Taliban tarih verip ABD'yi uyardı! Taliban, Merkez Bankası'nın başına o ismi atadı

Taliban, Afganistan'dan ABD ve İngiliz askerlerinin 31 Ağustos'a kadar çekilmesinin kırmızı çizgileri olduğunu açıkladı. Afganistan ile ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ederken, Taliban Merkez Bankası'na atama yaptı.


540 Görüntüleme

Kaos ve izdihamın devam ettiği Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Havalimanında, bu sabah uluslararası güçlerin de dahil olduğu bir silahlı çatışma yaşandı.

Alman ordusu, Kabil Havalimanı'nın Kuzey Kapısı'ndaki çatışmada Afgan askerleriyle bilinmeyen saldırganların birbirlerine ateş açtığını duyurdu.

Bir Afgan askerinin öldüğü, 3'ünün yaralandığı çatışmaya ABD ve Alman askerleri de katıldı.

İngiliz Ordusu'ndan yapılan açıklamada, Kabil havaalanındaki çatışmaların kuzey kapısında gerçekleştiği ve herhangi bir İngiliz askerin bu çatışmaya katılmadığı bildirildi.

İRAN'DAN AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Afganistan'da iktidarın barışçıl bir şekilde değişmesini ve kapsamlı bir ulusal hükümetin kurulması çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm Afgan taraflarıyla temas halindeyiz ve tarih Afganistan'a askeri çözüm bulunmadığını gösterdi. İşgalin Afganistan'ın sorunlarına çözüm olmadığı ve tek çözümün tüm taraflar arasında müzakere olduğu belli oldu."

TALİBAN SON EYALET İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Taliban, ele geçirilemeyen son eyalet Pençşir için harekete geçti. Taliban'dan yapılan açıklamada; Pençşir'e dört koldan ilerlendiği, vilayetin savaşsız olarak teslimi için de müzakerelerin sürdüğü ifade edildi. Taliban, daha önce Pençşir'i tutan direniş güçleri tarafından ele geçirilen Bağlan eyaletinin 3 ilçesini tekrar geri aldı.

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Büro Sözcüsü Süheyl Şahin ise, Biden yönetiminin Afganistan'daki askerlerin çekilmesini geciktirmesinin sonuçları olacağını söyleyerek, "Bu kırmızı çizgidir. Başkan Biden 31 Ağustos'ta tüm askeri güçlerin çekilmiş olacağını açıkladı. Eğer bu zaman zarfını uzatırlarsa, işgali uzatmaları anlamına gelir. Eğer, yabancı askerlerin (ABD ve İngiltere'yi kastederek) çekilmesi için verilen sürenin uzatılması istenirse bunu kabul etmeyeceğiz" dedi.

MERKEZ BANKASINA ATAMA

AFP'nin Taliban kaynaklarından aktardığı bir başka gelişmeye göre ise Taliban, "Afganistan'da son ABD askeri çekilene kadar yeni hükümet kurulmayacak" açıklaması yaptı.

Öte yandan Reuters'a göre Taliban, Afganistan Merkez Bankası Başkanı görevine Hacı Muhammed İdris'in atandığını duyurdu.

ABD, KABİL HAVALİMANINA KABUL POLİTİKASINI DEĞİŞTİRDİ

Amerikan CNN International'ın son dakika haberine göre; ABDkontrol altında tuttuğu Kabil'deki havalimanına giriş şartlarında değişikliğe gitti.

CNN'e konuşan yetkiliye göre ABD, pazartesi gününden itibaren yalnızca ABD vatandaşlarının, diğer NATO ülkelerinden kişilerin ve yeşil kart sahiplerinin Kabil havaalanına girmesine izin verecek. Kaynak ayrıca, Afganistan'daki NATO misyonu veya batılı ajanslar için çalışan ve ABD'nin Özel Göçmen Vizesi programına başvuran birçok Afgan'ın havaalanına giremeyeceğini de sözlerine ekledi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA: AFGANİSTAN'A ASKER GÖNDERMEYECEĞİZ

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Sıromolotov, Afganistan'a Rus askerlerinin gönderilmesi gibi bir konunun gündemlerinde olmadığını söyledi:

"Böyle bir adım bizim çıkarlarımıza uymaz. Yeni Afgan yönetimi ülkede düzeni sağlamaya başladı ve başkalarının askeri desteğine ihtiyacı yok."

Sıromolotov ayrıca, Rusya'nın Taliban'ı terör örgütleri listesinden çıkarmak ve örgütü ülkenin yeni yönetimi olarak tanımak konusunda acele etmeyeceğini belirtti.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yürüttüğü yoğun diplomasiye dikkat çekerek, "Afganistan'daki gelişmeler ve düzensiz göç konusuyla ilgili uluslararası alanda yoğun bir diplomasi yürütüyoruz. Bölgemizde istikrarı sağlamak, ülkemizi göç baskısına karşı korumak ve milletimizin huzurunu temin etmek için gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ALMANYA: TALİBAN'LA TAHLİYELERİ GÖRÜŞÜYORUZ

Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Afganistan'dan mümkün olduğunca çok sayıda insanın tahliyesini sağlamak için Taliban ile görüşme halindeyiz" denildi.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *