GÜLSOY : “AĞUSTOS AYINDA 155ÜLKEYE 322 MİLYON 107BİN DOLAR İHRACAT YAPTIK”

“8 AYDA TOPLAM İHRACATIMIZ 2 MİLYAR 465 MİLYON 790 BİN DOLARA YÜKSELDİ”


110 Görüntüleme

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AğustosAyı İhracat rakamlarını değerlendirdi. Başkan Gülsoy, “Ağustos ayında 155 ülkeye 322 milyon 107 bin dolar ihracat, 149 milyon 104 bin dolar ithalat gerçekleştirildi.Her koşulda özverileriyle çalışarak üreten iş insanlarımıza, ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

TÜİK verilerine göre 2024 yılı Ağustosayı ihracat rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “Ağustos ayı ihracat rakamlarına göre322milyon 107 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,46 artış bir önceki aya kıyasla yüzde 1,4oranında azalış yaşanmıştır. Kayseri olarak İthalatımız ise 149 milyon 104bin dolar olmuştur. Geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 1,26artış gerçekleşmiştir. İlk 8 ay toplam ihracatımız 2 milyar 465 milyon 790bin dolara yükselmiştir. Geçen yılın ilk sekizayına oranla yüzde 3,87 oranında artış yaşandı.“ diye konuştu.

Kayseri’den 155 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğinin altını çizen Gülsoy, “İhracat pazarlarımız; Irak, Almanya, Avusturya, ABD, Romanya, Polonya, Fas, Rusya Federasyonu, İtalya, Birleşik Krallık’tır.”  ifadelerini kullandı.

Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini de yapan Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği sektörlerden; Elektrik ve Elektronik,Demir ve Demir Dışı Metaller, Çelik, Tekstil ve Hammaddeleri,Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, İklimlendirme Sanayiigibi sektörlerde artış yaşanırken Deri ve Deri Mamulleri, Makine ve Aksamları, Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri, Otomotiv Endüstrisi gibi sektörlerde azalış gerçekleşmiştir.“ dedi.

“DÜNYADAKİ TALEP DARALMASI İHRACATCIMIZI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

İhracatçı üyelerimizin yaşadığı sorunlara değinen Gülsoy, ülke ihracatının önündeki en büyük engelin yüksek enflasyon, yüksek faiz, krediye ulaşım, yüksek kredi maliyetleri, küresel durgunluk ile finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar olduğunu belirtti.

İhracatçılarımızın mücadeleci yapılarıyla durmaksızın çalıştıklarını ve ürettiklerini ifade eden Gülsoy, “Yüksek enflasyon, faiz, kredi maliyetleri ve küresel durgunluk iş dünyasını zorlarken, tüm bunlarla birlikte reel olmayan döviz kuru ihracatçılarımız üzerindeki baskıyı artırıyor. Her geçen gün artan maliyetler, yeni vergi düzenlemeleri ve zamlar, ihracatçılarımızın elini zayıflatıyor. İşletmelerimiz, artan maliyet baskısı altında ayakta kalmaya çalışırken fiyat avantajını, dolayısıyla müşterilerini kaybediyor. Tüm dünyadaki talep daralması da maalesef ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Ayrıca enflasyonla mücadele sürecinde iç talebin zayıflaması kaçınılmazken, dış talebi devreye sokacak bir kur politikası ve destek politikasına ihtiyaç var. Çarkların dönmesi, istihdamın sürdürülebilirliği için krediler konusunda üreten kesime yönelik kolaylaştırıcı adımlar devreye alınmalıdır. Kredi maliyetleri ve krediye ulaşım kolaylaştırmalıdır. Sanayi sektöründeki yavaşlamayı canlandıracak tedbirler alınmalıdır.”  dedi.

Ekonomide zorlukların aşılması için üreten kesimin elinden geleni yaptığını kaydeden Gülsoy, “Her türlü güçlük karşısında emek ve özveriyle üreten, ülkemiz ve şehrimizin kalkınmasında öncülük eden tüm ihracatçı üyelerimizi ve ekiplerini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *