DÜZCE'DE kahverengi kokarca ile mücadele için 8 bin samuray arı salındı

DÜZCE'de fındık başta olmak üzere, meyve ve sebzelere zarar veren, kahverengi kokarca böceği ile mücadele için, laboratuvarda yetiştirilen 8 bin adet 'samuray arısı' doğaya salındı.


114 Görüntüleme

Düzce'de fındıkların baş düşmanı olarak bilinen, fındık çotanaklarının özünü emerek kurumlarına ve verimsiz hale gelmelerine sebep olan kahverengi kokarca böceğiyle mücadele sürüyor. Fındığın yanık meyve ve sebze bahçelerinde zararlı ürünler veren kahverengi kokarca böcekleriyle mücadele için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın laboratuvarlarında üretilen 8 bin samuray arısı, Düzce Valisi Selçuk Aslan'ın da katıldığı törenlerle doğaya salındı. Samuray arılarının 2 yıl içinde üreyerek çoğalmaları ve doğal dengeyi normale çevirmeleri bekleniyor.

 

Vali Selçuk Aslan, bölgede ilgili bilgi vererek, "İlimiz endüstriyel tarım memleketi, mülki coğrafyamızın neredeyse 4'te 1'inde 672 bin dekarda fındık tarımı ile uğraşıyoruz. Gösterilen ilki 2018 yılında görünen, Uzak Doğu, Çin, Tayvan menşeli, kahverengi kokarca olarak adlandırılan bir Zararlı söz konusu. Kokarca ile mücadele durumunda, samuray olarak adlandırılan faydalı bir çiçek türü, kahverengi kokarca günlük 30 kilometre yol alabilmekte.3 yıl içinde ise 1 çiftten 30 bin çifte kadar üreyebilmektedir. sadece fındığa zarar verir. Sebze ve meyve türlerini de etkileyerek, özünü emip faydalı hale getirir. Biz Düzce'de kahverengi kokarca böceği ile mücadele konusunda samuray arısının salmalarına başladık. 7 ilçe ve merkezde 8 bin samuray arısını doğaya bırakılıyor. Samuray arısının özelliği, kahverengi kokarcanın yavru izine yuvalara devam etmekte, larvaların üzerine yuvalanarak, orada yeni türeyecek kahverengi kokarcaları imha ediyor. Umarım 2 yıl içinde doğadaki dengeyi samuray arılarının yapacağı mücadeleyle destekleneceğini umuyoruz. Vatandaşlarımızı Tarım ve Orman Bakanlığı'nın uyarılarını dikkate almayı istiyorum. Ağustos ayında fındık toplama sezonu başlayacak. Bol bereketli bir sezon diliyorum" diye konuştu.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *