Yükleniyor
Yükleniyor
20. yüzyılın başlarında Kayseri'nin Bünyan ilçesinde bulunan ve Anadolu'nun Greko - Pers Devri'ne ait kireç taşından yapılmış Bünyan Ateş Kültü Sunağı, o tarihlerde Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne götürülmüştü. Burada sergilenen tarihi eserin, bulunduğu ilçenin bağlı olduğu Kayseri'ye getirilmesi için özel izin istendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı da talebe olumlu karşılık verdi. Tarihi eser Kayseri Kalesi içindeki Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Bünyan Ateş Kültü Sunağı'nın tanıtımı için Kayseri Arkeoloji Müzesi'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Bünyan Belediye Başkanı Özkan Altun, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun ve Kayseri Arkeoloji Müzesi Müdürü Gökhan Yıldız katıldı.
Toplantıda konuşan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, “Enteresan bir şehirde yaşıyoruz bugün birisi Kayseri'ye gelmiş dedi ki böyle bir meydan yok, bakıyorum Roma, Selçuklu Osmanlı Cumhuriyet Bizans zaten bu cümleye Kayserililer klasik olarak her zaman duyuyordur ancak gerçekten bir meydanda bu kadar çok tarihin görülebildiği açık hava müzesi kayseridir. Her yerden başka bir topraklardan başka bir medeniyete ait bir tarihi eser çıkıyor ve her gün hep beraber Kayseri ile ilgili yeni şeyler öğreniyoruz. 6 aydır buradayım 6 aydır her bir yerde, hatta her gün yeni bir şey, yeni bir tarihi değeri öğrenmediğim gün yok. Çünkü o kadar zengin ki. İşin gerçeği perslerle ilgili böyle bir eserin olduğunu düşünmemiştim çünkü daha çok Roma, Kapadokya krallığını giriş yolu merkezi buna benzer cümleler söylüyoruz. Buz burada Kapadokya krallığından, Roma'dan, Doğu Roma'dan, Selçuklu’dan, Osmanlı’dan eşeler olduğunu biliyoruz, Cumhuriyet dönemindeki önemini biliyoruz ama işin gerçeği perslerle ilgili böyle ünik (tek) bir eserin bu topraklardan çıkmış olması beni çok mutlu etti çünkü persler yaşadıkları dönemde dünyaya hükmetmiştir. Böyle bir eserin Kayseri topraklarında çıkmış olması önemli ve Kayseri'ye geri dönmesi de bir o kadar önemli. Biz bütün eserlerimizin Kayseri'ye geri dönmesi için Büyükşehir Belediye Başkanımızla beraber aynı zamanda incelemeler ve çalışmalar da yapıyoruz. Özellikle Büyükşehir Belediyesi'nin bu kapsamda nerede hangi eserimiz var çalışmaları yaptığını biliyorum. Şükrü Müdürüm de bazı eserler için mücadele verdiğini biliyorum. Biz bütün eserlerimizin doğduğu Toprak olan Kayseri'de sergilenmesinden çok mutluyuz ve gelmesi için ve burada çıkan eserleri başka ülkelere kaybetmemek için sonsuz mücadele vereceğiz” ifadelerini kullandı.
Yaşanan tarihi eser kaçakçılığına asla müsaade etmeyeceklerini söyleyen Vali Çiçek, “Tarihi eserlerimizden maalesef ülkemizden kaçırılanlar da hepimizin malumu ama bu öyle bir alçaklık ki aslında memleketin tapusunu kaçırmak gibi bir şey. Dolayısıyla sadece bir maddi değerin yanında ülkenin hem turizmi hem tarihi hem de bütün herkesin hakkı olan bir eserin kaçırılmasına lanetliyorum. Geçen gün Soğanlı vadisinde bir kaçak kazı çalışması yakalandı bu herhalde Kayseri'ye yapılacak alçaklıkların en büyüğü ihanetlerin en büyüğüdür. Kayseri Valisi olarak buradan herkesi uyarıyorum buna teşebbüs edebilecek insanlara kesinlikle müsaade etmeyeceğiz ve onların yakalanması için her türlü önlemi alacağız” şeklinde konuştu.
‘KAYSERİ DEĞİŞİK MEDENİYETLERE DE EV SAHİPLİĞİ YAPTI’
Kayseri’yi açık hava müzesi olarak nitelendirdiğini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Kayseri'nin açık müze şeklinde nitelendirdiğimiz, değişik medeniyetlere de ev sahipliği yaptığı hep söylüyoruz onun güzel örneklerinden biri de persler döneminde çıkan eser. Adeta zenginlikler şehri olan Kayserimizde böyle bir eserlerin sergilenmesi bizleri de keyiflendirmiştir. Tarihimize ışık tutmuştur. İnşallah Kültepe Kaniş Karum'daki kazıları ve oradaki çalışmaları da toparlayıp bir müze haline dönüştürdüğümüzde güzel bir zenginlik eseri oluşacak” diye konuştu.
‘HEM ŞEHRİMİZ, HEM DE BÜNYAN AÇISINDAN ÖNEMLİ ESER’
Bünyan Ateş Kültü Sunağı’nın Kayseri ve Bünyan açısından çok önemli bir eser olduğunu belirten, “Tarihimize ışık tutacak bir bulgu burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Valimiz Ankara'dan getirtti. Hem şehrimiz, hem de Bünyan açısından önemli eser. Perslerin milattan önce 500 550'li yıllarda yaşadığı düşünülürse perslerin bizim Bünyan tarihin de 550'li yıllarda perslerin yaşadığını bilmek bir ilktir. Bizim için de bir ilk oldu” dedi.
Bünyan Ateş Kültü Sunağı hakkında bilgi veren Kayseri Arkeoloji Müzesi Müdürü Gökhan Yıldız ise, “1930'lu o yıllarda Bünyan ilçesinde çıkarılmış Anadolu medeniyetler müzesinde taşındığı bilinen perslerin ateş kültürünün dini tapılımının resmedildiği tek sunak örneği olan eserdir. Sunağın dört tarafında adeta bir tapınım alanının hemen merkezine yerleştirilmiş, Ateş rahiplerini görmekteyiz, bunlar sağ yöne doğru hareket halinde resmedilmişler buradan ise ibadetin yürüyerek gerçekleştirildiğini sabit bir şekilde gerçekleştirilmediğini anlıyoruz. Sağ ellerinde kutsal ateşi beslemek ve güçlendirmek için kullandıkları çıra demetinin resmedildiği sol ellerinde ise muhtemelen sunum esnasında kurban ettikleri bir hayvanın kanının da bu ritüelde etkili olduğunu anladığımız piyalenin resmedildiğini görüyoruz. Özellikle sanatçılar bunu resmederken aynı zamanda ateşin bulunduğu alana da taşınacağını düşünmüşler ve taşınabilir, portatif olması amacıyla özellikle daha hafif bir taştan yapım malzemesini seçmişler” ifadelerini kullandı.
0 Yorum:
Yorum Bırakın