hattında önlemler artırıldı. Teknolojinin tüm faaliyetlerinin faaliyet bölgesinde, duyarlı sensörler, insansız kara araçları, termal kameralar, gece görüşlü dürbünler, optik kuleler ve güvenlik duvarıyla kontrol altında tutulan sınırlı sınır hattında, ekipler 7 gün 24 saat esasıyla görev yapıyor. Ayrıca bomba arama köpek zamanları de sınır güvenliğinde kullanılıyor.

 

Hudut hattında İHA, drone ve paramotor tehdidine karşı da aktif savunma yeteneğiyle hava savunma topu ve uçaksavar monteli zırhlı personel taşıyıcı görevi bulunuyor. Muhtemel dron saldırılarına karşı dronsavarlar aktif olarak kullanılıyor. Hudut hattında inşa edilen modüler beton duvar sayesinde aydınlatma inşaat çalışması da devam ediyor. Uzaktan kumandalı ve otonomi yeteneğine sahip insansız kara araçlarının sınıflandırılması olarak tehlikeli ve zorlu arazilerde tutulması, gözetleme ve koruma, saldırı eylemleri için kullanılır. Düzensiz göçmen geçişleri, hudut hattında bulunan kuleler, devriye TİM'leri gece- gündüz, termal görüşe sahip dronlar ile insansız hava aracı, insanlı çalışma uçağı aracılığıyla sınıra yaklaşmadan bulunabiliyor. Tespit edilen göçmenler, insansız kara aracından Türkçe ve Farsça 'Burası Türkiye sınırı uzaklıklarının' uyarısıyla bölgeden uzaklaştırılıyor.

 

BÖLGE MERCEK ALTINDA

 

Yasa dışı ayrılmanın göçmen ile hijyen rejimi üyelerinin taşınmasının önlenmesi için bütün menfezlerde fiziki tedavin yanı sıra fotokapan veya kamera ile gözetlenecek şekilde gerekli bilgiler de alınıyor. Muhtemel geçişlerin yaşanabileceği bölümlere yerleştirilen fotokapanlar, anlık ekran ve canlı görüntü gönderebilme özelliğiyle sınır güvenliğine güç katıyor. Hudut hattı boyunca kazılan hendekler ile hudut hattında bulunan elektro-optik ve asansörlü kuleler üzerine monte edilen gündüz ve geceleme cihazları ve radarlar sayesinde bölgesel gözetleme tüm hedefe buradan gözetlenebiliyor. Bölgede ayrıca önemli bir durumda müdahale edilebilmesi için keskin nişancı zamanları da görev yapıyor. Zaman zaman bölgede jandarma komando birleşerek operasyonların yürütülmesi, jandarma ve polis kontrol noktalarıyla bölge ve kontrol altında tutuluyor.

 

YÜZDE 70 TAMAMLANDI

 

Van-İran sınırının 295 kilometresinde döşenen modüler beton duvarların yüzde 70'i tamamlanırken, geriye kalan bölüm için çalışılmaya 2025 yılında tekrar başlanacak. Sınırın daha güvenli hale gelmesi için alınan tüm güvenlik önlemleri sayesinde kaçak geçişlerin büyük oranda önüne geçildi. 2020 yılında 62 bin 818, 2021 yılında 61 bin 262, 2022 yılında 63 bin 074, 2023 yılında 49 bin 49, 2024 yılında ekim ayına kadar ise 15 bin 422 ayarlamanın sınırsız sınırlandırılması engellendi. Sınırdan bu yıl 2 terörist sağ olarak yakalanırken, kaçakçılıkla mücadele konusunda ise 241 kilo harcandı.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *