Yükleniyor
Yükleniyor
Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti;
“Sadece Avrupa güvenlik mimarisinin değil, küresel güvenlik algısının kökten değiştiği bir süreçten geçiyoruz. Ukrayna ve Rusya savaşı bugün itibariyle birinci ayını geride bıraktı. NATO müttefikleri olarak hem güncel gelişmeleri hem de ittifakın cari güvenlik ortamında tedbirlerini değerlendirmek üzere liderler seviyesinde bir araya geldik. 25 Şubat’ta video konferans yöntemiyle düzenlenen zirvenin ardından NATO’nun bir kez daha ‘birlik ve dayanışma’ mesajı vermesi anlamlıdır. Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine 2014 yılından bu yana sergilediği kuvvetli destek herkesin malumudur. Kırım’ın ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı her fırsatta ifade ettik, etmeyi de sürdürüyoruz. Zirve vesilesiyle Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne desteğimizi bir kez daha güçlü biçimde vurguladık. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla ilgili tutumumuzu da bu ilkeli politikamızla uyumludur ve nettir. Savaşın neden olduğu yıkım ve insani trajedi ortadır. Tahrip olan şehirler, adeta enkaza dönen hastaneler, okullar, evler, tüm varlığını bir bavula sığdırmış gözü yaşlı mülteciler, korku ve endişenin pençesinde kıvranan masum çocuklar savaşın kanlı yüzünü bizlere tekrar hatırlatmıştır. Bu savaş özellikle kadınlar ve çocuklar üzerinde izleri senelerce silinmeyecek çok ağır travmalara yol açıyor. Çatışmalar uzadıkça maalesef her iki tarafta da savaşın yıkıcılığı artıyor.”
TÜRKİYE, 11 YILDIR SURİYE’DEKİ SAVAŞIN YÜKÜNÜ TEK BAŞINA TAŞIYAN BİR ÜLKE
Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu süreçte Türkiye, gerek coğrafi konumu gerekse NATO müttefiki olarak özel ve istisnai bir yerde duruyor. Öncelikle Ukrayna ve Rusya Karadeniz’de Karadeniz’den komşumuz olan iki ülkedir. Ukrayna ile köklü, çok boyutlu ve yakın ilişkilerimizin yanı sıra stratejik ortaklığımız var. Bir diğer komşumuz Rusya’yla yapıcı ve karşılıklı güvene dayalı diyalog içinde olmaya özen gösteriyoruz. Son 11 yıldır Suriye’deki savaşın yükünü adeta tek başına taşıyan bir ülke olarak bölgemizde sulhu sükunun hakim kılınması için çalışıyoruz. Savaşın bir an önce sona erdirilmesine yönelik olarak iki ülkeyle de yoğun temas halindeyiz. Taraflar arasındaki müzakereleri yakından takip ediyor ve destekliyoruz” dedi.
TÜRKİYE’DEKİ UKRAYNALI MÜLTECİLERİN SAYISI 60 BİNE YAKLAŞTI
Ukrayna’nın egemenliğinin ve bağımsızlığının temel öncelik olması gerektiğini vurgulayan Erdoğan “Savaşın başından itibaren Montrö Sözleşmesi’nin ülkemize sağladığı yetkileri Karadeniz’de gerilimi düşürmek amacıyla kullanıyoruz” dedi. Türkiye’ye giriş yapan Ukraynalı mültecilerin sayısının 60 bine yaklaştığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Ukrayna Gözlem Misyonu’nun 142 görevlisini de İstanbul üzerinden tahliye ettik. Son 8 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ki yaklaşık 5 milyon mülteciye ev sahipliği yapan bir ülkeyiz. Dostlarımızın içinde bulunduğu zorluğu biz gayet iyi anlıyoruz. Mültecilere sahip çıkma konusunda uluslararası toplumun iyi bir imtihan veremediğini de geçmişteki acı tecrübelerimizden çok iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı.
NATO RUSYA VEYA ÜÇÜNCÜ BİR ÜLKEYE TEHDİT OLUŞTURACAK BİR YAPILANMA İÇİNDE DEĞİL
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti;
“NATO’nun mevcut savaş ortamında Ukrayna’ya siyasi ve pratik desteğini sürdürürken gerçekçi ve stratejik bir yaklaşımla hareket etmesi şarttır. Zirvede aldığımız kararlarda tamamen NATO’nun caydırıcılık ve savunma yapılanmasını güçlendirmeye yönelik adımlardır. İttifakın Rusya’ya veya üçüncü başka bir ülkeye tehdit oluşturacak bir yapılanma içinde olmadığının altını bir kez daha çizmiş olduk.”
“Türkiye ittifak dayanışması ruhunu esas alarak NATO’nun caydırıcılık ve savunma tedbirlerine gerektiği katkıyı vermeye devam edecektir. Müttefiklerimizden de aynı dayanışmayı bekliyoruz. Türk savunma sanayinin başarıları ortadayken bu alanda karşılaştığımız engellemelerin hiçbir makul gerekçesi olamaz. Savunma sanayimizin önüne bizzat bazı müttefiklerimiz tarafından konan kısıtlamaların artık kaldırılması ortak menfaatimizedir. Müttefikler arasında gizli açık ambargoların bırakın uygulanmasını konuşulmaması hatta gündeme dahi gelmemesi gerekir. Bu konudaki beklentilerimizi liderlerle açıkça paylaştım.”
DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti “Avrupa Birliği liderleriyle katılım sürecimizin canlandırılmasına, gümrük birliğinin güncellenmesi müzakerelerine başlanmasına, kurumsal işbirliği mekanizmalarına yeniden işlerlik kazandırılmasına, vize serbestisi sürecinde esneklik sağlanmasında, birliğin geliştirdiği ortak savunma ve güvenlik yapılarında Türkiye’ye hak ettiği yerin verilmesine dair beklentilerimizi bir kez daha paylaştım.”
Dünyanın 5’ten büyük olduğu gerçeğini hatırlatmaya devam edileceğini vurgulayan Erdoğan, “NATO’ya üyeliğinin 70’inci yılını idrak eden Türkiye, gerek diplomatik gerek askeri gücüyle bölgesinde barışın, istikrarın tesisi ve muhafazası yönünde azim ve kararlılığa sahiptir” dedi.
BASIN MENSUPLARININ SORULARINI YANITLADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi çevresinde bulunduğu Brüksel’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
NATO’nun Türkiye’den beklentileri konusunda gelen soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan “Salt Türkiye üzerinde yoğunlaşan değil, şu ana kadar yaptığımız çalışmalarla ilgili olarak Türkiye’ye şükran beyanlarında bulunan ülkeler oldu. Ve gerek Sayın Putin’le gerekse Sayın Zelenskiy’le görüşmelerimizi bundan sonra da devam ettireceğiz. Bütün gayretimiz bu iki lideri bir araya getirmek suretiyle özellikle de bir barış atmosferini oluşturmak. Zaten malum Beyaz Rusya’da devam eden süreçle ilgili bir teknik altyapının devam ettiği bu çalışmalarda gerek NATO gerek silahsızlanma gerek kolektif güvenlik gerekse Rusçanın resmi dil olarak kullanılması gibi konularda adeta bir ittifak söz konusu. Ama bunun dışında bir Kırım, bir Donbass meselesi var ki burada tabi buna Ukrayna’nın sıcak bakması mümkün değil” ifadelerini kullandı.
ZELENSKİY’İN TÜRKİYE’NİN ARA BULUCU ROLÜNÜ ÜSTLENMESİNİ BİZZAT İSTEDİ
Kalıcı bir ateşkes konusunda gelen soruyu yanıtlayan Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’in Türkiye’nin ara bulucu rolünü üstlenmesini bizzat istediğini belirterek “Rusya’nın da buna olumsuz yaklaşma gibi bir durum söz konusu değil. Dışişleri Bakanımla yapılan görüşmelerde onların da buna olumlu bir yaklaşım sergilediği söz konusu” dedi.
“MACRON’LA AĞIRLIKLI OLARAK GÜNDEMİMİZ RUSYA VE UKRAYNA ARASINDAKİ SAVAŞTI”
Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la görüşmesinin içeriği konusunda gelen soruyu cevaplayan Erdoğan “Malum Fransa seçime gidiyor. Seçime gittiği bir dönemde Sayın Macron’la tabi ağırlıklı olarak gündemimiz Rusya ve Ukrayna arasındaki bu savaş idi. Ama bunun dışında Türkiye-Fransa ilişkileriyle alakalı gerek siyasi gerek askeri gerek ekonomik gerek kültürel bir çok konuda ‘nerden dereye geldik’, ‘bundan sonraki süreçte neler yapabiliriz’ bunları kendisiyle etraflıca görüştüğümüz çok çok verimli, faydalı bir buluşma oldu” dedi.
Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı;
“Değerli arkadaşlar görünen gerçek şu, o da hemen hemen NATO ülkelerinin büyük bir çoğunluğu ağırlıklı olarak yaptırımlar üzerinden hareket ediyorlar. Çünkü yaptırımların dışındaki yöntemlerin faydalı olamayacağı kanaati liderlerin büyük bir çoğunluğunda hakim. Ve dolasıyla sonuç bildirgesinde hakim olan ruh budur.”
0 Yorum:
Yorum Bırakın