Kayseri OSB Başkanı Yalçın, 2024 İkinci Çeyrek Büyüme Rakamını Değerlendirdi

Kayseri OSB Başkanı Yalçın, 2024 İkinci Çeyrek Büyüme Rakamını Değerlendirdi


258 Görüntüleme

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan, 2024 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Başkan Yalçın, “Türkiye ekonomisinin2024 yılı ikinci çeyreği (nisan-haziran dönemi)Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH)büyüme oranı yüzde 2,5olarak gerçekleşmiştir.Büyüme oranı yılın ilk çeyreğinde 5,3 olarak gerçekleşmişti. Yaşanan düşüşe karşın ikinci çeyrekte elde edilen oran ekonomimizin güçlü duruşunun göstergesi konumundadır.” dedi.

Yalçın, “Küresel ekonomide yaşanan gelişmelerin etkisinde olan Türkiye’nin büyüme rakamında düşüş olsa da 16 çeyrektir üstü üste kesintisiz büyüme sağlanması önemlidir.Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan hedeflere daha kısa sürede ulaşılabilmesi için sanayilerimizin-ihracatçılarımızın özellikle ucuz maliyetli krediye kolay ulaşımı sağlanmalı, yeni destekler verilmelidir.” diye konuştu.

Kayseri OSB BaşkanıMehmet Yalçın, “İhracatımızın neredeyse yarısını gerçekleştirdiğimizAB ülkelerindeki ekonomik daralma, dünya genelinde yaşanan tüm zorluklar ve ihracat pazarlarındaki daralma 2024 yılı ikinci çeyreği büyüme rakamında düşüşe neden olmuştur.Yılın kalan 2 çeyreğinde de düşüşler görülebilir ancak Türkiye ekonomisinin büyümeyi sürdüreceğini tahmin ediyoruz. Büyümede yaşanan daralma umutları kırmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

Başkan Yalçın, açıklamasını şöyle sürdürdü:

GSYH'yi oluşturan başlıklar incelendiğinde; diğer hizmet faaliyetleri yüzde 7,4, inşaat yüzde 6,5, tarım sektörü ile gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,7, bilgi ve iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 3,4, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,2, hizmetler yüzde 2,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 0,6 artış göstermiş, sanayi sektöründe ise yüzde 1,8 azalma yaşanmıştır. Orta Vadeli Plan’a göre 2024 yılında 267 milyar dolarlık ihracat hedeflenmektedir. Bu hedefe ulaşılabilmesi ve büyüme rakamlarının yukarı yönlü olabilmesi için ihracatımızda da etkili büyüme sağlanması gerekmektedir. İşçilik maliyetlerinin yüksekliği, döviz kuru sıkıntıları, girdi maliyetleri gibi nedenlerle uluslararası piyasalardaki rekabet yapabilme kapasitemizinazaldığı görülmektedir. Sanayicilere verilecek destekler, orta ve uzun vadede verimlilik artışına bağlı olarak Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’daki büyüme hızını artırabilecektir. Sanayicilerimiz, Eximbank’tan sağlanan kredi hacminin artırılmasını beklentimizdir. Sağlanacak yeni destekler, verimlilik ve istihdam artışına olumlu etki yapacaktır.2024 yılı için en önemli konu enflasyon olmaya devam edecektir. Sürdürülebilir büyüme için kontrol altına alınmış bir enflasyon en önemli şarttır.”

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *