Yükleniyor
Yükleniyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası Tevcih Töreni'nde konuştu. Erdoğan, Türkiye'nin 3 farklı kategoride nişan ve madalyası bulunduğunu ve kısa süre önce de madalyalar ve nişanlar kanununda yaptıkları değişiklikle buna bir tane daha ekleyerek 'Üstün Fedakarlık Madalyası ve Nişanı'nı ihdas ettiklerini belirterek, "Amacımız deprem, yangın, sel gibi doğal afetler ile salgın hastalıklara karşı mücadelede kahramanlık sergileyenleri bu madalya ve nişanla ödüllendirmektir. Biraz sonra takdim edeceğimiz madalya ve nişanlarla yeni uygulamanın ilk adımını atmış olacağız. Biz kimsenin bizim yaşadıklarımızı yaşamasını da böyle ağır kayıplar ve yıkımlarla sınanmasını da istemeyiz ama afetlerin hayatın bir gerçeği olduğunu da unutmuyoruz. En zor günlerimizde yanımızda olan sizler gibi fedakarlık abidelerini ihmal edemeyiz. Gayreti, fedakarlığı, iyiliği karşılıksız bırakmamak bizim kadim kültürümüzün bir gereğidir. İnsanlara teşekkür etmeyen Allah'a da şükretmez. İşte bugünkü törenimizle sizlere teşekkür borcumuzu ödemek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
'35 BİNİ AŞKIN PERSONEL BÖLGEDE BİLFİİL GÖREV ALDI'
Erdoğan, depremle mücadelenin sembolleşen isimlerine, kurumlarına, ekiplerine ve onların yerli-yabancı temsilcilerine Üstün Fedakarlık Madalyası ve Nişanı'nı takdim edeceklerini ifade ederek, "Deprem bölgesindeki çabalarınız dolayısıyla sizlere şahsım, devletim ve milletim adına en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Siz kardeşlerimle birlikte arama-kurtarma ekiplerimize, madencilerimize, belediyelerimize, itfaiyecilerimize, belediyelerimize, kamu görevlilerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, gönüllülerimize, yardım çağrımıza destek veren tüm yabancı dostlarımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Şu an bu salonda bulunan misafirlerimiz, madalya ve nişana layık görülen insanlarımızın ilk grubunu teşkil ediyor. Asrın felaketine karşı kadını erkeği, genci yaşlısıyla milletimizin tüm fertlerinin tam bir seferberlik ruhuyla harekete geçtiğini biliyoruz. Sadece arama-kurtarma ekibi olarak 35 bini aşkın personel bölgede bilfiil görev aldı. Dünyanın 90 farklı ülkesinden 11 bin 320 arama-kurtarma ekibi de bizlere omuz verdi. Destek personelleriyle beraber toplam 275 bin kamu görevlimiz depremzedelerimizin yardımına gitti. Gönüllülerle birlikte yaklaşık 650 bin insanımız adeta bölgeye akın etti. Kimi elinde avucunda ne varsa göndererek, kimi yardım kampanyaları düzenleyerek, kimi ülkemize bizzat gelerek acımızı paylaştı, taziyesini sundu, dayanışma gösterdi" diye konuştu.
'55 BİN KİŞİYE MADALYA VE NİŞAN'
Erdoğan, bugüne kadar bölgede 14'ü halen aktif durumda olan toplamda 34 tane sahra hastanenin kurulduğunu hatırlatarak, "Afrika'dan Asya'ya, Amerika'dan Avrupa'ya dost ve kardeş ülkeler mali destek taahhüdünde bulundu. Bunların hepsini kalbimize yazdık. Kara gün dostlarımızın hepsini tanıyoruz. Üstün Fedakarlık Madalyası ve Nişanı Takdim Programlarımızı illerimizde valilerimiz, yurt dışı misyonlarımızda da büyükelçilerimiz, bizi temsilen devam ettireceklerdir. Yerli, yabancı toplam 55 bin kişiye inşallah bu madalya ve nişanları takdim edeceğiz. Tabii burada bir hususun altını çizmemiz gerektiğine de inanıyorum; bugün tevcih ettiğimiz madalya ve nişanlar manevi birer hatıradır, taltiftir. Ülkemiz ve milletimiz adına edilmiş samimi bir teşekkür ifadesidir fakat takdir ve taltifin asıl büyüğü, sizlerin depremzedelerimiz başta olmak üzere 85 milyonun gönlünde edindiğiniz müstesna yerdir. Her biriniz sergilediğiniz olağanüstü fedakarlıkla adınızı tarihe yazdırdınız. İnanç, köken, dil, kültür farklılıklarına rağmen acımızın, kaderimizin ortak olduğunu bir kez daha gösterdiniz. Ayaza, soğuğa, yağmura ve pek çok imkansızlığa meydan okuyarak asrın felaketi ile mücadelemizin sembolleri hale geldiniz. Kendi hayatınızı tehlikeye atma pahasına enkazdan çıkardığınız her canla, sayısız mucizeye gözyaşları içinde şahitlik etmemizi sağladınız" dedi.
'KÜÇÜK SANAYİ BÖLGELERİMİZİ AYAĞA KALDIRACAĞIZ'
Ardından deprem bölgesinde yapılan çalışmaları anlatan Erdoğan, "Şu anda yaklaşık 3 buçuk milyon insanımızın geçici barınma merkezlerinde, kamu tesislerinde ve yurtlarda misafir ediyoruz. Çadırlarının yanı sıra konteynerler ve prefabrik yapılarla barınma sorunlarını çözüyoruz. Bu çerçevede 321 ayrı noktada toplam 781 bin 500 çadırın ve 77 bin konteynerin kurulumunu yaptık. İlk kazmayı depremden sadece 15 gün sonra 21 Şubat tarihi itibarıyla zaten vurmuştuk. Bayramda da yapımı tamamlanan köy evlerimizi hak sahiplerine teslim etmeye başladık. Bu şekilde inşaat süreci başlatılan konut sayısı 113 bini, temeli atılan konut sayısı 47 bini buldu. Deprem bölgesinde 507 bin konut ve 143 bini köy evi olmak üzere toplam 650 bin yeni yuva yapmayı planlıyoruz. İnşallah 319 bin konutu 1 yıl içinde hak sahiplerine teslim edeceğiz. Küçük sanayi bölgelerimizi de 6 bin yeni iş yeriyle ayağa kaldıracağız. Bu amaçla kurumlarımızla, belediyelerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla, gönüllülerimiz ve hayırseverlerimizle tam kadro sahadayız. Seçim gündeminden bağımsız olarak 7 gün 24 saat esasına göre deprem bölgesinde çalışıyoruz. Konutuyla, hastanesiyle, kamu binasıyla, tarihi ve kültürel varlıklarıyla, tüm şehirlerimizi eski ihtişamına kavuşturana kadar durmayacağız. Bunun için milletimizden 1 sene mühlet istedik. Nasıl bugüne kadar milletimize verdiğimiz tüm sözleri tuttuysak inşallah deprem bölgesindeki kardeşlerimize de mahcup olmayacağız. Gidenleri geri getiremesek de yaraları tamamen sarıncaya, depremin izlerini tamamen silinceye kadar koşturmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından deprem bölgelerinde arama kurtarma faaliyeti yapan 218'i Türk, 116'sı yabancı 334 kişi Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası ve Nişanı tevcihine layık görüldü. Erdoğan, törene katılan protokol üyeleriyle arama kurtarma ekiplerine madalya ve nişanlarını takdim etti.
0 Yorum:
Yorum Bırakın