Jeoloji Mühendisleri Kayseri İl Temsilcisi Özdemir, “Önemli olan depremin büyüklüğü değil, fayın üzerine bina yapılmaması ve sağlam binaların yapılması”

Kayseri ile ilgili olası deprem açıklamaları akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Bazı uzmanlar 7 büyüklüğünde deprem beklediklerine dair açıklamalar yaparken bazı jeoloji uzmanları ise 6,5 büyüklüğünün üzerinde depremin olamayacağı ifadelerini kullanıyor. Jeoloji Mühendisleri Kayseri İl Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.


236 Görüntüleme

Gemlik’te hafta başında meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki deprem sonrası Kayseri tekrar gündeme geldi. Bazı uzmanlara göre Kayseri’de 7 büyüklüğünde deprem olabilme ihtimalinden bahsedilirken bazı jeoloji mühendisleri ise Kayseri’de 6,5 büyüklüğünde deprem olamayacağı ihtimalini savunuyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Kayseri İl Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir, “Eski verilere göre Kayseri’de 6,5 büyüklüğünde deprem olmazdı ama son dönemde Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin yayınlamadığı ve henüz raporlama aşamasında olan verilerinde Kayseri’de 7 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığı söz konusu. Bir veriyi konuşabilmek için önce raporu görmeniz gerekiyor. Raporu görmeyen kişiler 6,5 büyüklüğünün üstünde deprem olmaz der. Raporu görüp okuma imkanı olan kişilerde 7 büyüklüğünde deprem olur, olabilir şeklinde konuşabilir. Aslında 6,5 büyüklüğünün üstünde deprem olmayacak veya 7 büyüklüğünde deprem olacak tartışmalarının vatandaşlar nezdinde hiçbir farkı yok bana göre. Önemli olan zemine uygun sanatsal yapının yapılması. Zeminin özelliğine göre bina yapılması gerekiyor. Yapının inşaat teknik kurallarına göre yapılması gerekiyor ki sağlam binalarda oturalım” ifadelerini kullandı. 

‘BÖLGESEL OLARAK MİKRO BÖLGELENDİRME YAPILMALI’

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği olarak yürütülen ‘Fay Yasası’ başlıklı bir yasanın olduğunu anlatan İl Temsilci Özdemir, “ ‘Fay Yasası’ fayın üzerindeki yerleşim yerlerinin tamamen kaldırılmasını amaçlıyor. ‘Fay Yasası’ için çalışmalar yürütülüyor. İnşallah yakın bir zamanda bu yasa çıkar. Fayın üzerindeki bina ne kadar sağlam olsa dahi 9-10 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olarak yapılmış bile yıkılır. Faydan uzak binalarında hem denetimlerinin hem de zemin ilişkilerinin iyi yapılması gerekiyor. Bina yapılırken zeminin içindeki su miktarı, zemin yumuşaklığı-sertliğine bakılması gerekiyor. Aynı zeminin içerisinde dalga boyu farklı gelen bölgelerde farklı yıkımlar olabiliyor. Bunların hepsinin araştırılması için bölgesel olarak mikro bölgelendirme yapılmalı. Örneğin Kayseri’de mikro bölgelendirme dediğimiz bir çalışma yapılması gerekiyor. Bunu da Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gerekiyor” şeklinde konuştu. 

‘FAYLARIN HANGİ BİNANIN ALTINDAN GEÇTİĞİNİ ANLAYABİLMEK İÇİN MİKRO BÖLGELENDİRME ÇALIŞMASI GEREKİYOR’

Kayseri’de bulunan fayların hangi binanın altından geçtiğini anlayabilmek için mikro bölgelendirme çalışması gerektiğine dikkat çeken İl Temsilcisi Özdemir, “ Kayseri’nin tamamının araştırılması gerekiyor. Çünkü Kayseri’de yeni yerleşime açılan bölgelerde jeolojik- jeoteknik etütler yapılmış durumda ama eski ana merkezimiz dediğimiz Kayseri merkezde jeolojik-jeoteknik etütler yapılmamış durumda ve bu bölgeler imara açılırken görsel tespitlerle yapılmış binalar var. Teknoloji ilerlediği için daha iyi tespitler yapabiliriz. Bu sayede yerin altını daha iyi görüntüleyebiliyoruz. Bu görüntülerde yerin altını ne kadar iyi bilirsek yerin üstündeki binaları da konumlandırmamızda daha düzgün ve teknik kurallara daha uygun olur” diye konuştu.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *