Yükleniyor
Yükleniyor
19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal öncülüğünde Samsun’da yakılan milli mücadele ateşi, kongreler ve görüşmelerle kent kent, dalga dalga yayıldı. Ulu Önder’in kent ziyaretleri halka hem moral verdiğini hem de heyecanları zirveye taşıdı. 19 Aralık 1919’da Ankara’ya gitmek üzere Sivas’tan hareket edip Kayseri’ye gelen Heyet-i Temsiliye Reisi Mustafa Kemal Paşa, 2 gün burada çeşitli görüşmeler yaptı. Kayserililere milli mücadeleyi anlatarak destek istedi.
Heyet-i Temsiliye Reisi Mustafa Kemal Paşa’nın Kayseri’ye gelmesinin yıldönümünde Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören düzenlendi. Törene, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Haldun Taşan, CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, AK Parti Kayseri İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, MHP Kayseri İl Başkanı Adnan İncetoprak, CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer, ilçe belediye başkanları, askeri erkân, siyasi parti temsilcileri, bürokratlar, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Atatürk Anıtı’na çelenkler sunuldu. Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Şehrimizi onurlandıran Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Heyet-i Temsiliye Reisi’ olarak Kayseri’mize teşriflerinden dolayı yapılan bu anlamlı çalışmanın hayırlı olmasını Mevla’mdan niyaz ediyorum” dedi.
Mustafa Kemal ve dava arkadaşlarının Kayseri’de bulundukları sürede neler yaptığını da anlatan Büyükkılıç, “Heyet-i Temsiliye Reisi Mustafa Kemal Paşa ve heyet üyeleri şehrimizin onur vesilesi olmuştur. Kayserili hemşerilerimiz havanın soğuk ve karlı olmasına rağmen Atatürk ve dava arkadaşlarını Kayserimize yakışır bir şekilde karşılamış. Türk bayraklarıyla caddelerin ve sokakların süslendiği ve şehrimizde adeta bir bayram havasının estiğini hep beraber gözlemlemişizdir. Şehrimizin hemen girişindeki çifte kümbetler diye bilinen mevkide karşılanmış. 20 Aralık 1919 Cumartesi sabahından itibaren Mustafa Kemal Paşa belediyemizi, vilayetimizi ziyaret etmiş ve Kayseri halkı, şehrin ileri gelenleri ve din adamlarıyla Raşit Efendi Kütüphanesi’nde görüşmeler ve değerlendirmeler yapmıştır” şeklinde konuştu.
‘MUSTAFA KEMAL İMZASIYLA YAYINLANAN BEYANNAME KAYSERİMİZ İÇİN ÖVÜNÇ KAYNAĞI OLMUŞTUR’
Atatürk’ün Kayseri’de birlik ve beraberlik mesajı verdiğini anlatan Büyükkılıç, “Mustafa Kemal Paşa bu toplantılara katılanlara, memleketin içine düştüğü zor durumu anlatmış, bunun çözümünün birlik ve beraberlikten geçeceğini de her zamanki gibi vurgulamış ve bu alanda yapılması gereken çalışmaları paylaşmıştır. 20 Aralık 1919 gününü çeşitli toplantı ve görüşmelerle tamamlayan Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları, Kayseri'de ikinci tarihi günü ve geceyi de yine aynı bulundukları mekânlarda geçirmiş, 21 Aralık 1919 Pazar sabahı saat 9'da Kayserili hemşehrilerimize bir beyanname yayınladıktan sonra şehrimizden ayrılmışlardır. Heyet-i Temsiliye namına Mustafa Kemal imzasıyla yayınlanan bu beyanname Kayserimiz için övünç kaynağı olmuş, Kayseri’nin hamiyetperver yaklaşımını her zaman vurgulamıştır. Kurtuluş Savaşı’ndaki mücadelesi her zaman takdir edilen Kayseri’mizin Sakarya Meydan Muharebesi’nde Taş Mektep diye bilinen liseli gençlerimizin şehit olması, o sene mezun vermemesi de bunun en büyük göstergelerinden biri olmuştur” ifadelerini kulandı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kayseri’ye gelişi kutlamaları kapsamında Atatürk Evi’nde de bir program gerçekleştirildi. Burada öğrenciler tarafından Vali Gökmen Çiçek’e çiçek takdim edildi. Bando dinletisi ve halk oyunları gösterisinin yapıldığı programda, öğrenciler tarafından Atatürk’ün gelişi canlandırılarak, gökyüzüne balon bırakıldı. Vali Çiçek, Başkan Büyükkılıç ve beraberindeki heyet, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde günün anlam ve önemini anlatan resim sergisini ilgiyle inceledi.
0 Yorum:
Yorum Bırakın