Türkiye uzay roketini Somali'den fırlatacak!

2023'te sert, 2028'de ise Ay'a yumuşak iniş yapmayı hedefleyen Türkiye'nin, buna yönelik uzay programına en az 1.1 milyar dolar harcayacağı ve Ay'a gönderilecek roketin Somali'de kurulacak bir fırlatma tesisinden atılacağı ifade edildi.


717 Görüntüleme

Türkiye'nin Uzay Programını açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023'te sert 2028'de ise Ay'a yumuşak iniş yapılmayı hedeflediklerini duyurmuştu. Erdoğan bu kapsamda, uzaya bir Türk'ün de gönderileceğini söylemişti.

BÜTÇE EN AZ 1.1 MİLYAR DOLAR

Middle East Eye'dan (MEE) Ragıp Soylu'ya konuşan üst düzey bir Türk yetkili; muhalefetin "Türkiye Uzay Ajansı'nın (TUA) bütçesi 40 milyon dolar" eleştirilerine cevap vererek, "TUA'nın tek görevi tüm programı koordine etmek. Bu yüzden yüksek bir bütçeye sahip olmaması doğal. Harcama, farklı hükümet kurumları aracılığıyla yapılacak. Örnek vermek gerekirse büyük savunma sanayii şirketleri tarafından. Bu harcamaları bizzat Savunma Bakanlığı paylaştıracak" ifadelerini kullandı. Yetkili, Türkiye'nin 10 yıllık uzay programı kapsamında en az 1.1 milyar dolar harcamayı planladığını belirtti.

UZAY BÜTÇESİNİN DETAYLARI

Habere göre bütçeden en yüksek payı, 2017 yılında kurulan ve misyonu hibrit roket teknolojileri konusunda tasarım ve üretim faaliyetleri yürüten DeltaV Uzay Teknolojileri alacak. DeltaV'nin toplamda 600 milyon dolarlık bir bütçeye sahip olacağı aktarıldı. DeltaV Yönetim Kurulu Başkanı Arif Karabeyoğlu, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, şirketin uzay programı için çok önemli bir özellik olan sıvı oksijen ve paraffin kullanan bir roket motoru ürettiğini duyurmuştu.

SOMALİ'DEN FIRLATILACAK

Haberde dikkat çeken bir diğer konu ise, roketin hangi ülkeden fırlatılacağı. Geçtiğimiz günlerde BBC Türkçe'ye konuşan TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, roketin hangi ülkeden uzaya fırlatılacağı konusunda detaylı bir bilgi vermemişti. MEE'ye konuşan yetkili ise, Türkiye'nin bunun için Somali'ye bir fırlatma tesisini kuracağını ve bu tesisin kurulması ve bakımının 350 milyon dolardan fazla tutacağını söyledi.

TÜRKİYE NEDEN SOMALİ'Yİ SEÇİYOR?

Program çerçevesinde kurulacak olan füze fırlatma üssü için en olası adresin Somali olmasının iki önemli nedeni var: "Türkiye'nin yurt dışındaki en büyük askeri varlığının Somali'de yer alması ve Somali'nin coğrafi konumu."

Somali coğrafi konum itibariyle Ekvator'a oldukça yakın. Bu özellik, füzenin fırlatılması kolaylığı yanında ucuz maliyeti de getiriyor.

Türkiye'nin Somali'deki yoğun askeri varlığı ve bölgedeki uzun vadeli planları bu kararın alınmasında önemli bir rol oynuyor.

KAYNAK: HABER7

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *