KAYSERİ YÜKSEK HIZLI TREN HİKAYESİ

Eller Aya Kayseri yine kaldı yaya ! Kayseri’den çok yıllar sonra yüksek hızlı tren projesi yatırım sırasına giren Sivas’a bile hızlı tren geldi Kayseri hala proje ihalesi için dahi devletten para bulamıyor ve yurt dışından kredi aramaya mecbur bırakılıyor. Neden ?


1551 Görüntüleme

Ak Parti hükümeti , yıllar içinde muhalefetin kalesi olan şehirlere bile yüksek hızlı tren hizmetini götürürken, Kayseri’de 14 yıldır neden hala proje ihalesi bile yapılamadı ?

Sözgelimi Konya-Ankara yüksek hızlı tren projesi  bizzat devletin kaynaklarıyla yapılıp hizmete girerken,  Kayseri neden  yurt dışından kredi bulmak zorunda bırakılıyor.  ? Buna Kayserili milletvekilleri neden karşı çıkmıyor hatta neden buna itiraz edip Konya örneğini gösteremiyorlar ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ters düşen hatta partiden ayrılıp karşısına geçen Ahmet Davutoğlu, Abdüllatif Şener ve Kemal Unakıtan gibi isimlerin memleketlerine bile yüksek hızlı tren yapıldı ama Kayseri hala “ acaba biz Abdullah Gül’ün cezasını mı çekiyoruz” sorusuna cevap arıyor,

İşte tüm bu soruların yanıtları deneyimli gazeteci İlter Sağırsoy tarafından hazırlanan DOSYA  HABER’de.

 

DOSYA HABER/

İŞTE TÜRKİYE’DE BİTEN YA DA DEVAM EDEN YÜKSEK HIZLI TREN PROJELERİ :

İSTANBUL- ESKİŞEHİR- ANKARA  YÜKSEK HIZLI TREN YOLU / 2.7 MİLYAR TL’YE MAL EDİLDİ

İlk YHT hattı olan Ankara - Eskişehir YHT hattının ilk seferi 13 Mart 2009 tarihinde saat 09.40'ta Ankara Garı'ndan Eskişehir Garı'na dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da içinde bulunduğu bir trenle yapmıştır.Eskişehir-İstanbul-Pendik  kesiminin inşası da tamamlanarak 25 Temmuz 2014 tarihinde hizmete açılmıştır.  513 km’lik koridor uzunluğunda azami 250 km/sa hıza sahip Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Demiryolu Projesiyle iki büyük kent arasındaki seyahat süresi 3 saat 55 dk. olmuştur.  Karayoluyla yaklaşık 3 saat olan Eskişehir- Ankara arası da 1 saat 5 dakikaya inmiştir.

Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren demiryolu projesi 2.7 milyar TL ye malolmuştur.

ANKARA-KONYA YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU PROJESİ  / 1 MİLYAR TL’YE MAL EDİLDİ

Yerli müteahhitlerce, yerli iş gücüyle ve öz kaynaklarla gerçekleştirilen Ankara-Konya YHT Projesi 2011 yılında hizmete girmiştir. Ankara-İstanbul Projesi’nin üzerinde bulunan Polatlı’dan güneye ayrılarak, 212 km uzunluğunda maksimum 300 km/s hıza uygun yüksek hızlı demiryolu inşa edilmiştir. Böylece, Türklerin Anadolu’daki ilk Başkenti Konya ile Ülkemizin başkenti Ankara birbirine çok daha yakın hale gelmiştir. Yüksek Hızlı Tren yol almaya başlayınca, seyahat süresi 1 saat 45 dakikaya inmiştir.  Konya-İstanbul arasında otobüsle 11 saat olan iki kent arası seyahat süresi 4,5 saate inmiştir. Ankara-Konya  Yüksek Hızlı Tren hattı 1 milyar TL’ye mal olmuştur.

ANKARA- SİVAS YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU  PROJESİ / 13 MİLYAR TL’YE MAL EDİLDİ

Projeyle maksimum 250 km/ saat hıza uygun, çift hatlı, elektrikli, sinyalli yeni yüksek hızlı demiryolu yapımı hedeflenmiştir. Bu sayede hat  405 km olacak ve trenle  seyahat süresi 12 saatten 2 saate inecektir .  Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren projesi de toplam 13 mliyar TL’ye mal olmuştur.

İZMİR-ANKARA YÜKSEK HIZLI TREN PROJESİ / 18-20 MİLYAR TL’YE MAL EDİLMESİ PLANLANIYOR

Sanayisi, turizm potansiyeli ve limanıyla ülkemizin 3. büyük kenti olan İzmir’i ve güzergâhındaki Manisa, Uşak ve Afyonkarahisar’ı Ankara’ya kapı komşusu yapmak için başlatılan Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Demiryolu Projesinin yapımı devam etmektedir. Mevcut Ankara-İzmir demiryolu 824 kilometre olup, seyahat süresi yaklaşık 14 saattir. İki şehir arası mesafeyi 624 kilometreye ve seyahat süresini 3 saat 30 dakikaya düşürecektir.

KAYSERİ-YERKÖY  BAĞLANTI  YÜKSEK HIZLI TREN YOLU /  BİLİNMİYOR !

Kayseri-Yerköy arasında 250 km/saate uygun 142 km’lik çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattı yapılacaktır. Kayseri-Yerköy YHT projesi Ankara-Sivas YHT hattına Yerköy’den bağlantısı sağlanacaktır. Harita 7. Kayseri-Yerköy Yüksek Hızlı Demiryolu Hattı Kayseri-Yerköy Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi Kayseri-Yerköy Yüksek Hızlı Demiryolu Hattının ihale çalışmaları devam etmektedir.

                                                                             

DOSYA HABER /

HIZLI TRENDE SİYASİ AĞIRLIĞIN ETKİSİ VAR MI  ?

 

YÜKSEK HIZLI TREN HİZMETİNE KAVUŞAN ŞEHİRLERDE AK PARTİ’NİN 

BELEDİYE BAŞKANLIKLARI VE MİLLETVEKİLLİKLERİNDEKİ DURUMU NEYDİ ?

KAYSERİ’DE DURUM NEDİR ?

 

 

ESKİŞEHİR- ANKARA  HATTI  :Hızlı tren projesi Türkiye’nin gündemine girdiğinde ve ilk hat Ankara- Eskişehir güzergahı olarak 2009 yılında hizmete açıldığında  Eskşiehir Belediye Başkanı Ak Partili değil hatta CHP li bile değil DSP’den  Belediye Başkanı olan Anadolu Üniversitesi eski rektörü olan Prof. Yılmaz Büyükersen. 2009 yılında   yapılan yerel seçimlerde Eskişehir’de DSP  oyların yüzde 51.5 ‘i almış Ak Parti ise yüzde 37’de kalmıştı. Ancak Eskişehir o gündür bugündür hala muhalefetin güçlü olduğu bir Büyükşehir olmasına karşın, hizmette ve özellikle Yüksek hızlı trende ilk olarak yararlanma tarihi şansını elde etmiştir. Eskişehir’de yüksek hızlı tren projesi başladığında yani 2007’de yapılan yerel seçimlerde  Eskişehir’den çıkan 6 milletvekilinin 3 Ak Partili 3’ü o dönem muhalif olan MHP ve CHP(2) den seçilmişti. Yani silme Ak Parti’nin kazandığı bir il olmadı Eskişehir, hiçbir zaman. Ama yüksek hızlı tren projesinde biraz da  coğrafi ve ulaşım  ağında kavşak konumunda  olan  hatların avantajıyla  beraber,  muhalefet milletvekilleri ile 3 Ak Partili milletvekili şehirlerine bu çok önemli  hizmeti getirmeyi başarmıştı. Onları gerçekten kutluyorum.

KONYA- ANKARA HATTI :  2011 yılında  Konya’ya yüksek hızlı tren seferleri başladığından bir süre önce yapılan belediye ve milletvekilleri genel seçimleri yapıldığında Ak parti 14 milletvekilinden 11 ini  almıştı. Belediye başkanlıklarının da büyük bölümünü Ak Parti almıştı. Buna karşılık da gayretle çalışan milletvekilleri ve belediye başkaları ile Ak Partili siyasi yerel unsurlarla beraber oluşturdukları güç ile  Türkiye’de ikinci olarak yüksek hızlı tren Ankara-Konya hattı olarak hizmete girmişti. Akabinde de zaten Konya, Ankara üzerinden yine yüksek hızlı trenle İstanbul’a bağlandı ve daha önc e 11 saat olan karayolu mesafesi trenle 4.5 saate indi. Konya milletvekillerini ve Ak Parti teşkilatını da kutluyorum.

SİVAS-ANKARA HATTI : Sivas da yüksek hızlı tren hizmetinden yararlanan şehirler arasına  girdi. İkinci performans  deneme seferi de 10 Mart 2021 de başarıyla yapıldı. Herşey kontrol edildi ve onaylandı şimdi sıra resmi açılış töreni için tarih verilmesine kaldı.  Sivas’da 2009 yerel seçimlerinde yüzde 50 oy alan BBP birinci olmuş ve Belediye Başkanlığını kazanmıştı. Ak Parti o sene yüzde 33 .3 oy almıştı. Sivas’dta 2019, milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimlerinde Cumhurbaşkanı  Erdoğan yüzde 75.49 oy alırken milletvekili seçimlerinde de Ak Parti yüzde 52.28 CHP yüzde 11.38 oy almıştı.

İZMİR-ANKARA HATTI :Ak Parti’nin yıllardır muhalefette kaldığı İzmirk’de hem milletvekili hem de Belediye Başkanlıkları konusunda Ak Parti hiçbir zaman birinci parti olamadı. Ama buna rağmen İzmir’e yüksek hızlı tren getirilmesi projesi çok yıllar önce başladı ve hızla sona doğru yaklaşılıyor. Çalışmalara ve yapılan planlamalara göre 2023 seçiminden önce de İzmirliler’in hizmetine girecek. Solun kalesi olan İzmir (ki son derece doğal olabilir) siyasi yarış için bu hizmetleri alıyorsa o zaman Kayseri Ak Parti’nin kalelerinden olmasının karşılığında niye aynı hizmeti alamıyor diye sormak lazım. İlle de Ak Parti’nin zayıf mı düşmesi lazım hizmetin gelmesi için diye yapılan yorumların sayısı son dönemde arttı.

 

DOSYA HABER /

ERDOĞAN’A MUHALİFİ İSİMLER VE YÜKSEK HIZLI TREN İLİŞKİSİ !

 

Bu isimlerle hızlı tren hizmetinin sözkonusu şehirlere getirilmesinde bir ilişki olmayabilir ama ister istemez insanın aklına geliyor. Bu isimlere ve siyasi durumlarına bir göz atalım.

Kemal Unakıtan (Eskişehir) , Abdullatif Şener (Sivas) Ahmet Davutoğlu ( Konya) her ne kadar Erdoğan’ın yol arkadaşıysa da şehirlerine hızla trenin gelmesini sağlamışlardı. Oysa Eskişehir’e   yapılan ilk hızlı tren seferinde açılışta yera lan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep  Tayyip Erdoğan vardı. Ama Abdullah Gül siyaseten Erdoğan’a ihanet etti olarak algılanmakla beraber diğer isimlerde aynı şekilde  Ak Parti treninden inmiş ama şehirlerine hızlı trenin gelmesini sağlamışlardı. Kayseri ise yıllarca seçim milletvekili olarak Ankara’ya gönderilen Abdullah Gül daha sonra Cumhurbaşkanı da oldu ama Ak Parti treninden indikten sonra Kayseri’nin hızlı tren umudu  yedi kat yerin altından da daha derinlere ve uzaklara gitti. Halen ihale yapılması için altyapı çalışmaları sürüyor deniliyor hala ihale altyapısı ve ihale için yurtdışından kaynak aranıyor deniliyor. Oysa Eskişehir, Ankara ve Sivas’a sağlanan öz sermaye destekleri yıllardır daha Sivas ın Yozgat’ın adı dahi hızlı tren için anılmazken Kayseri ‘ye üst üste “ihale yapılma ve hatta temel atma” müjdeleri seçim öncesi seçim meydanlarında veriliyordu. Ama sonuçta anlaşıldı ki, bu sözler buzun üzerine yazılan yazılar gibiymiş, güneş açınca eridi , bitti gitti yok oldu.

 

 

 

DOSYA HABER /

KAYSERİ’NİN 14 YILLIK HIZLI TREN MASALI

 

KAYSERİ : Yıllardır AK Parti’nin kalesi olarak bilinen ve her seç imde Ak Parti’nin açık ara oy farkıyla birinci çıktığı Kayseri’ye 14 yıldır hızlı tren masalı anlatılıyor. Zira, yıllardır muhalefetin kalesi olan Eskişehir , hızlı tren hizmetinin ilk başladığı şehir olurdu. Eskişehir’in ardından AK Parti’nin kalesi olan Konya’ya hızlı tren götürüldü ve 10 Mart 2021 itibariyle de Sivas’a yüksek hızlı tren ikinci deneme seferini yaptı, şimdi resmi açılış için tarih verilmesi bekleniyor. İzmir’de ise yıllar önce başlatılan hızlı tren inşaat çalışmalarının 2023’e yetiştirilmesi için siyasi ve maddi her türlü destek veriliyor.  Sivas’a başlatılacak yüksek hızlı tren seferlerinden güzergahta olduğu için Yozgat da yararlanacak.

KAYSERİ’DEKİ MİLLETVEKİLİ , BELEDİYE BAŞKANLARI VE BU İSİMLERİN HIZLI TREN PROJESİNDE YAPTIKLARI YA DA YAPAMADIKLARI !

Kayseri’de ise 2010 yılından beri 50 den fazla “geliyor, temel atılıyor, ihalesi yapldı, 2023 e açılır vs.“ gibi beyanat verildiği saptanırken,  bu vaatleri verenlerin arasında, 2 Cumhurbaşkanı,  4 Başbakan, 10’dan fazla Bakan ve onlarca milletvekili ile bölgenin belediye başkanları yer aldı.  Vaatler arasında gerçeğe en  yakın sözler ise  dönemin TBMM Ak Parti Grup Başkanvekilliği görevini de sürdüren Kayseri milletvekili MusafaElitaş yaptı. Elitaş o yıllarda yaptığı açıklamada “hızlı tren inşallah 2023 te Kayserililerin  hizmetinde olacak”  Ancak şu an itibariyle artık bu da mümkün görülmüyor. Yani hiçbir Ak Partili Başbakan, Bakan ve milletvekili ile Belediye Başkanlarının söyledikleri  doğru çıkmadı.  Kayseri  her dönem bu isimleri gerek milletvekilliği gerekse Belediye Başkanlıkları koltuklarına oturttu ama her nedense bu isimlerin tamamının yüksek hızlı treni nernedeyse 14 yıldır Kayseri’ye getirmeye güçleri yetmedi, yetemedi.

Abdullah Gül : Ak Parti’nin kurucu Genel Başkanı , Kayseri milletvekillikleri ve Başbakanı oldu. Başbakan yardımcılıkları, Dışişleri Bakanlığı yaptı. Nihayetinde iki dönem Cumhurbaşkanı oldu.

Taner Yıldız :4 Dönem Kayseri milletvekilliği yaptı.Halen milletvekili.  06.07.20111-28.08.2015 arasında yaklaşık 4  yılı aşkın süre Enerji Bakanlığı yaptı.

Mustafa Elitaş : 4 Dönem milletvekilliği yaptı, halen milletvekili. 24.11.2015- 26.05.2016 arasında Ekonomi Bakanlığı yaptı. Neredeyse her dönem TBMM Ak Parti Grup Başkanvekilliği ni sürdürdü. Halen de TBMM Ticaret , Sanayi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı.

Mehmet Özhaseki :2003’ten önce de Melikgazi Belediye Başkanı  ve Büyükşehir Belediye Başkanlıkları yaptı. Ak Parti iktidarı ile de uzun bir süre Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı.  Milletvekili ve Bakan olarak diğer isimlere göre siyasi sorumluluğu bu manada en az olan isimlerden biri. Ancak Çevre Bakanlığı  döneminde yüksek hızlı tren projesini gündeme getirdi ve önemli adımlar atılmasına sebep oldu fakat bu da trenin ulaşım hizmetine girmesine yetmedi. 24.05.2016 -10.07.2018 arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptı.

 

DOSYA HABER /

HIZLI TREN GELEN ŞEHİRLERDE KİMLER NE  YAPTI DA KAYSERİ’YE GELEMEYEN HIZLI TREN BU ŞEHİRLERE GİTTİ ?

Ak Parti hükümetlerinde Maliye Bakanlığı da yapan ama daha sonra  Erdoğan ile arasına kara kedi giren rahmetli Eskişehir milletvekili Kemal Unakıtan, yine  bir dönem Maliye Bakanlığı yapmış ve sonra yollarını Ak Parti ile ayırmış ve ağır dille Ak Parti’yi her seferinde eleştirmiş olan dönemin Sivas milletvekili  Abdullatif Şener ve bizzat Erdoğan’ın Başbakan yaptığı Konya milletvekili Ahmet Davutoğlu’nun milletvekili seçildikleri şehirlere hızlı tren Kayseri’den önce geldi.

Ak Parti’de , Genel Başkan, Dışişleri Bakanlığı, Başbakan yardımcılıkları görevleri  ve nihayetinde  Cumhurbaşkanlığı da yapan Abdullah Gül’ün  milletvekili seçildiği Kayseri ise pek çok benzer şehre oranla devlet yatırımlarından ciddi manada daha az yararlanırken, hızlı tren ise yıllardır tatlı bir hayal., son dönemde ise her seçim döneminde anlatılan masaldan öteye gidemedi.

ESKİŞEHİR : 2009’da Eskişehir’de  muhalefetin 3  Ak Parti’nin 3 milletvekili varmış ve belediye başkanlığını da , Ak Parti iktidarlarının başladığı dönemden bu yana sürekli kazanan DSP’li Yılmaz Büyükerşen yapıyordu. Ancak bu 3 milletvekili Eskişehir’e parti teşkilatıyla birlikte oluşturduğu sinerji sayesinde 2009 yılında hızlı treni getirdi. Üstelik de bu ilk seferde makinist koltuğunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan birlikte oturuyorlardı. Şaka gibi değil mi  ? Demek ki gerçekten mum dibine ışık vermiyordu, bunu geçen bunca yıl içinde Kayserililer olarak daha iyi anladık.

KONYA :  2011 yılında Konya’da yerel yönetimlerde de, milletvekilliklerinde de Ak Parti’nin ağırlığı açık ara hissedilmektedir. 16 milletvekilinin 13’ünü elinde bulunduran Ak Parti, bununla beraber Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçelerde de başkanlıkları elinde bulundurmaktadır. İşte bu güç Konya’da 2011’de de siyaseten vardı. 2001 yılında oyların yüzde 69.63ünü  Ak Parti alırken ikinci sıradaki MHP’nin oyu yüzde 13.16 üçüncü sıradaki CHP’nin oyu ise yüzde 10.25 idi. Bu oy oranlarıyla lokomotif isim de Ahmet Davutoğlu idi. Ve bu kadro daha önce başlatılan hızlı trene hız vererek aynı yıl içinde hizmete başlamasını sağladı.

SİVAS : 2019 yerel seçimlerinde Ak  Parti Sivas’ta yüzde 49.35 oy alarak Hilmi Bilgin ile Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazandı. 2018 milletvekilliği seçiminde de AK Parti 5 milletvekilliğinden ancak 3 ünü kazanabiliyordu. Cumhurbaşkanlığı  seçiminde ise Erdoğan yüzde 72’den fazla oy almıştı. İşte bu Sivas’ta milletvekilleri ve il teşkilatının gayretli çalışması ile  dış kredi arama zorluğu yaşamadan, öz kaynaklarla ve siyasi hükümet destekleriyle rüzgarı arkasına alan Sivas’ta 10 Mart 2021 tarihi itibariyle Yüksek Hızlı Tren ikinci denemesini de başarıyla tamamlayarak Sivas Tren Garı’na geldi. Şimdi gözler birkaç ay içinde yapılacak olan resmi açılıştan sonra başlayacak olan Sivas-Ankara yüksek hızlı tren seferlerine çevrilmiş durumda. Ve Sivas’a gelen yüksek hızlı tren güzergah olarak Yozgat’tan da geçeceği için hızlı tren aynı zamanda Yozgat’a da gelmiş olacak. Sivas’tan seçilerek Ak Parti hükümetlerinde bakanlık da yapan Abdullatif Şener’in partiden ayrılmasına ve ağır dille defalarca eleştirilerde bulunmasına rağmen günümüz Ak Partili milletvekilleri Şener’in yokluğunu aratmayarak her manada başarılı olarak hızlı treni  memleketlerine getirmeyi sağladılar.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *