Kayseri Baro Başkanı Köse: Avukata yönelik şiddetle mücadele için bütün önlemler alınmalı

KAYSERİ Barosu avukatları, yeni adli yılın açılması nedeniyle Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Baro Başkanı Ali Köse, "Avukatlar, taraf değildir. Bu nedenle avukata karşı şiddeti, şiddete neden olan cehaleti lanetliyoruz. Mesleğimizi ifa ederken şiddete maruz kalmamamız için yasal düzenlemeleri de içerecek şekilde gerekli bütün önlemlerin alınmasını talep ediyoruz" dedi.


339 Görüntüleme

Kayseri Barosu avukatları, adli yıl açılışı nedeniyle Cumhuriyet Meydanında Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Çelenk sunma programına, Kayseri Baro Başkanı Ali Köse ile yönetim kurulu üyeleri ve baroya kayıtlı bazı avukatlar katıldı. Ellerinde mesleki sorunlarına dair yazıların bulunduğu dövizleri taşıyan avukatlar, KDV sorunu, hukuk fakültelerini sayısının fazlalığı ve avukata yönelik şiddet olaylarını protesto etti. Adli yılın iyi geçmesini  temenni ettiğini belirten Baro Başkanı Ali Köse, "Hakkı olana hakkının verildiği, hukukun üstünlüğüne ve adalete güven inanç ve saygının arttığı, önümüze daha umutlu ve daha güzel baktığımız bir yıl olmasını diliyorum.Toplumsal barış ve huzurun, ekonomik kalkınmanın, demokrasinin, özgürlük ve eşitliğin, sanatsal gelişiminin temelinin hukuki güvenlik olduğunu, hukuki güvenliğin de mutlak şartının bağımsız yargı olduğunu unutmamamız gereklidir. Hukuk yaşamımızda hava ve su gibi mutlak var olması gereken ekmek gibi mukaddes bir değerdir. hukuksuz bir toplumun ve devletin yaşama imkanı yoktur. Hukuk devleti kuvvetler ayrılığı ilkeleri ve yargı bağımsızlığı adaletin gerçekleşmesindeki temel güvencedir" dedi.
'HAKKINI ARAYAN TEK BAĞIMSIZ SESİ AVUKATTIR'
Yargının önyargı ve subjektif değerlendirmelerden uzak olması gerektiğine vurgu yapan Başkan Köse, "Hukuk dışında hiçbir güç karşısında eğilmemesi, yargı mensuplarının bu temel bağımsızlık ilkesi temelinde hareket etmeleri zorunludur. Liyakatle oluşmuş yargı kadrolarının varlığı bu konuda mutlak şarttır. Yargı üzerinde baskı oluşturulması çok olumsuz toplumsal sonuçlar doğurur. Bu nedenle yargıya güveni tam anlamıyla tesis etmeliyiz. Toplumda giderek kaybolan yargıya güveni sağlamak için adımlar atılması baroların ve avukatların bıkmadan, usanmadan tekrarladığı en önemli taleplerdendir. Yargıya erişim konusunda engellerin ortadan kaldırılması ve hak arama özgürlüğünün gerçek manada hayat bulması zorunludur. Bu nedenle yargıya erişimdeki bütün prosedürler sadeleşmeli ve aşırı miktarlara ulaşan yargılama giderleri hak arama özgürlüğünün gerçekleşmesinin özüne dokunmayacak miktarda olmalıdır. Uzayan ve bitmeyen davalar adalete inancı azaltan önemli bir unsurdur. Avukatların hak savunması yaparken ve mesleklerini ifa ederken sınırlandırılmaması adaletin gerçekleşmesi için şarttır" ifadelerini kullandı.
'TARAF DEĞİLİZ AVUKATIZ'
Son yıllarda kentte avukatlara yönelik saldırıların olduğunu kaydeden Ali Köse, "Avukatlar bir dosyanın tarafı değildir. Hak arama özgürlüğünün gerçekleşmesinin temel taşı olarak bizler yurttaşların hakkını korumak için görevimizi yaparken, şiddetin sonucu olarak müvekkillerimizle ve hukuki uyuşmazlığın konusuyla özdeşleştirildiğimiz için sorgulanıyor, yargılanıyor, saldırıya uğruyor, öldürülüyoruz. Avukatlar, taraf değildir. Bu nedenle avukata karşı şiddeti, şiddete neden olan cehaleti lanetliyoruz. Mesleğimizi ifa ederken şiddete maruz kalmamamız için yasal düzenlemeleri de içerecek şekilde gerekli bütün önlemlerin alınmasını talep ediyoruz. Bu konuda özellikle adliyelerde ve haciz mahallerinde güvenliğimizin sağlanması gereklidir" diye konuştu.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *