Vali Gökmen Çiçek: “Esnaflar bir milletin aynasıdır”

Vali Gökmen Çiçek: “Esnaflar bir milletin aynasıdır”


249 Görüntüleme

Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin düzenlemiş olduğu Ahilik Haftası Kutlama Programı’nda konuşan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek; esnafların huzur ve güveni temsil ettiğine dikkat çekerken, “Esnaflar bir milletin aynasıdır. Bir şehre gittiğinizde, orasıyla ilgi olumlu ve olumsuz yargılarımız esnafların davranışlarıyla şekilleniyor. Esnaflarda sadece alışveriş yapılmaz. Esnaflar şehirlerin tanıtım yüzleridir. En ıssız bir zamanda, karanlıkta gece yürürken bir esnafın ışığını gördüğünüz zaman gidersiniz ve orada güvende hissedersiniz” dedi.
Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nce 18 ile 24 Eylül tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan Ahilik Haftası Kutlama Programı başladı. Sabah 9.15’te Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk takdimi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nca Kayseri Valiliği ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ziyarette bulunuldu. Ziyaretlerin ardından Ahi Evran Zaviyesi Esnaf ve Sanatkârlar Müzesi’nin yanında Kutlama Programı yapıldı. Programa; Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Şaban Çopuroğlu, Murat Cahid Cıngı ve Sayın Bayar Özsoy, CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Saadet Partisi Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Haldun Taşan, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Vali Yardımcısı Şemseddin Erkaya, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şeyhi Odakır, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, Oda Başkanları ve vatandaşlar katıldı. Programda protokol konuşmalarının ardından ödül takdim merasiminde 2023 Yılı İlin Ahisi Ödülü Hüsamettin Ökdem’e, İlin Kalfası Ödülü Seher Bozdoğan’a, İlin Çırağı Ödülü ise Mustafa Koçak’a takdim edildi. Merasimin ardından katılımcılar için pilav ve helva dağıtımı yapıldı. Program, Şed Kuşatma gösterisinin yapılmasıyla birlikte tamamlandı.


‘AHİLİK, TÜRK MİLLETİNİN MEDENİYETE ARMAĞANIDIR’
Türk Medeniyetinin dünyaya armağan ettiği en büyük hediyelerden birisinin Ahilik Teşkilatı olduğunu söyleyen Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, “Çok büyük bir medeniyet inşa etmiş bir milletin evlatlarıyız. Medeniyetimizin dünyaya armağan ettiği en büyük hediyelerden birisi de Ahilik Teşkilatıdır. Aslında bizim tarihimiz her birisi birbirinin devamı şeklinde devam ediyor. Hacı Bektaş-ı Veli’nin ‘Eline, Beline, Diline Sahip Ol’ cümlesi, Ahi Evran’da ‘Gözünü, dilini, belini bağlı tut’ şekline dönüşüyor. Aslında büyük bir medeniyetin bir silsile halinde devam ettiğini gösteriyor. Nevşehir’de Hacı Bektaş’ı Veli bunu söylerken, Kayseri’de, Kırşehir’de Ahi Evran aynı cümleyi farklı bir şekilde söylüyor” şeklinde konuştu.
Kayserili esnaf ve sanatkârların, deprem bölgesinde büyük fedakârlıklar yaptığını belirterek esnafların aynı zamanda bir milletin aynası olduğunu söyledi. Vali Çiçek, “Asrın felaketinde, depremde Kayserili esnaflarımız adeta yağmur oldu yağdı. Esnaflarımız Kahramanmaraş’a hem yardım yolladılar, hem kendileri koşup geldiler. Aynı zamanda buradaki esnaflarımız da gelen depremzedelere yardımcı oldular. O yüzden Kahramanmaraş’a gittiğinizde çok büyük bir sevgi görürsünüz. Kayseri Valisi olmak her zaman onur verici, gurur vericidir. Ama deprem bölgesinde gördüm ki, Kayseri Valisi olmak aynı zamanda çok büyük bir güç, Kayseri’de yaşamak çok büyük bir güç. Deprem bölgesinde yaptıkları için esnaflarımıza, Kayserili hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Esnaflar bir milletin aynasıdır. Bir şehre gittiğinizde, orasıyla ilgi olumlu ve olumsuz yargılarımız esnafların davranışlarıyla şekilleniyor. Esnaflarda sadece alışveriş yapılmaz. Esnaflar şehirlerin tanıtım yüzleridir. En ıssız bir zamanda, karanlıkta gece yürürken bir esnafın ışığını gördüğünüz zaman gidersiniz ve orada güvende hissedersiniz. Çünkü o esnaf, sizin çaresizce girdiğiniz iş yerinde kendini feda eder ama sizi vermez. İşte o yüzden esnaflar aynı zamanda güven ve huzur demektir. Bunları kaybetmemek lazım” diye konuştu.
Şehrin ekonomisine katkıda bulunan ve Kayseri’yi belirli bir noktaya taşıyan sanayicilere teşekkür eden AK Parti Kayseri Milletvekili Şaban Çopuroğlu da “Öncelikle Ahilik Hafta’mız memleketimiz, ülkemiz, şahsımız hayırlı olsun diyoruz. Elhamdülillah ciddi manada zengin bir şehiriz. Kayseri’nin en büyük zenginliği müteşebbis zenginliğidir. Kayseri ciddi manada ülke ekonomisine katkıda bulunan bir şehir” diye konuştu.
CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç ise Ahilik felsefesinin çok önemli bir felsefe olduğunu, bu toprakların, bu coğrafyanın yüzyıllardır ozanlara büyük insanlara yuvalık yapan çok önemli topraklar olduğunu ifade etti. Vekil Genç, ahilik felsefesinin daha ileriye taşınacağını ifade ederek, “El birliğiyle, şehrin kamu idarecileriyle, siyasetçileriyle bizler omuz omuza verdiğimiz taktirde, şehrimizin ahilik felsefesi temellerini çok daha ilerilere götüreceğimize ben adım Aşkın Genç gibi inanıyorum” dedi.


