Yükleniyor
Yükleniyor
Türkiye, Romanya, İsveç, Litvanya ve Yunanistan’dan oluşan ekiplerce geliştirilen DIGI-WISE KIDS projesinde 7-11 yaş arasındaki katılımcı öğrencilere medya okur yazarları anlatılırken iyi birer dijital vatandaş olmanın yolları da öğretildi. Proje sonunda öğrenciler siber zorbalara karşı mücadele için hayallerinde yarattıkları süper kahramanların resimlerini çizdiler.
DIGI-WISE KIDS MEDYA OKUR YAZARLIĞI
Beş ülkeden, 10 okulun katıldığı projeyi kuran isimler arasında N.Selin Taştekin (Isparta Şehit Güngör Dolunay İlkokulu) ve Selma Yumlu(Kayseri Erkilet Süleyman Tarman İlkokulu) yer alırken, projenin ekip üyeleri de şu isimlerden oluştu; Huriye Uluöz(Ankara TOKİ Malazgirt İlkokulu), Şenay Erbaş(Kayseri İbrahim Yüzbaşıoğlu İlkokulu), Cahide Sekin(Ankara Pursaklar Yıldırım Beyazıt İlkokulu), Asuman Çakır(Trabzon Şalpazarı Atatürk Ortaokulu), DimitraRouvoli(Yunanistan7th Primary School of Karditsa), MihaelaDragomir(Romanya SchiulestiSecondary School) , OrintaŠalkuvienė(Litvanya ŠiauliųMedelynoProgymnasium), Mili Modak’tır(İsveç Tomtbergaprimaryschool).
Proje hakkında bilgi verilen açıklamada, proje amacının öğrencilerde medya okur- yazarlığı üzerinde farkındalık yaratmak olduğuna dikkat çekilirken şöyle denildi;
“Projemiz 7-11 yaş grubundaki öğrencilerimizi hedef kitle belirleyerek onlarda medya-okur yazarlığı üzerine farkındalık yaratmak amacıyla kurulmuştur.Proje boyunca hem basılı hem de elektronik medya konusunda öğrencilerimizin sadece izleyici model değil, sorgulayan, araştıran, eleştiren sadece tüketmeyen aynı zamanda üreten bireyler olarak çocuklarımıza yeni bir dünyanın kapılarını açabilmek için bir çok etkinlik üretilmiştir.Projemizin başında öncelikle çocuklarımıza proje boyunca sıklıkla karşılaşacakları terimleri tanıtmak amacıyla ‘Çocuk Dostu İnternet Terimleri’ oluşturduk.Bu etkinlikle öğrencilerimiz internette araştırma yapma ve intihal konuları hakkında da bilinçlendirilmiş oldu.Karışık ülke takımları oluşturarak yaptığımız etkinlik sonucunda çok güzel bir dijital ortak ürün elde edildi.“
HER ŞEY DOĞRU OLMAYABİLİR
Gerçekleştirilen projede özellikle internet ortamında yer alan herşeyi doğru olmayabileceğine dikkat çekilirken bu konularda öğrencilerin bilgilendirildiği de belirtilen açıklamada, “ Aktivitemizde ise öğrencilerimize internette gördükleri herşeyin doğru olmayabileceği düşüncesini ve neyin gerçek neyin sahte olduğu konusunda eleştirel bir bakış açısı kazandırmayı hedefledik.Basit bir video yada fotoğrafı montajla değiştirilebileceğini gösterdik.Dijital alemde kendilerini nerde nasıl hayal ettiklerini konuştuk ve onlalra hayallerini şimdilik montajla gerçekleştirebildikleri bir fotoğraf albümü hazırladık.Öğrencilerimiz bu etkinlikte web2 araçlarını etkin kullandı. Etkinliğimizde İnternette pozitif bir ayak izi bırakmanın önemi konusuna değindik.Öğrencilerimiz sorumlu birer dijital vatandaş olarak nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğrendi. Etkinliğimiz sonucunda Digi-wise Kids Projesi ekibine ait dijital izlerin bulunduğu ortak bir ayak izi çalışması yapıldı”denildi.
Projenin etkinlik konusunun, çocukların sağlıklı gelişimi için dijital hayatla , sosyal hayatlarını dengede tutmayı öğrenmeleri gereğinden ortaya çıktığı ifade edilirken proje kapsamında öğrencilere medya diyeti uygulanarak, bir günlerini medyasız geçirmeleri sağlandı.
Öğrencilerin siber alemde kendilerini nasıl korumaları gerektiğini öğretme fikrinden hareketle siber zorbalık üzerinde bir etkinlik yapıldı. Buna göre katılımcı öğrenciler siber zorbalarla mücadele etmek için kendi hayal dünyalarında bir süper kahraman yaratarak bunu resimlendirdiler.
DİJİTAL ÇAĞDA ÇOCUK VE MEDYA OKUR-YAZARLIĞI
Proje kapsamında öncelikle velileri medya okur yazarlığında daha bilinçli hale getirmek için İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Nilüfer Pembecioğlu veli, öğretmen ve öğrencilerin de katıldığı “dijital çağda çocuk ve medya okur yazarlığı” konusunda bir seminer verdi.
Projeye ilişkin nihai değerlendirmede, “ Proje sonunda yapılan anketlerle, başlangıçtaki anketler arasında görülen fark, hem öğrenciler, hem de velilerimiz açısından faydalı bir iş yaptığımızın en büyük göstergesidir. Tüm hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz proje sonunda öğrencilerimizin iyi birer dijital vatandaş olarak hayatlarına devam edeceklerine olan inancımız tamdır ”denildi.
0 Yorum:
Yorum Bırakın