Yükleniyor
Yükleniyor
AK Parti Kayseri İl Başkanlığı tarafından 2022’nin değerlendirildiği bir toplantı yapıldı. AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin de katıldığı toplantıda, AK Parti Milletvekili İsmail Tamer, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, AK Parti Kayseri İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, ilçe belediye başkanları, basın mensupları ve çok sayıda partili hazır bulundu.
‘PANDEMİ, BİRÇOK ŞEYE ETKİ ETTİ’
2019 yılının sonlarında ortaya çıkan ve 2020 ve 2021 yılında da devam eden pandemi salgınını hatırlatan Özhaseki, bu dönemde tedarik zincirinde oluşan aksama, özellikle arz-talep dengelerinin bozulmuş olması, çalışma koşullarının ve tüketim alışkanlıklarının baştan sona değişmiş olmasının birçok şeye etki ettiğini söyledi. Covid-19’un tesirleri azalmaya başladığı dönemde de Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş ile yeni bir krizin patlak verdiğini belirten Özhaseki, “Özellikle gıda krizi ve yine enerji arz güvenliğindeki sıkıntıları hep birlikte gördük. Enflasyon da tüm ülkelerin başının belası olmaya devam etti. Türkiye bu durumlardan dolayı ortaya çıkan belki 100 yılda bir rastlanabilecek en olumsuz koşullarda zararı en az atlatan ülke olmayı sürdürüyor” dedi.
‘HÜKÜMET OLARAK FEDAKARLIK YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Birçok olumsuzluklar yaşanırken Türkiye’nin bir taraftan ülkeler arasında barış elçisi olarak görev yaptığını, bir taraftan da 18 milyon ton buğdayı fakir ülkelere gönderilmesine aracılık ederek diplomaside adını altın harflerle yazdırdığını anlatan Özhaseki, “Dost düşman bütün ülkeler Türkiye’yi ve Recep Tayyip Erdoğan’ı ayakta alkışladılar. Bu dönemde ayrıca krizden en az etkilenen ülke olabilmek gayesiyle birçok tedbirler aldık; vatandaşlarımızın alım gücünü yükseltebilmek amacıyla birçok temel gıda ürününde KDV’yi yüzde 1’e indirdik, enerjide sübvansiyon miktarlarını son derece yüksek hale getirdik. Devlet olarak belki bütçemizde oluşabilecek müthiş bir açığı vatandaşlarımıza yardımcı olabilmek amacıyla göğüsledik. 2023 senesi içerisinde de yalnızca enerjide sübvanse edeceğimiz miktar 530 milyar olarak önümüzde duruyor, ancak vatandaşımızın rahat etmesi, geçim standartlarının geriye gitmemesi adına bütün bu fedakarlığı yapmaya hükümet olarak devam edeceğiz” diye konuştu.
‘DÜNYA ÜLKELERİ KÜÇÜLÜRKEN TÜRKİYE BÜYÜDÜ’
Sıkıntılı bir ortamda 2020 yılı içerisinde bütün dünya ülkeleri küçülmüşken en az küçülen yüzde 3,3 ile olduğunu belirten Özhaseki, Türkiye’nin o dönemde bile büyüdüğünü söyledi. Özhaseki, “İngiltere gibi ülkeler yüzde 9,9 gibi küçülmüştü ancak biz o dönemde bile büyüdük. 2021 yılı geldi rekor kırdık; diğer ülkeler içerisinde birinciyiz 11,4’lük bir büyüme sağladık. 2022 yılında ise 3,50 açıklandı. Büyümemiz ise 6.2 oranındaydı. 20 yıllık AK Parti iktidarı döneminde ortalama büyüme hızımız yüzde 5.5-6 civarındadır. Aynı zamanda önemli bir şey ise; çalışan sayımız, 31 milyona yükseldi. Kriz var ama dünya bu şekilde bocalarken biz hem büyüyoruz hem de ortalama senede 1 milyon civarında kişiye istihdam sağlıyoruz. Bu Türkiye’nin bir başarısı olarak önümüzde duruyor. İhracat rakamlarımız da açıklandı; 254 milyar gibi büyük bir rekora imza attı. 2002 yılında 100 civarında olan Organize Sanayi sayısı şu an için 379 oldu. 12 bin civarında olan fabrika sayısı ise şu anda 74 bin 200 oldu. Bu ülkenin bir insanı, ferdi olarak AK Parti’ye oy vermesin ya da muhalif olsun ancak bunları görmezden gelmemelidir. Bizim 20 yıllık iktidarımızda sağlamış olduğumuz ekonomik istihdam ve yatırım ortamı öyle gelişti ki şu anda 74 bin 200 fabrikamız ve 5 bin fabrikada yapılmak için inşaatları devam ediyor. Türkiye onca şeye rağmen bu seviyelere geldi, bundan sonra da inşallah dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olma hedefimizi hızla devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.
AKTİF SİGORTALILAR SAYISI
Aktif sigortalı sayıları hakkında da bilgi veren Özhaseki, “Çalışma Sosyal Güvenlik alanında aktif sigortalı sayımız 2002 yılı başında 12 milyon iken bugün 31 milyon oldu. O günlerde asgari ücret 184 lirayken; bunun karşılığı da 124 dolar oluyor. Bugün 8 bin 500 lira ve 455 dolardır. Alım gücünün ne kadar arttığını hepimiz görebiliyoruz. Sağlık alanında 19 Şehir Hastanesi yaptık. 15 hastanenin inşaatı sürüyor. Hedefimiz 1 buçuk yıl içinde 35 adet şehir hastanesi yapmak olacak. Sağlık çalışan sayısı eskiden 378 bindi şu an 1 milyon 350 bin sağlık çalışanı var” dedi.
ULAŞTIRMA ALANINDAKİ YATIRIMLAR
İktidara geldiklerinde 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol uzunluğu olduğunu anımsatan Özhaseki, “Bugün 29 bin kilometreye gelmiş durumda. Karayolu tünel sayısı 83 iken, bugün 469 tünel yapıldı. 26 havalimanı varken 57’ye çıktı. Eskiden tamamıyla dışarı bağlı iken şimdi kendi İHA SİHA, TİHA ve Kızılelmamız artık göklerdedir. Enerji alanında Türkiye’de toplam kurulu güç 31 bin envadan bugün 103 bin envaya sahip olduk. Bunların yüzde 65’i ise yerlidir. Bu dönemde Şırnak Gabar dağında terörden temizlendikten sonra 150 milyon varil petrol bulduk. Günde 5 bin varil petrol alıyoruz. Karadeniz’de yapılan bu araştırmalarla Akdeniz'de inşallah 710 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulduk, çok kısa süre içerisinde evlerde kullandığımız doğalgazı inşallah kendimizden kullanacağız” dedi.
KAYSERİDEKİ HAVA KİRLİLİĞİ MESELESİ
Kayseri’de gündem olan hava kirliliği meselesine de değinen Özhaseki, “Kayserimizin yüzde 95’i şu anda çok şükür doğalgazı kullanır hale geldi. Nükleer güç santralimizin 4’üncü ünitemizin de temelini attık. Çevre ve Şehircilik alanında TOKİ ile 1 milyondan fazla konut yapıldı, 3 milyondan fazla konutun da dönüşümü sağlandı. Şu anda 49 millet bahçesi açıldı, 310 proje devam ediyor. Sıfır atık konusu da Türkiye’deki dönüşüm oranları yüzde 7’ye ulaştı. Öyle inanıyorum ki bundan sonra evden çıkan hiçbir şey çöplerde beklemeyecek, zaman içerisinde de bilinçlenip dışarıya atılacak hiçbir şey kalmayacak. Tarımda milli hasılamız 37 milyar lirayken şu anda 677 milyar liraya yaklaştı. 276 Baraj varken 930 baraja sahip olduk. Santral sayısı 97’den 730’a çıktı. Savunma Sanayinde bütçemiz 5 buçuk milyar dolar iken şimdi 75 milyar dolara ulaştı. Dünyada 4 ülke savaş gemisi üretiyor. Birisi de Türkiye oldu. Milli Gelir 2000’li yılların başında 238 milyar dolar iken bugün 1 trilyon dolar civarındadır. Milli eğitimde bütçe 10 milyardan 304 milyar liraya çıktı” diye konuştu.
KAYSERİ YATIRIMLARI: HIZLI TREN 2025’TE
Kayseri’den gıptayla söz edildiğini vurgulayan Mehmet Özhaseki, “Türkiye’de gıpta edilen bir şehir haline geldiysek bunun iki sebebi vardır. Gerek Bakanlığım döneminde gerekse şimdiki görevim itibariyle 81 vilayete defalarca giden bir arkadaşınız olarak söylüyorum; her yerde Kayseri’den gıptayla bahsediliyor. Kayseri bu dönemde altın çağını yaşıyor; 1994’te başlayan belediyecilik anlayışı ile başladı. İkincisi de 20 yıllık AK Parti döneminde bu uyumu sağlayarak Kayseri için büyük projeleri kazandırmış olmamızdır. Eskiden izin alamadığımız, kapılardan çevrildiğimiz ne kadar projemiz varsa AK Parti iktidarı döneminde bunları gerçekleştirme imkanı bulduk. Yamula Barajı, Erciyes, Stadyum, Raylı Sistem projelerinden bahsetmişimdir. Kayseri’de 5 üniversite yapıldı, bu kolay bir şey değil. Tabi ki yerel yönetimin bunlara katkısı var ancak hepsinin arkasında Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası var. Hızlı tren ihale süreci en az 1 sene sürmüştür. Temmuz ayında temelini attık. 142 kilometrelik hat bittiğinde Ankara’ya yolculuk 2 saat sürmüş olacak ve inşallah 2025 yılında bu hızlı treni kullanmış olacağız” dedi.
KAYSERİ’YE 12,5 MİLYAR LİRA YATIRIM
2022 yılı içerisinde Kayseri’ye 12,5 milyar lira yatırım yapıldığını vurgulayan Özhaseki, “Geçen yıl İŞKUR aracılığıyla 14 bin 863 kişi iş buldu. Bugün aktif sigortalı çalışan sayımız 413 bin 797 kişidir. Şu anda ilçeler ve merkez olmak üzere 15 adet oldu. 103 aile sağlık merkezi, 55 acil sağlık istasyonu ve 7 de sağlıklı hayat merkezi mevcuttur. Şu anda ilçelerimizin neredeyse tamamında hastanelerimiz 24 saat görev yapmaya devam ediyor. Hekim sayımız 2000li yılların başında kentte 614 iken şu anda 2 bin sayısına ulaştı. Hizmet veren sağlık çalışanı sayısı da 11 bin 300 oldu. Şu anda karayollarının elinde 15 tane kent için 4 milyar liralık proje var. Kayseri-Anafartalar-Şehir Hastanesi hattı için çalışmamız oldu. Sanayi ve Teknoloji alanında önemli bir gelişme oldu; TSK’nın güçlendirme vaafının yüzde 98 hissesinin bulunduğu Aspilsan Enerji A.Ş. tarafından Mimarsinan OSB’de sabit yatırım tutarı 750 milyon lira olarak tarihe geçen ve stratejik bir ürün olan lityum iyon bataryasının üretimine haziran ayı itibariyle başlanmış oldu. Enerji alanında, KCETAŞ, TEAŞ ve Kayseri Gaz da ciddi yatırımlar oldu” diye konuştu.
KAYSERİ BELEDİYELERİNİN BORÇLARI MESELESİ
AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin borçlu olduklarıyla ilgili eleştirilere de cevap verdi. Kayseri belediyelerinin borçlu olduğuna dair söylemler bulunduğunu anımsatan Özhaseki şunları söyledi: “Çok net söylüyorum, defterlerde gözüken ufak borçlar Kayseri Belediyeleri için çerez mesafesindedir. Hiç borç olmaması gibi durum yoktur. Allah’a şükür 81 vilayet içerisinde ekonomik olarak en iyi belediye Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve bizim ilçe belediyeleridir. O yüzden politik gevezelik yapmaya gerek yok. 2023 yılında Felahiye ve Özvatan var programda, 2024 yılında da inşallah Pınarbaşı ve Sarız’da doğalgaza kavuşacak. Cumhuriyet tarihinin belki en büyük sosyal konut projesi olan ‘İlk Evim İlk İş Yerim’ projesinde de Kayseri için 4 bin 585 konutluk kura çekimi gerçekleştirildi.”
0 Yorum:
Yorum Bırakın