Yükleniyor
Yükleniyor
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan, asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren 'Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz Başkanlığı'nda toplandı.
Kanun teklifinin görüşmeleri sırasında, asgari ücretle ilgili maddeler, değişiklik önergeleriyle yeniden düzenlendi. Asgari ücretin vergiden muaf tutulmasını düzenleyen maddenin kapsamı genişletildi. Bu çerçevede; tüm ücret ve maaş alanları da kapsayacak şekilde, 18,5 milyon memur ve işçi asgari ücret kadar kısmın vergi dışı ve damga vergisinden istisna edilmesine ilişkin önerge kabul edildi. Böylelikle; brüt 5 bin liraya kadar olan kısımdan alınan vergi sıfır olacak.
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ KALDIRILDI
Asgari ücrette vergiden muaf tutulmasının ardından, 3'üncü maddede verilen önerge ile ücretlerden 'Asgari Geçim İndirimi' kaldırıldı.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 32'nci maddesi ile düzenlenen Asgari Geçim İndirimi kapsamında, asgari ücret alanların vergilendirilen ücretlerinin bir bölümü çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi, çocuk sayısı, nafaka verilenler ve bakmakla mükellef olduğu kişilerin sayısına göre belirlenerek çalışana geri ödeniyordu. Teklif ile maddenin yasadan tamamen kaldırılması öngörüldü.
DAMGA VERGİSİ DÜZENLEMESİ
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen bir diğer önergeyle; ücretlilerden kesintiye neden olan 'damga vergisi' aylık brüt asgari ücretlik bölümü vergi kapsamı dışında bırakıldı.
MUHALEFET ÖNCE ELEŞTİRDİ, SONRA TEŞEKKÜR ETTİ
Muhalefet partilerine mensup milletvekilleri, teklifte yer alan asgari ücretle ilgili maddelerin anayasaya aykırı olduğunu dile getirdi. Eleştirilerin ardından, AK Partili milletvekillerince; asgari ücrette gelir ve damga vergisinin, asgari ücret kadar tüm çalışanları kapsamına yönelik değişiklik önergeleri muhalefet partilerini memnun etti. Teklifteki haliyle ilgili maddeleri eleştiren muhalefet partileri, değişiklik önergelerinden sonra memnuniyetlerini dile getirdi.
CHP: MEMNUNİYET DUYDUK, DOĞRU BİR İŞ YAPILDI
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, "Memnuniyet duyduğumuzu, doğru bir iş yapıldığını belirtmek istiyorum. Hem şahsım adına hem Plan ve Bütçe Komisyonu grubum adına, hem de milletvekillerimiz adına teşekkür ederiz" dedi.
HDP: ÖNERİYİ DESTEKLİYORUZ VE TEŞEKKÜR EDİYORUZ
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da, "Bizim parti programımızda asgari ücretin ve tüm ücretlerdeki asgari ücret kadar kısmının vergi dışı bırakılması var, bunun için mücadele veriyoruz, bu anlamda da son konulan öneriyi destekliyoruz ve bundan dolayı teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
İYİ PARTİ: VAHİM BİR HATADAN DÖNÜLDÜ, SEVİNİYORUZ
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, maddede yapılan değişikliği olumu bulduklarını kaydederek, "Vahim bir hatadan dönülmüştür. Başından beri savunduğumuz bir konuydu. Sadece asgari ücrette bu istisnanın yapılması, diğer çalışanlara yapılmaması bir defa vergi tekniğine son derece aykırıydı. Vergi adaleti açısından da son derece kötü bir şeydi. Uygulanması zor, kayıt dışılığı artıracak yani hakikaten zararlarını saymakla bitiremezdik. Dolayısıyla vahim bir hatadan dönülmüştür. Bu anlamda aklıselimin galip gelmesine tabii biz de seviniyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
TEKLİF, KOMİSYONDA KABUL EDİLDİ
Görüşmelerin ardından, 13 maddelik yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Kabul edilen teklifle; Yenilenebilir Enerji üretiminin teşvik edilmesi için muafiyet sınırı olarak öngörülen, meskenlerin çatı ve cephesine kurulan güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücünün 10 kilovat olması şartı 20 kilovat olarak değiştirilecek.
SAVUNMA SANAYİİ PROJELERİNE KDV İSTİSNASI
Savunma Sanayii Başkanlığı'nca yürütülen savunma sanayisi projelerine ilişkin bu kuruma ilgili projeler kapsamında yapılan teslim ve hizmetler, Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası kapsamına alınacak.
Yasa teklifi ile BOTAŞ'ın nakit yönetiminin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi de hedefleniyor. Bu çerçevede; şirketin Ticaret Bakanlığı'na bağlı tahsil dairelerine, yapılandırılmış borçları dahil ödenmeyen her türlü vergi, fon ve paylar ile idari para cezaları, bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizlerinden oluşan borçları, Hazineden görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilerek terkin edilecek.
CUMHURBAŞKANI'NA 'FAZLA BÜTÇEYİ' KULLANMA YETKİSİ
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gerçekleşen görüşmeler sırasında muhalefet partileri, teklifin 7'nci maddesinde yer alan, 'Cumhurbaşkanına bütçe aktarımı' konusunda yetki veren düzenlemeye karşı çıktılar. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu, Meclis yetkisinin Cumhurbaşkanı'na verildiğini dile getirdi. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da, Meclis yetkisinin Cumhurbaşkanı'na Anayasa'ya aykırı bir şekilde devredildiğini söyledi. AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ise muhalefetin eleştirilerine katılmadığını belirtti.
2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda yer alan genel bütçe gelir tahmini üzerinde gerçekleşen gelir kadar, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin bütçelerine ödenek eklemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak. İlgili kanunları gereğince genel bütçe gelirleri karşılığı yapılan ödenek eklemeleri bu tutardan düşülecek.
Türkiye'de yerleşik sigorta şirketlerince düzenlenen kefalet senetleri de güvenli elektronik imza ile düzenlenebilecek.
Kamu üniversite hastanelerinin finansal sürdürülebilirliğinin desteklenmesi için kamu üniversite sağlık hizmeti sunucularının, 2021'de verdikleri sağlık hizmet bedelinin, götürü bedel sözleşme tutarından düşük olması durumunda aradaki fark terkin edilecek.
0 Yorum:
Yorum Bırakın