İzmir'de denizin rengi değişti

İzmir'de denizin rengi değişti


117 Görüntüleme

İZMİR'in Karşıyaka ilçesinde denizin rengi yeşil, Balçova ilçesinde kahverengiye büründü. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi ve Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, Dünden itibaren sıcaklıkların oldukça artmasıyla birlikte, bir anda bizim İzmir Körfezi renklendi. Bu plankton patlamaları nedeniyle Karşıyaka civarında yeşile büründü. Çakalburnu Dalyanı da kahverengi bir renk aldı. Bu renk değişiminin temel nedeni, görünümü ve plankton patlamaları dedi.

 

İzmir'in iki farklı ilçedeki denizdeki değişimleri yarattı. Karşıyaka ilçesindeki Mavişehir Balıkçı Barınağında denizin rengi yeşil, Balçova ilçesindeki Çakalburnu Dalyanı mevkisinde kahverengiye büründü. Çevrenin kötü koku özellikleri. TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi ve Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, Dünden itibaren sıcaklıkların aşırı ısınmasıyla beraber, bir anda bizim İzmir Körfezi renklendi. Bu plankton patlamaları nedeniyle Karşıyaka civarında yeşile büründü. Çakalburnu Dalyanı da kahverengi bir renk aldı. Bu renk değişiminin temel nedeni, çeşitliliği ve plankton patlamaları dedi. Yaşar, özellikle 2007'den sonra derelerin betonlanması ve fabrikalarda arıtma tesislerinin kapatılmasının ardından maalesef agresif bir kirlilik başladı. 2011-2012'den sonra yavaş yavaş körfez kokmaya başladı. 2000 öncesine dönmeye başladık. Ardından deniz marulları patladı. Maalesef geçen sene peş peşe toplu balık ölümlerini dahi gördük diye konuştu.

'TAM BİR KATLİAMDI'

Merhum İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina döneminde deniz yasağı ile yoğun mücadele edildiğini ancak sonraki dönemlerde bu etkinin mücadelenin yapılmadığını söyleyen Prof. Dr. Doğan Yaşar, 2005'li yıllarda bunu söylüyordu. Birkaç seneye kalırız. En azından Göztepe'de, Güzelyalı'da kesin yüzüyle görünüyordu. Çünkü gerçekten mavileşmişti körfez. Ama sonrasındaki süre belirtilmedi. Özellikle Sayın Aziz Kocaoğlu döneminde yapılan derelerin altının betonlanması tam bir katliamdı. Körfezde sonunun başlangıcıdır. Arkadan Sayın Tunç Soyer de betonlamaya ve kireçlemeye devam etti. Yapmamız gereken ana şey, körfeze temiz su girişini sağlamaktır. Bir de o derin derelerin altında o betonlar kırılacak. Onlar bilim dışı şeyler dedi.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *