Sivas'ta 40 bin TL maaşla çoban bulamayan köylüler, hayvanlarını satıyor

-SİVAS'ın Ulaş ilçesinde hayvancılıkla uğraşanlar, 40 bin TL maaşla çoban bulamayınca hayvanlarını satma kararı aldı. Yaklaşık 2 bin 500 küçükbaşın bulunduğu Çevirme köyün muhtarı Hasan Gül, "Köyümde sürüye çoban lazım ama bulamıyoruz. Bu yapmayınca da bu işi yapmayız. Köyde genç de kalmadı. Bu meslekler de zorlaştı. Bu gidişle hayvancılık günle bitecek" dedi.


164 Görüntüleme

İlçeye 20 kilometre uzaklıktaki Çevirme köyünde hayvancılıkla uğraşan köylüler, çoban bulmakta sıkıntı yaşıyor. Yaklaşık 2 bin 500 küçükbaş hayvanın bulunduğu köyde, yabancı uyruklu çobanlar da her ay istemekce köylüler sürülerini satmaya başladı. Hayvancılık mesleğini babadan kalmaya devam etmediklerini söyleyen Çevirme köyü muhtarı Hasan Gül, "Eski köylerde insan çoktu ama şimdi gençlerde okula gittikleri için kimse kalmadı. Köyde şu anda çoban da kalmadı. Kışın 20 bin TL'ye bulduk çobanlar, şimdi 40 bin TL' Her ay yapıyorlardı.Bunun belli bir fiyat olması lazımdı ama bulamıyorduk.Köyde genç değildik.Bu gidişle hayvancılık gün içinde bitecek. Bizde de ellerindeki hayvanlar olan satmayı düşünüyor. Buna bir çözüm bulunmalı" dedi.

'DENETİMLERİN SIKLAŞTIRILMASI GEREKİYOR'

Çiftçi Murat Sulakçı ise "Şartların ve sosyal bakım zor olması nedeniyle gelecekte, bir gün son kalan hayvanlar da satılırsa bu yaylalar boş kalacak. Çiftçilikte en önemli alan olan hayvancılığa sahip çıkması gerekiyor. Hayvanların ürettiği yemlerin de fiyatları çok yüksek. Afgan çobanların beslenmesi gerekiyor. Çobanlık için buraya gelenler, daha sonra Akdeniz'in garsonluk yapması gerekiyor. Bunun önüne geçilmesi için denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor" diye konuştu. Çoban bulamadığı için hayvanlarını arazide kendisi otlatan Bayram Çağlar da "Çoban yoksulluk, çok büyük bir sıkıntı olmaya başladı. Artık insanlar şehirler az geliyor. Şu anda çoban bulamıyoruz. 40-45 bin TL maaş alıp de bulamayanlar var. Şu anda benim hayvanlarım satılık. Çoban olanlarsam, bu işi bırakacağım" dedi.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *