Yükleniyor
Yükleniyor
Yatılı ve gündüz hizmeti sunan kuruluşlarda görev yapan meslek personeline; başta öfke kontrolü olmak üzere olumlu davranışsal destek, uygulamalı davranış analizi, özel gereksinimli bireylerde kriz yönetimi ve davranış artırma-azaltma konularında eğitim verildi. Uygulamada karşılaşılan güçlüklere yönelik çözüm önerileri uzman akademisyenler tarafından örneklerle anlatıldı. Eğitimde ayrıca problem davranışlarının önlenmesinin yanı sıra engelli bireylerin yaşam kalitesini artıracak çözümler geliştirildi. Yeni olumlu davranışların nasıl kazandırılabileceği ve artırılacağı konusu da uygulamalı örnekler ve görsellerle desteklendi. Öte yandan, engelli bireylerin iletişim, ilişki kurma, oyun becerileri, toplumsal beceriler ve toplumsal yaşama katılım, okulda başarı sağlama gibi becerilerinin geliştirilmesi konusu da işlendi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Elmas Esra Ceceli, verilen eğitimin, yılın ikinci yarısında düzenlenen 6’ncı eğitim olduğunun altını çizdi. Ceceli, "Türkiye’de yaşlı ve engelli bakımının dünya standartlarına ulaşmış durumda olduğunu gördük. Bunu yaparken dünya standartlarını hedefliyoruz. Bu konuyla alakalı yaptığımız çalışma ziyaretlerinde Türkiye’de yaşlı ve engelli bakımının dünya standartlarına ulaşmış durumda olduğunu gördük. Bunu daha iyi seviyelere çıkartmak için de kalite ve saha çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Ceceli, eğitimlerin devam edeceğini kaydederek, "Bu eğitimlerin maksadı, yatılı bakımdaki engelli ve yaşlılarımıza hizmet veren meslek personelimizin, mesleki kapasitelerinin artırılmasıdır. Son 6 eğitimde 600’ü aşkın personelimizle güzel bir çalışma yaptık. 100’e yakın başlıkta seminer ve eğitim aldılar. Amacımız sadece meslek personelimiz, psikologlar, sosyologlar, sosyal çalışmacılar, hemşireler, öğretmenler değil aynı zamanda bakım personelimizin kapasitesini, motivasyonunu artırmak. Buradan aldıklarıyla onlara ışık tutacak bireysel bakım planlarını hazırlama konusunda bir tecrübe kazanacaklar" dedi.
0 Yorum:
Yorum Bırakın