Yükleniyor
Yükleniyor
Kayseri Yazarlar Birliği tarafından organize edilen ve 2 gün boyunca 6 oturumda 30 konuşmacının bildiri sunduğu 'Tarihi Yaşatmak, Şehri Yaşatmak Bilgi Şöleni' kapanış konuşmasını yapan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, İstanbul'un Fethinin arkasındaki manevi dinamiklerin Kayseri'ye dayandığını iddia etti. Şehri kurmanın insana hükmetmek ve tarihi inşa etmek anlamına geldiğini ifade eden TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Fatih Sultan Mehmet'e nasip olan İstanbul'un fethinin manevi mimarının, hocası Akşemsettin olduğunu, onun da hocasının Ankara'da bulunan Bayramiye Tarikatının kurucusu Hacı Bayramı Veli olduğunu ve Hacı Bayramı Veli'nin de hocasının Kayseri'de bulunan Somuncu Baba olarak bilinen Hamidi Veli olduğunu ifade ederek İstanbul'un Fethinin arkasındaki dinamiklerin Kayseri'ye dayandığını iddia etti.
‘KAYSERİ’NİN OSMANLI BAŞKENTİ EDİRNE, BURSA VE İSTANBUL KADAR ÖNEMLİ MANEVİ DİNAMİKLERE SAHİP’
Tüm zamanların en önemli mimarı olan Mimar Sinan'ın arkasındaki manevi dinamiği de memleketi Kayseri'den aldığını belirten Arıcan, Evliya Çelebi'nin de Kayseriyle ilgili övgü dolu sözlerinden örnekler vererek, Kayseri'nin Osmanlı başkenti Edirne, Bursa ve İstanbul kadar önemli manevi dinamiklere sahip olduğunu dile getirdi.
Osmanlı'nın ilk medresesinin kurucusu olan Davudi el Kayseri'nin de bu şehre değer katan zirve şahsiyetlerden olduğunu ifade eden Genel Başkan Arıcan, Hacı Bayramı Veli'ye ait olan şiirde "Çalab'ım bir şâr yaratmış iki cihan ârasınde; Bakıcak di'dar görünür, o şâr'ın kenâresinde" diye bahsettiği şehirin büyük bir ihtimalle Kayseri olduğunu sözlerine ekledi.
0 Yorum:
Yorum Bırakın