Yükleniyor
Yükleniyor
Enkaz kaldırma çalışmalarının başlandığı Kahramanmaraş’ta her enkazın teker teker kontrol edildiğini söyleyen Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, “Kahramanmaraş özelinde arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Ancak kırmızı bölgelerde tekrardan molozlar bir başka yere aktarılarak kontroller devam ediyor” dedi.
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 9 saat arayla meydana gelen iki büyük deprem, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde yıkıma sebep oldu. 40 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti. ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarında sona gelindi. Verdiği bir röportajda enkaz kaldırma çalışmalarının başlandığı Kahramanmaraş’ta her enkazın tekrar teker kontrol edildiğini söyleyen Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, “Sarı olan bölgeler enkaz olan bölgeler. Kırmızı bölgeler ise çalışmaların olduğu bölgeler. Şu anda Kahramanmaraş özelinde arama kurtarma çalışmalarının tamamı tamamlandı. Ancak kırmızı bölgelerde tekrardan molozlar bir başka yere aktarılarak kontroller devam ediyor. Arama Kurtarma Koordinasyon merkezi tamamen buradan yürüyor. Arkadaşlarımız 1 saat bile uyku uyumadan mücadele ettiler. Şu an bile gece 2-3 saatlik uykularla duruyorlar. Yeni ekipler geliyor, 24 saat çalışma içerisindeler. Bütün ihbarlar, özellikle arama kurtarma ekipleri Mehmet Buldan’ın başkanlığında kriz merkezinden yönetiliyor. 7 bin arama kurtarma ekibi Kahramanmaraş’a geldi. 25’i farklı ülkeden geldi. Özellikle Azerbaycan ekibi 59 can kurtardı. Muhteşem bir çalışma yaptılar. Yabancı ülkeler yine tüm bu bölgelerde çadırlar kurdular. Yerli ve yabancı bütün arama kurtarmalar çok büyük bir çaba ile buradan sevk edilerek yönetildi. Alan buradan kontrol altına alındı. Bölgeyi arkadaşlarımız İHA ile de tarıyorlar. Herhangi bir yerde ihbar geldiğinde direk o bölgeden ulaşılıyor” şeklinde konuştu.
Kahramanmaraş’ta gelinen son durum hakkında bilgi veren Vali Çiçek, “Bizim ilk işimiz arama kurtarmaydı o yüzden arama kurtarmaya yoğunlaştık. Arama kurtarma olarak bugün itibariyle tamamlandı. Tüm Türkiye’den ekipler geldi. Türkiye’nin 3’te 1 iş makinası Hatay, Maraş ve Adıyaman olmak üzere bu bölgedeydi. Şu an itibariyle arama kurtarma çalışmaları tamamlandı, bugün itibariyle enkazların kaldırılmasına başlandı. Bölgede tam 12 tane çadır ve konteyner kent kuruldu. Ayrıca bireysel olarak çadır dağıtımları da bütün hızıyla devam ediyor” ifadelerini kullandı.
‘YARDIMLARDA KURU GIDANIN DAHA ÇOK OLMASI LAZIM’
Deprem bölgesine giden yardımların hala devam ettiğini ama şu anda daha çok kuru bakliyatın gerekli olduğunu dile getiren Vali Çiçek, “Yardımlar hala gelmeye devam ediyor. Bizim milletimiz ilk birkaç gün yardımlar yolladı, sonrasında da devam etti ama bu yardımların istikrarlı ve uzun vadede devam etmesi lazım ve kuru gıda olarak daha çok olması lazım. Günde 3 öğün aş kaynıyor, hem çadır kentler besleniyor hem de kırsala bu malzemeler gönderiliyor. Helikopterle de olsa ulaşılmayacak hiçbir yer bırakılmayacak şekilde malzemeler dağıtılıyor. İlk günlerde yemek yapacak bir imkan yoktu ama artık aşevlerimiz her yere gönderiyor. İstikrarlı bir şekilde kuru gıdanın devam etmesi lazım. 9 tane il valisi şuna sadece Kahramanmaraş’ta uykusuz bir şekilde inanılmaz bir zamanla yarıştılar. Apartmanların tamamen tehlikeli olmasına rağmen Türkiye bize bir vatan verdi biz burası çökse bile gireceğiz diyerek kurtarma ekipleri içeri girdi. Bunun gibi çok olayla karşılaştık. Arkadaşlarımız çok büyük mücadele verdiler” diye konuştu.
0 Yorum:
Yorum Bırakın