Baba yadigarı su değirmeninin çarkları 14 yıl sonra yeniden dönmeye başladı

Baba yadigarı su değirmeninin çarkları 14 yıl sonra yeniden dönmeye başladı


37 Görüntüleme

ERZURUM'un Olur ilçesine bağlı kırsal Ormanağzı Mahallesi'nde Yunus Aktürk (60), baba yadigarı asırlık su değirmeninin 14 yıl sonra çarklarını yeniden döndürerek geleneksel kırılmanın üretimine başladı.

Bundan dolayı 35 yıl önce göç ettiği Bursa'da inşaat sektöründe çalışan evli ve 5 çocuk babası Yunus Aktürk, baba topraklarına geri döndü. 82 yaşında ölenlerin geride bıraktığı ve 14 yıldır çalışan asırlık su değirmenini onararak çarklarını yeniden döndüren Aktürk yerel halkına hizmet uygulanmaya başlandı.

Baba yadigarı değirmeni çalışır durumda olduğu için çok mutlu olduğunu ifade eden Yunus Aktürk, "35 yıl gurbette çalıştım. Köyüme dönme kararı alınca babadan kalan su değirmenini yeniden hayata başlıyor. Yöre halkı sanki sürekli bu değirmenin açılmayı bekliyormuş gibi büyük bir mutluluk yaşıyordu. emek vererek hasat ettiği buğday, arpa ve mısır gibi aralıklar bu değirmende öğütülecek" diye konuştu.

Değirmenini faaliyete devam edilmesinde ağabeyine destek veren Hüsnü Aktürk ise "Babam bu değirmene çok değer verirdi. Abimle birlikte babamızdan kalan büyük asırlık su değirmenini işler hale getirildik. Değirmende zaman güzel geçiyor. Burada yapılan un doğal ve sağlıklı olması nedeniyle ilgi görüyor. Doğal bir şekilde çalışıyor değirmenin teknolojisiyle hiçbir bağlantısı yok Un, tamamen geleneksel çalışmalar yapılıyor" dedi. (DHA)

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *