Yükleniyor
Yükleniyor
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Diplomatik İlişkiler Komisyonu koordinasyonunda düzenlenen Anadolu Ekonomi Diplomasisi programının ikincisi MÜSİAD Kayseri Şubesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş, MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Ferhat Akmermer, MÜSİAD Diplomatik İlişkiler Komisyonu Başkanı Osman Nuri Önügören ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Büyükelçisi Saeed Al Dhaheri'ninve MÜSİAD üyelerinin katılımıyla düzenlenen programda, Türkiye-BAE ticari ve kültürel ilişkilerinin yanı sıra bölgesel yatırım alanları ele alındı.
"AMACIMIZ İŞ İNSANLARIMIZLA GÜZEL İŞLER YAPMAK"
Kayseri'de düzenlenen Anadolu Ekonomi Diplomasisi programının açılış konuşmasını gerçekleştiren BAE Büyükelçisi Saeed Al Dhaheri, bölgesel iş birliğinin geliştirilmesine ilişkin yapılan görüşmelerden memnuniyet duyduğunu ve bu çalışmaların iki ülke arasındaki iş insanlarına çok yardımcı olacağını vurguladı. Bu tip programların ticari ortamı zenginleştirmek ve yatırım ortamlarını genişletmek adına da oldukça önemli olduğunu ifade eden Dhaheri, "Çok mutluyuz hem de umutluyuz. Kayseri'de ve Türkiye'de güzel çalışmalara devam edeceğiz. Sanat faaliyetlerinizi, ticari icraatlar ve fabrikalarınızı görmek istiyoruz. Bizim amacımız iki ülke arasındaki ilişkileri güvene dayalı olarak artırmak ve güzelleştirmek. İkinci amacımız ise Türkiye ve BAE'deki iş adamları arasında iyi ilişkiler oluşmasını sağlayarak, ticaret hacimlerini büyütmektir. MÜSİAD’adavetleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
2021 YILINDA 3,6 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Kayseri’nin ticaret alanında önemli bir rol oynadığına değinen ve ihracat rakamlarının sektörel gelişmelerle beraber daha da yükseldiğini ifade eden MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Ferhat Akmermer ise yaptığı konuşmada, "Şehrimiz, binlerce yıldır ticaretle yoğurulan bir ekonomik yapıya sahiptir. Bunun en büyük delili ise hemen yanı başımızda bulunan Kültepe Kaniş Karum Örenyeri’nde bulunan kil tabletlerdir. Buradan elde edilen bilgilerden de anlaşılacağı üzere Kayseri’nin ticaretle bütünleşmesinin geçmişi yaklaşık 6 bin yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Kayseri, uzun süreli tarih yolculuğunda hangi medeniyet bu topraklara hâkim olursa olsun bu kimliğini korumuştur. Organize sanayi bölgeleri ve geleneksel ticaretin yanı sıra özellikle yeni dönemin getirdiği e-ticaretin sisteminin de başarıyla uygulandığı bir ekonomik yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Kayseri 2021 yılı son verilerine göre 3,6 milyar doları bulan ihracat rakamı ile büyük başarı elde etmiştir. 2021 yılında en çok ihracat yapılan sektörlerin başında mobilya, elektrikli ev aletleri ve metal ürünleri gelmektedir. İhracat yapılan ülkeler sıralamasında ise Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Irak yer almaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
"KAYSERİ TÜRKİYE TİCARETİNİN ÖNEMLİ DÖNEMEÇLERİNDEN BİRİDİR"
Programda konuşan MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş, Anadolu Ekonomi Diplomasisi programına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. MÜSİAD olarak yeni dönem hedefleri kapsamında ticari diplomasinin geliştirilmesine yönelik etkinliklerin artıralacağını belirten Altunbaş, Kayseri’nin Türkiye ticareti için önemli bir noktada bulunduğunu ifade etti.
Altunbaş konuşmasına şöyle devam etti:
"Bundan üç ay önce Genel Başkanımız Mahmut Asmalı, 7 maddelik bir strateji planı açıkladı. Bu maddelerden bir tanesi de Anadolu’daki diplomatik ilişkileri hızlandırmak ve buradaki ekonomi çalışmalarını yönetmekti. Biz MÜSİAD olarak aylık 5 ila 6 büyükelçi ve 10 tane konsolos ile çok ciddi görüşmeler yapıyoruz. Eş zamanlı olarak başlattığımız bu hareketle sahaya iniyor ve yabancı misyon temsilcileriyle iş insanlarımızı bir araya getirerek yeni yatırım ortamları hazırlıyoruz. Bu çalışmaların olumlu verileri de bizleri memnun ediyor. Bu kapsamda Kayseri'yi gerçekten Türkiye ticaretinin ve sanayisinin çok önemli dönemeçlerinden biri olarak görüyoruz. Özellikle de mobilya sektöründe… Bunun yanında tüketim mamulleri dediğimiz metal sektöründe kendisini ciddi anlamda dünyada kabul ettirmiştir. Türkiye’nin genel ülke ihracatında Almanya bir numaradır. Kayseri’nin ihracatında ise Amerika bir numaradır. Normalde Türkiye şu anda Amerika’ya hareket etmek istiyor ve Kayseri buna önem veriyor. İnşallah yapılabilecek iş birliktelikleriyle bu ihracat doğrultusunun güzel noktalara geleceğini düşünüyorum."
Program kapsamında Kayseri Valisi Şehmus Günaydın ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ziyaret edilerek, bölgesel yatırım ve üretim alanlarına ilişkin fikir alışverişinde bulundu.
MÜSİAD Kayseri Şubesinde gerçekleştirilen etkinlik sonrası, programın 2. Bölümünde fabrika ziyaretleri gerçekleşti.
Erciyes Anadolu Holding, Emek Çelik Kapı, Kilim Mobilya ve Çinkom Metal tesisleri ziyaret edildi. Son derece verimli geçen temaslarda fabrikalar yerinde incelenerek, üretim süreçleri ve kapasiteleri hakkında kapsamlı bilgi alındı. Yatırım ve işbirlikleri değerlendirildi.
0 Yorum:
Yorum Bırakın