Yükleniyor
Yükleniyor
TARIM ve Orman Bakanlığılı İbrahim Yumaklı, "2023 yılında 139 milyon tonluk bitkisel üretim yaparak önemli bir rekora daha imza attık. Ülkemizdei, dünyada bitkisel ürün üretmek 12'nci sırada, 6' ncı sıralama ve meyve ürünü ise 4'üncü sıraya yükseldi" dedi.
Tarım Kredi Grubu, TARKİM Bitki Koruma bünyesinde 'Bitki Koruma Ürünleri Üretim Tesisleri Temel Atma Töreni' düzenlendi. Törene Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Tarım Kredi Grubu Genel Müdürü Hüseyin Aydın katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan törenlerde konuşan Bakan İbrahim Yumaklı, 69 milyarlık sözleşmelerin yönetimi hasıla ile Avrupa'da 1, dünyada ise ilk 10 ülke arasında yer aldıklarını belirtti. Bakan Yumaklı, "Ülkemizin anlaşması ürün zenginliğini halkımızın hizmetine sunmak için son 22 yıl sektöre destek sağlamak ve yatırımlar yapmak. Bu sayede üretimde Cumhuriyet rekorlarını her geçen yıl tazeliyoruz. 2023 yılında 139 milyon tonluk bitkisel üretim yaparak önemli bir rekora daha imza attık" kullandı .
'ÜLKE EKONOMİMİZE 31 MİLYAR DOLAR KATKI SAĞLIYORUZ'
Bakan Yumaklı, bunları şöyle sürdürdü:
Ülkede bitkisel ürün üretimi 12'nci sırada, sebze üretiminde 6'ncı sırada ve meyve üretimi ise 4'üncü sırada yükseldi. Türkiye; fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve keçiboynuzu üretilen dünyada 1, kavun, karpuz, hıyar, pırasa, zeytin, mandalina ve elma üreticisi dünyada 2, Antep fıstığı, çilek, nohut ve domates üreten dünyada 3'üncü sıradadır. 85 milyon paramızın ve 60 milyona yaklaşan turistin gıda ihtiyacını sorunsuz karşılıyoruz. Bununla birlikte 212 ülke ve 2 bin 220 çeşit yönetim ürün piyasaya sürerek, ülke ekonomimize 31 milyar dolar katkı doldurulabilir. İşte bu başarıda çiftçimizden mühendisimize, bilim insanlarımızdan sanayicimize kadar birçok kişinin emeği ve gayreti var."
'ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALİYORUZ'
Bu başarıları sahada elde edilen sistemin kolay olmaması ifade eden Bakan Yumaklı, "Tarımsal üretimi doğal şartlarda kullandığımız için birçok risk faktörüne karşı onları korumamız gerekiyor. Bunlardan biri de bitki hastalıkları ve zararlılarıdır. Dünyada ve kalıcı iklim koşulları nedeniyle bitkisel ürünler bulaşan zararlı organizmalar her Bitkisel üretimde büyük kayıplara yol açan zararlılara karşı önemli mücadele veriyoruz.Çiftçimizin alınteri ve emeğini korumak için bu konu bizim için hayati önemde.Tarladan sofraya kadar gıda zincirinin bütün aşamasına yönelik politikalar üreterek, gerekli denetimleri ve kontrolleri yapıyoruz. Karantinadaki temiz bölgelerde bulaşma ve genişlemeler için artık doğrudan tarla, bağ, sera gibi birincil üretim alanlarında hasat öncesi pestisit denetimi yapılıyor. "dedi.
'223 AKTİF MADDENİN KULLANIMINI SONLANDIRDIK'
Yanlış kullanımın önüne geçmek için eğitim ve denetim faaliyetlerini yürüttüklerini dile getiren Bakan Yumaklı, "Bitki koruma kayıt kaydı, tescil ve izinleri ile ithalat ve ihracatta, yani tüm işlemleri izliyor ve denetimlerimizi sürdürüyoruz. Kontrol ve denetimlerimizin etkinliği acısından Bitki Sağlık Kayıt Sistemi, Bitki Pasaportu Kayıt Sistemi Sistemi, Koruma Bitki Ürünleri Takip Sistemi, İlaç Takip Sistemi gibi birçok elektronik kayıt sistemi hayata geçirilebilir. Bitki koruma ürün bayilerinin eğitim, sınav, denetim ve standartlarının çoğunu organize ediyoruz. Kalıntıyla biyolojik ve biyoteknik mücadele gibi alternatif mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılmasını şu ana kadar yapıyoruz. aktif çıldırdı, hayvan ve çevre sağlığına olan olumsuz etkiler nedeniyle sonlandırıldıydı.
'6 BİN 413 ADET BİTKİ KORUMA ÜRÜN SATIŞ YERİ DENETLENDİ'
Denetimlerin sürdürüldüğüne dikkati çeken Bakan Yumaklı, "Ayrıca, yıl boyunca yaptığımız rutin denetimlere ilaveten, üç hafta boyunca sürekli olarak bitki koruma ürünleri bayi ve toptancılara denetim gerçekleştirdik. Ekiplerimiz tarafından 6 bin 413 adet bitki koruma ürünü satış yeri kontrol edildi. 179'una idari Pahalılığın sağlanması, güvenilir gıdaya erişim ve bitki koruma mevzuata uygun satış ve kullanım için denetim faaliyetlerimiz hız kesmeden devam edecek. nin parçası olan TARKİM, bu alanda dünya standartlarında teknolojik olarak öne çıkıyor. Temelini attığımız bu tesis, bitki korumada yerli üretimin çoğalması ve ayrılacak bakış açısını önemsiyor. Yönetimi ve ekibine teşekkür ediyorum. Bu bölgelerin sürekli olduğu ve şehzadeler şehri Manisa'mıza hayırlı olmasını diliyorum" açıklamalarında bulunuldu.
'SÖZLERİNİ AYNEN KENDİSİNE İADE EDİYORUZ'
Bakan Yumaklı, konuşmasının son bölümünde İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef almasına tepki gösterdi. Bakan Yumaklı, "Son günlerde ellerine kan bulaşmış, 40 binin masumca yaralanmış, şehitlerden esirgemiş katiller sürüsünün üyesi birkaç partide Cumhurbaşkanımıza hiçbir şekilde tasvip edemeyeceğimiz ve 'lanet' dediğimiz bazı ithamlarda mevcut. Bu arada, bin misliyle ona geri dönüyoruz. Tek Bir şeyin olması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir ferdi, masumların ve mazlumların güçlü sesi olan Cumhurbaşkanımızın yanında bir demir gibi dimdik ve onunla birliktedir. Burada, bu kürsüden, tekraren bu katillerin hem masumlara sahip oldukları, hem de imtina ettikleri bu vahşice lanetliyorum. güçlüsün. Dimdik kuralları ve kuralları zaman da bunların hak ettikleri performansı sağlamaktır. Tekrardan bu kurulumumuzun devam ettiği ve şehzadeler şehri Manisa'ya hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu. Konuşmaların ardından Bakan Yumaklı ve beraberindekiler butonuna basıldığında, temel attı.
ÜZÜM HASADINA KATILDI
Bakan Yumaklı, törenin ardından Saruhanlı ilçesi Hacırahmanlı Mahallesi'nde üzüm hasadına katıldı. Ramazan Tezerişir'e ait üzüm bağında üzüm hasatını yapan Bakan Yumaklı, ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, "Manisa'da, Manisa'nın alametifarikası Sultani çekirdeksiz üzümün bugün organik olarak üretilen bir bağında sonbahar açılışını yaptık. Aslında mevsimlerin öne gelmesiyle beraber bizim 15 gün sonra başladığımızı beklediğimiz hasat, bugünlerde başlıyor olacak. Manisa üzümde birinci malumunuz. Ama Sultaniye üzümün İhracat potansiyeli ondan çok daha önemli.Hakikaten çok ciddi bir şekilde talep gören bir ürün, geçen yıl 500 milyon dolar civarında bir ihracat rakamı oldu. Rekolte gelmesine engel olmuş oldu. Ama ürettiğimiz kesinlikle kötü değil. Ben kadınların burada üretim yapan bütün ürünlerimize hayırlı olsun, uğurlu, bereketli olmasını diliyorum. ürünler için bolluk, bereket ve bol kazanmayı diliyorum" diye konuştu.
Hasadın ardından Bakan Yumaklı'ya çeşitli hediyeler taktım.
0 Yorum:
Yorum Bırakın