İstanbul - Bakan Bayraktar: Türkiye petrolünü arama ve üretme yetkisine sahip olacak

İstanbul - Bakan Bayraktar: Türkiye petrolünü arama ve üretme yetkisine sahip olacak


105 Görüntüleme

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed ile hidrokarbon alanında işbirliği işbirliğinin imza törenine katıldı. Bakan Bayraktar burada yaptığı konuşmada, "Somali denizinizi offshore'da çok önemli bir petrol ve doğal kaynak olduğunu gerçekleştirdiniz bir alan. Somali offshore'unda 3 blokta anlaşmamıza biraz önce imza attık. Bu sayede bizim Somali denizlerinde 3 blok, bir blok 5 bin kilometrekarelik bir alanı temsil ediyor. sahalarda 3 boyutlu sismik bir faaliyet gerçekleştireceğiz" dedi.

Bakan Bayraktar, "Elbette ki gazın kayıtlı yanı sıra petrol alanında da önemli bir keşfedilen imza attık 2021 yılında Eylül ayında. Şu anda Gabar'da 41 kuyuda, 45 bin varillik bir günlük üretime çıktık. Bu üretim en kısa sürede 100 bin varile gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi.

 

Türkiye ile Somali arasında Hidrokarbon arama ve üretim süreci imzalandı. İmza törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed katıldı. İki ülke arasında imzalanan işbirliği analşmasından sonra iki bakan basın açıklaması yaptı.

 

"GÜNLÜK 5.5 MİLYON METREKÜPLÜK ÜRETİM YAPIYORUZ"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Hepinizin bildiği gibi yaygın olarak petrol ve doğal aramacılığında son 8 yılda çok önemli gelişmeler kaydettik. 2016 yılında başladığımız ve adına 'Milli enerji ve maden politikası' dediğimiz stratejinin önemli unsurlarından bir tanesi Türkiye'nin kendi karalarında ve denizlerinde , kendi imkanları ve kabiliyetleriyle, kendi gemileriyle, kendi sondajı ve sismik gemileriyle petrol ve doğalgaz aramacılığı konusuydu.Bu konuda Türkiye olarak çok önemli bir mesafe katettik.Türkiye bugün dünyanın en önemli derin deniz gemi filolarına sahip bir ülke haline geldi. sondaj gemisi ve 2 tane sismik gemiyle beraber çok yoğun şekilde denizlerimizde aramalarına devam ediyor. Hepsinin malumu Türkiye bu aramalarının sonucunda Akdeniz'de yaptığı çalışmalar ve hemen akabinde Karadeniz'de çok önemli bir sağlıklı bir şekilde gerçekleşti 2020 Ağustos ayında tekrar tekrar meydana gelir. gerçekleştirilen ve çok kısa bir zaman içerisinde buradan üretilen doğal tüketimin bir kısmının karşılanacağı şekilde üretim aşamasına geldik. Şu anda buradan günlük 5,5 milyon metreküplük bir üretim yapıyoruz Sakarya gaz sahasında. Elbette ki gaz kayıtlarının yanı sıra petrol alanında da önemli bir keşfedilen imza sıra attık 2021 yılında Eylül ayında. Şu anda Gabar'da 41 kuyuda, 45 bin varillik bir günlük üretime çıktı. Bu üretimi en kısa sürede 100 bin değişkenle tutmayı hedefliyoruz" dedi.

 

"SOMALİ OFFSHORE'UNDA 3 BLOKTA ANLAŞMAMIZA İMZA ATTIK"

Bakan Bayraktar Türkiye'nin ihtiyaçlarının görüldüğünü belirterek, "Ülkemizin bunu çok daha ötesinde. Bunun için benim zaman zaman dile getirdiğim Türkiye'nin sadece kendilerinde ve denizlerinde arama değil ama bunun ötesinde belli coğrafyalarda, belirli uzunluktaki doğal gaz ve petrol aramasında ortaklıklar veya kendi şirketinin artık kendi milli petrol şirketlerinin, bizim daha aktif bir süre gireceğimizi ifade etmiştim.Bunun bir örneğini bugün görüyoruz.Somali ile 7 Mart 2024 tarihinde yine bu salonda bizim bakanlıklar arası yaptığımız anlaşmanın bugün daha somut hale döndüğünü görüyoruz. Somali'de özellikle Somali denizinizi çok önemli bir petrol ve doğalgaz kaynağı olarak desteklediğimiz bir alan. Bu birlikte biz bugün burada Somali offshoreunda 3 blokta anlaşmamızı biraz önce imzaladık. Türkiye Petrolleri Genel Müdürümüz bu anlaşmayı Türkiye adına koydu. Bu sayede bizim şu anda Somali'de Somali denizlerinde 3 blokta, bir blokta 5 bin kilometrekarelik bir alanı temsil ediyor. Buralarda Türkiye münhasıran arama ve petrol bulunduğu zaman da üretim yetkisine sahip olacak. Bir üretim paylaşım anlaşmasını imzalamış olduk. Bahsettiğimiz bu blokların 2 tanesi karadan yaklaşık 50 kilometre açıkta. Bir diğer 100 kilometre açıkta 3 saha. Biz ilk etapta bu sahalarda, 3 boyutlu sismik bir faaliyet gerçekleştireceğiz" ifadesini kullandı.

 

"ORUÇ REİS YAKLAŞIK 50 KİŞİLİK EKİPLE SOMALİ'YE HAREKET EDECEK"

Bakan Alparslan Bayraktar, Somali'ye sondaj gemilerinin gideceğini belirterek, "Bunun için Oruç Reis gemimizi umarım Eylül sonu Ekim başı gibi bu bölgeye gönderiyoruz. Orada aylar devam edecek çok önemli bir sismik çalışma yapacaklar. Bu sonuçta da ortaya çıkan iş değerlendirmelere göre de umarım bu şekilde ortaya çıkıyor Sondaj ve sondaj sonrasında umutluyuz bir süreçle sonuçlanacak ve hakikaten hem Somali için hem de çok önemli ve tarihi bir adım olacak.Bu gidişatımız 3 saha 3 blokta deniz derinliği yaklaşık 2 bin metre, yeriniz 3 bin metre sonra da biz. 4 bin metreye kadar, yani toplamda denizde 7 kilometrelik bir yerde sondaj faaliyeti gerçekleştirmemiz gerekiyor.Elbette böyle komplike bir operasyon gerçekleştirebilmek için ciddi bir tecrübeye sahip olmanız gerekiyor. teknik ekip ekipmanlarımızla beraber bu faaliyetlerde bulunabilecek durumdayız. Bunları da umarım Somali'de bu bloklarda gerçekleştireceğiz. Oruç Reis yaklaşık 50 kişilik bir ekiple Somali'ye hareket edecek; ama sadece Oruç Reis değil, onun yanında 5 tane destek gemisi de mutlaka ona ait olacak ve bu operasyon sırasında devam edecek. Elbette Deniz Kuvvetlerimizin de burada bu gemilerimizin elinde bulundurduğu para etmem doğru olur. Dün biliniyor Nijer'deydik. Orada da petrolle ilgili bir anlaşma imzaladık. Biz diğer coğrafyalarda da diğer bağlantıların de bağlantısıyla bu alanlardaki eksiğini umarım kapatmaya çabalıyoruz" diye konuştu.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *