İç Hastalıkları Uzmanı Barutçu, “Sıcak havaların etkisiyle enfeksiyonel hastalıklar arttı”

İç Hastalıkları Uzmanı Barutçu, “Sıcak havaların etkisiyle enfeksiyonel hastalıklar arttı”


132 Görüntüleme

 Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, enfeksiyonel hastalıkları da artırdı. İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Zülal Ayaz Barutçu, hastanelerde ishal ve kusma şikayetlerinde artış olduğunu belirtti. Barutçu, “Sıvı alımına mutlaka dikkat etmek gerekiyor, günlük 2-3 litreye kadar su içimini öneriyoruz. Dışarıda güvenmedikleri, bilmedikleri yerlerden beslenmemeleri gerekiyor. Dışarıda çiğ sebze ve salata tüketimini kesinlikle önermiyoruz” dedi.

Yaz sıcaklıklarının üst seviyede seyretmesi enfeksiyon ve virüse bağlı hastalıklarında artmasına sebep oldu. Sıcak havalarla gelen hastalıklara karşı neler yapılması gerektiği hakkında bilgiler veren, Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Zülal Ayaz Barutçu, mevsim geçişlerine bağlı olarak bahar ve yaz aylarında sıkça karşılaştıkları bu durumun en sık nedenlerinin viral enfeksiyonlar ve virüsler olduğunu söyledi. Barutçu, özellikle son aylarda sıcak havalarında etkisiyle acil servislere ve polikliniklere bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetle gelen hastaların sayısında artış olduğunu aktardı. Doktor Barutçu, “Yaptığımız araştırmalarda bunun en sık nedeninin viral enfeksiyonlar ve virüsler olduğunu saptadık. Bakteriyel enfeksiyonlar, parazitler sık gördüğümüz nedenler arasında. Özellikle çocuklar da rota virüs, yetişkinler de norovirüs en sık gördüğümüz virüsler olarak bu enfeksiyonlara yol açıyor. Bunun en sık nedenleri ise, toplumda özellikle yaz aylarında dışarıdan beslenme, bilinçsiz tüketilen yiyecek ve içecekler oluyor. Bu aylarda özellikle sıcaklık çok arttığı için besinler üzerinde çok sık mikroorganizmalar üremekte ve bunların tüketimine bağlı olarak da bu enfeksiyonları çok görmekteyiz. Dışarıdan tüketilen çiğ sebze ve meyveler, iyi pişmemiş et, tavuk, balık tüketimi gibi nedenleri var. Benzer şekilde dışarıda fazla miktarda beklemiş süt ve süt ürünleri bu gibi enfeksiyonlara yol açıyor, bunlar en sık gördüğümüz enfeksiyonları oluşturuyor” şeklinde konuştu.

‘YAKALANMAMAK İÇİN ÖZELLİKLE HİJYEN VE TEMİZLİK KURALLARINA UYMAMIZ GEREKİYOR’

Enfeksiyonlara ve virüslere karşı ne gibi önlemler alınması gerektiğini de anlatan İç Hastalıkları Uzmanı Barutçu, bu tür enfeksiyonlardan korunmak için özellikle hijyen ve temizlik kurallarına uyulması gerektiğini söyleyerek, “Bunlar sıklıkla viral enfeksiyonlara bağlı, sıklıkla ishal, bulantı, kusma iki veya üç gün içerisinde kendini sınırlandırmakta ve toparlamakta. Yakalanmamak için özellikle hijyen ve temizlik kurallarına uymamız gerekiyor, ev hijyeni burada çok önemli. Yine tatil dönemlerinde havuza girdikten sonra mutlaka temizliğe dikkat etmek gerekiyor. Deniz suyu, havuz suyu yanlışla bile olsa tüketmemek gerekiyor. Bunun dışında yaz aylarında yağlı yiyecekler önermiyoruz, daha çok sindirim sistemini rahatlatacak besinler öneriyoruz. Sıvı alımına mutlaka dikkat etmek gerekiyor, günlük 2-3 litreye kadar su içimini öneriyoruz. Dışarıda güvenmedikleri, bilmedikleri yerlerden beslenmemeleri gerekiyor. Dışarıda çiğ sebze ve salata tüketimini kesinlikle önermiyoruz. Benzer şekilde et ve et ürünleri tüketeceklerse iyi pişmiş olması, dışarıda çok beklemeden hızlı bir şekilde tüketilmesi gerekiyor. Eğer enfeksiyona yakalandıysa genelde 2 veya 3 gün içerisinde kendi kendini sınırlıyor. Eğer hasta sıvı alabiliyor, su içebiliyorsa bir sıkıntı yok, evde diyet önerileri ile bunu atlatabiliyor” dedi.

‘BU HASTALIKLAR ÇOK BULAŞICI’

Su içmenin de önemine dikkat çeken Barutçu, 3 günden uzun süren ishallerde mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğini söyledi. Barutçu konu hakkında, “Günlük 2-3 litre kadar sıvısını alabiliyorsa, haşlanmış patates, haşlanmış pirinç, muz, yoğurt gibi besinlerle genelde 2-3 gün içerisinde bu tablo atlatılıyor. Ama ishal 3 günden uzun sürüyorsa, kanlı ishal varsa, şiddetli bulantı ve kusma, oral sıvı alamayacak durumdaysa, 40 dereceyi geçen ciddi derecede ateş varsa, hastanın şiddetli karın ağrısı varsa bu gibi hastaların beklememesi ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor. Yine sistemik hastalığı olan yaşlılar da sıvı alımı az olacağı için diyabetiklerde, böbrek yetmezliği olanlarda, kanser hastalarında enfeksiyon şüphesi olduğunda hemen hastaneye başvurmasını öneriyoruz. Hijyen çok önemli bu hastalık çok bulaştırıcı, genelde aile bireylerinden birisi hastalığa yakalanınca diğerlerine de hızlıca bulaşıyor. Bunu önlemek için aile de herhangi birinde böyle bir enfeksiyon varsa o kişiyi mutlaka izole etmeleri lazım, o kişinin kullandığı tabak, çatal, bıçak mutlaka ayrı olacak, mutlaka o kişinin hijyenine dikkat etmeleri gerekiyor. Bunlar en önemli önerilerimiz” diye konuştu.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *