Yükleniyor
Yükleniyor
Bunu da geçen yıl herkes canlı bir şekilde gördü, bunun sonucunda Türkiye’de bizim açıkladığımız bin 800 lira avans fiyatı, Türkiye geneli şeker pancarı ekiminde rekor olarak kırıldı. Bu rekor inşallah üretimde de aynı şekilde performans ortaya koyacak, gerek bitkisel üretimde gerek hasatta bir numarayı yine şeker pancarı alacak, gerekse şeker üretiminde de 3 milyon tonu geçilmesi bekleniyor. Bu durum da ülkemizin ihtiyacının karşılanmasında çok önemli bir durum oluyor” dedi.
Kayseri Şeker'in 5'inci Tarla Günleri Etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe; Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekili Bayar Özsoy, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Ziraat Odası Başkanları ve çiftçiler yoğun katılım sağladı.
Etkinlikte stantları gezen protokol, yerli ürünleri, modern tarım teknolojilerini ve projeleri incelemesinin yanı sıra çiftçilerle sohbet etti.
‘ÇİFTÇİLER, VAR OLMA MÜCADELESİNİN EN BÜYÜK AKTÖRLERİDİR’
Çiftçilerin, ülkenin güçlenmesi yönünde en büyük aktörlerin çiftçiler olduğunu söyleyen Vali Gökmen Çiçek, “Siz çiftçiler; toprağı ekerken, biçerken sadece kendi hasadınızı değil, millete katma değer katmanın mutluluğunu da yaşıyorsunuz. Milletimiz, dünyada var olma, güçlenme mücadelesi veriyor. Bu mücadelenin de en büyük aktörleri çiftçilerimizdir. Bu manada, Kayseri Şeker’in vermiş olduğu bu mücadeleyi çok anlamlı buluyorum” diye konuştu.
Kayseri’nin de sanayi ve ticaret şehri olmasının yanı sıra bir tarım şehri olduğunu söyleyen AK Parti Kayseri Milletvekili Bayar Özsoy, Kayseri Şeker’in örnek bir kurum olduğunu ve organik tarıma yönelik çalışmalarıyla çiftçilerin önünü açtığını belirtti. Kayseri’yi tarımda daha da ileriye taşımak için hep beraber çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Yönetim anlayışının çok önemli olduğunu ve rekordan rekora koşan Kayseri Şeker’i tebrik eden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Kayseri Şeker’le ilgili Boğazlıyan ve Turan şeker fabrikalarımız da dahil olmak üzere anlatmış olduğu bilgiler ve vermiş olduğu veriler gerçekten hepimizin göğsünü kabarttı. Ekibinizi ve tüm çiftçilerimizi tebrik ediyorum. Kayseri’ye de bu yakışır. Gerçekten yönetim anlayışı çok önemli, bunlar göz ardı edilecek boyutlar değil. Daha önceleri krediden krediye koşan, borç batağında olan bir şeker fabrikası yerine gerçekten önü açılmış, rekordan rekora koşan bir şeker fabrikasından söz ediyoruz” dedi.
Etkinliğin sürdürülebilir tarımın benimsenmesinde önem teşkil ettiğini belirten Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, ““Bu etkinlik, sürdürülebilir tarım uygulamalarının benimsenmesine ve gelecek nesillere daha verimli topraklar bırakılması adına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda deneme alanımızda yerli ve küresel toplamda 17 firmayla deneme çalışmalarını sürdürüyoruz. Yapılan denemelerle çiftçilerimiz için en verimli, maliyeti en düşük ve kârlılığı en yüksek ürünleri sunmayı amaçlıyoruz” dedi.
Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın en çok su kaybına uğradığı topraklardan olduğunu söyleyen Başkan Akay, “Şeker pancarı tarımında dünyada çok önemli bir yere sahibiz. Bulunduğumuz coğrafya; küresel ısınmadan en çok etkilenen yerlerden birisidir. Gün geçtikçe su kaynaklarımız azalmakta ve organik madde bakımından fakir olan topraklarımız daha da çok çoraklaşmaktadır. İklim değişikliğinden ötürü pancarın hastalıkları ile mücadele önem kazanmaktadır” diye konuştu.
‘ÇİFTÇİLERİMİZİN KAZANACAĞI FİYAT POLİTİKASI GÜDÜYORUZ’
Şeker pancarındaki verimin geçen yıla göre düşük olduğunu ancak bu duruma karşı çiftçilerin kazanacakları fiyat politikasıyla hareket ettiklerini söyleyen Başkan Akay, “Bu sene şeker pancarında vejetasyon süreci birazcık geriden geliyor. Bu yüzden şeker oranında geçen yıla göre verimlilikte düşüş söz konusu. Bu durum bir nevi erken ekime denk geliyor, bu erken ekimi de primle telafi etme anlayışındayız. Çiftçilerimizi diğer ürünlerden farklı olarak şeker pancarından daha da kazanacakları bir fiyat politikası ortaya koyuyoruz. Bunu da geçen yıl herkes canlı bir şekilde gördü, bunun sonucunda Türkiye’de bizim açıkladığımız bin 800 lira avans fiyatı, Türkiye geneli şeker pancarı ekiminde rekor olarak kırıldı. Bu rekor inşallah üretimde de aynı şekilde performans ortaya koyacak, gerek bitkisel üretimde gerek hasatta bir numarayı yine şeker pancarı alacak, gerekse şeker üretiminde de 3 milyon tonu geçilmesi bekleniyor. Bu durum da ülkemizin ihtiyacının karşılanmasında çok önemli bir durum oluyor” ifadelerini kullandı.
‘500 BİN TON KOTAYLA İKİNCİ SIRADAYIZ’
Kayseri Şeker’in şeker kotasının Türk Şeker’in ardından en büyük ikinci kotaya sahip olduğunu söyleyen Başkan Akay, “Kayseri Şeker, tarihinde ilk defa şeker kotasında Türk Şeker’in ardından ikinci sıraya yerleşmiş oldu. A kotası olarak 475 bin kotaya ulaştık ve B kotasıyla birlikte toplamda 500 bin ton şeker kotamız var. Tabii ki 3 şeker fabrikası olan Kayseri Şeker bunu hak ediyordu. Bahar ayında verdiğimiz riskli ekim kararının Temmuz ayında ne kadar doğru olduğunu öğrenmiş olduk” diye konuştu.
0 Yorum:
Yorum Bırakın