‘AHİLİK FELSEFESİNİ DAHA DA İLERİYE TAŞIYACAĞIZ’
Hep birlikte el ele verildiği takdirde ahilik felsefesinin temellerinin daha da ileriye taşınacağını söyleyen Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “El birliğiyle, şehrin kamu idarecileriyle, siyasetçileriyle bizler omuz omuza verdiğimiz takdirde, şehrimizin ahilik felsefesi temellerini çok daha ilerilere götüreceğimize ben adım Aşkın Genç gibi inanıyorum. Ahi ahlakı, Ahi felsefesi adı altında inancımızın, kültürümüzün, Anadolu irfanın gerçekten gereği olan ‘aldatan bizden değildir’ öğretisiyle hepimize ışık tutan peygamberimizin yolunda, en çok ihtiyacımızın olduğu bu dönemde bu çalışmaları önemsiyorum” dedi.
Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy da Ahilik Teşkilatı’nın sadece esnaf teşkilatı olmadığını, bu coğrafyanın İslamlaşması ve Türkleşmesi için çalışmış yüzlerce gönül ehli olduğunu anlattı. Gülsoy, Temellerinin Kayseri’de atıldığı Ahilik teşkilatının sadece esnafların olmadığı dile getirerek, “Elbette bir esnaf örgütüdür. Ancak bu teşkilatın içerisinde sadece esnaflarımız değil o dönemde adalet dağıtan kadılar, ilim öğreten müderrisler, devlet adamları hatta askerler de yer almış” ifadelerini kullandı.
Türk milletinin, tarihte birçok medeniyetler kurduğunu belirten Kayseri Ticaret Borsası Başkanvekili Mehmet İştahlı, ahiliğin Anadolu’nun yurt edinilmesinde çok katkılar verdiğini söyledi. Ahi beylerinin bu toprakları kalıcı vatan haline getirdiğini, gönül imarını ve ihyasını gerçekleştirdiğini, ahiliğin içerisinde barındırdığı dürüstlük, yardımlaşma ve paylaşma değerlerin üzerindeki toprağın kaldırılarak gün yüzüne çıkarılmasının herkese düşen sorumluluk olduğuna dikkat çekti.
Sözlerine, Ahilik Teşkilatı tarihi ve toplumdaki önemi konusunda bilgiler vererek başlayan Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Şeyhi Odakır da Ahi Evran ile eşi Fatma Bacı’nın da teşkilat kurarak önemli faaliyetler gerçekleştirdiğini ifade etti. Odakır, Ahilik Haftası’nda Ahilik anlayışıyla çalışan esnaf ve sanatkârları sevgi ve saygıyla selamlayarak, bol kazançlar temennisinde bulundu. Yılın Ahisi, ustası, kalfası ve çırağı seçilen esnaf ve sanatkârları da tebrik eden Odakır, Ahilik Haftası’ndaki etkinliklerin hayırlı olmasını temenni etti.

Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan ise müzeye emek verdiklerini ifade ederek, “Buradaki müzenin yapımında Mehmet Özhaseki Bakanımızın emeği var. Bağ evi gibi taşlardan yapılmıştı kendileri restore ettirdi. Esnaf Odaları Birliği’ne müze olarak kullanmaları üzere tahsis ettik. İçinin alet hırdavatını da bizler temin ettik. Geçtiğimiz aylarda ise Memduh Başkan’ın talimatlarıyla yenilendi. Müzemiz sadece pazartesi günü kapalı ve ziyareti tamamen ücretsiz” diye konuştu.

Yılın Ahisi seçilen Yahyalılı traktör tamircisi Hüsamettin Öktem ise 1967’den beri birçok kalfa ve usta yetiştirdiğini söyleyerek, herkese teşekkür etti. Yılın Ahisine plaket takdim eden Vali Gökmen Çiçek de Türkiye’de ilk olabilecek sanal âlemdeki ticari satışlarda ahlaklı, ürünleri zamanında gönderenler için de ahi seçilebileceğini söyledi.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *