Yükleniyor
Yükleniyor
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bakanlıkta ekim ayı dış ticaret verilerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bakan Bolat, 6 Şubat'taki deprem felaketinin büyüme ve ihracatta olumsuz etkilere neden olduğunu belirterek, "Ticari Araştırmalar Müdürlüğümüzün yaptığı etki analizlerine göre şubat- ekim adasındaki 9 ayda, 6 milyar dolarlık ihracat kaybımız var. Bütün zorluklara rağmen temmuz ayında başlayan ihracatımızdaki aylık yükseliş, ağustos ve eylül ayında devam etti. Ekim ayında da yükselişini sürdürdü. Ekim ayı ihracatımız, geçen yılın ekim ayına göre yüzde 7,4 oranında artarak 22 milyar 900 milyon dolara ulaşmıştır. Böylece tarihin en yüksek ekim ayı değerine ulaştık. Temmuz ayında en yüksek temmuz ayı, ağustos ayında en yüksek ağustos ayı, eylül ayında en yüksek eylül ayı ve ekim ayında en yüksek ekim ayı ihracat rakamlarına ulaştık. 2023 Ocak- Ekim aylarına baktığımızda 210 milyar 100 milyon dolar rakamına geldik. Bu rakam, geçen yılın ilk 10 ayı ile mukayese edildiğinde az da olsa yüzde 0,3'lük bir artışa tekabül etmektedir. Ekim ayı itibariyle son 12 aya baktığımızda da ihracatımız yüzde 0,7 oranında bir artışla 254,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece 2022 sonundaki 254,2 milyar dolarlık rekor rakamın üzerine çıkmış bulunmaktayız" diye konuştu.
Kasım ayı ihracatının da iyi başladığına işaret eden Bolat, "İlk 4 gün itibarıyla olumlu, iyi artış sürecinde olduğumuzu paylaşmak isteriz" dedi.
'DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜZDE 15 GERİLEDİ'
Bakan Bolat, ithalatın da ekimde yıllık bazda yüzde 1,3 artarak 29,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Dış ticaret açığımız da ekim ayında yüzde 15 oranında gerilemiş oldu ve 6,7 milyar dolarak olarak gerçekleşti. Bu da sevindirici, çünkü '6,7 milyar dolarlık dış ticaret açığı' demek, ekim ayı cari işlemler dengesinde ya denge ya da çok az miktarda bir açık ya da bir fazla görebiliriz. Bunu, Merkez Bankamız vakti gelince açıklayacak. Ekim ayının, ihracatın ithalatı karşılama oranı da 4,4 puan artarak yüzde 77,3 oldu. İhracatta; temmuzda 20,1 milyar dolar, ağustosta 21,6 milyar dolar, eylülde 22,5 milyar dolar, ekim ayında da 22,9 milyar dolarlık bir yükseliş trendi devam ediyor. İthalatımıza son 4 aya baktığımızda temmuzda 32,3, eylülde yüzde 27,5, ekimde 29,6 milyar dolar gerçekleşti. Bizim ilk 10 ayda ihracatımız 810,1 milyar dolar, ilk 10 ayda ithalatımız ise 304 milyar dolar olarak gerçekleşti."
'AB'YE İHRACATIMIZ YÜZDE 1 ARTTI'
Katma değer ihracatındaki artışın sevindirici bir husus olduğunu belirten Bolat, "2022'de orta, yüksek ve yüksek teknoloji ürün ihracatımızın toplam ihracatımızdaki payı yüzde 37 iken, bu yılın ilk 10 ayında yüzde 40,3'e yükseldi. Dünya ile rekabet edebilmek için ancak ve ancak yüksek katma değerli ve teknolojiye dayanan bir üretim ve ihracatı başarmaya mecburuz. Önümüzdeki dönemde inşallah bu yöndeki çalışmalarımız artarak devam edecek. En önemli ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği'nin (AB) 27 ülkesine ihracatımız, ilk 10 ayda yüzde 1 oranında arttı ve 86,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Avrupa'nın ithalatının yüzde 13,6 daraldığı bir yılda biz yüzde 1 de olsa AB'ye ihracatı arttırmayı başardık" dedi.
'İHRACAT, MEMLEKET MESELESİDİR'
İhracat hedeflerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Bolat, "Hedefi olmayan bir gemiye hiç kimse yardım edemez. Biz de hedeflerimizi belirledik. Orta Vadeli Program'da ihracatımız için bu sene 255 milyar dolar tahminimiz var, inşallah aşacağız. 2024'te 267 milyar dolar, 2026'da ise 302 milyar dolar olarak bunları benimsedik. 115 bin ihracatçımızla 12 bin 600 ürünle şu anda 200'den fazla ülkeye ihracat yapma başarısını ülkemiz, sanayimiz ve ihracatçılarımız gösterdi. İhracatımızın yüzde 60'ından fazlasını gelişmiş, zengin pazarlara, ülkelere yapıyoruz. Bu da Türk ürünlerinin kalitesini, fiyat rekabetçiliğini ve tüketiciler açısından beğenildiğini ortaya koymaktadır. İhracat artık bizim için bir memleket meselesidir" ifadelerini kullandı.
0 Yorum:
Yorum Bırakın