“Tedavisi süren meme kanseri hastaları greyfurttan uzak durmalı”

Direkt ateşle temas ettirilmiş et ürünlerinin, katkı maddesi kullanılmış gıdaların ve obeziteye yol açabilecek aşırı beslenme tarzının meme kanseri riskini artırdığını işaret eden Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Cihan, kemoterapi sürecindeki meme kanserli hastalara da uyarıda bulunarak “Kemoterapi alan hastalar özellikle greyfurt yememelidir. Bu meyve, kemoterapinin etkinliğini azaltabilmektedir” dedi.


504 Görüntüleme

Meme kanserinin neden olabileceğine değinen Prof. Dr. Cihan, “Meme kanserinin oluşma mekanizmasının diğer kanser türlerinden belirgin bir farkı yoktur. Kanserojenik bir etkiye maruz kalmak ya da genetik yük nedeni ile göğüsteki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde büyüyüp kanserli dokulara dönüşmesiyle meydana gelir” diye konuştu.

MEME KANSERİNİN TEŞHİSİ

Meme kanserinin başlangıcının nasıl olduğunu anlatan Prof. Dr. Şener, “Tüm kanser çeşitlerinde olduğu gibi hücre düzeyinde DNA dediğimiz yapı taşındaki anormallik nedeni ile kontrolsüz büyüme başlar. Bu büyüme zamanla memede kitle etkisi oluşturur. Hastaların çoğu memedeki kitleyi fark ederek doktora gitmektedir. Ancak kitle elle fark edilmeden daha önce meme ultrasonu ve mamografi denen tetkiklerle de tespit edilebilir” şeklinde konuştu.

ÖSTROJENLE İLGİLİ DURUMLAR RİSK FAKTÖRÜ OLABİLİR

Meme kanseri riskini artıran faktörlere dikkat çeken Prof. Dr. Şener, “Meme kanseri hücrelerinin çoğu kadınlık hormonu olan östrojenden beslenirler. Bu nedenle erken yaşta adet görmek, geç yaşta menopoz, hiç doğum yapmamak, 30 yaşından sonra çocuk sahibi olmak, hiç emzirmemek, obezite ve bazı hormon ilaçları gibi östrojenle ilgili konular risk faktörü olarak tanımlanır. Bunların dışında östrojenden bağımsız olarak, diğer tüm kanserler için geçerli olan genetik risk, radyasyon, sigara, alkol, kötü beslenme ve gibi risk faktörleri de sayılabilir” açıklamasında bulundu.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *