ALAN KRALI’NDAN BALON TURİZMİNE DARBE !

Kapadokya Alan Başkanı ve aynı zamanda Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel’in, Alan Başkanlığı’nın yetkisini kullanarak Ürgüp Uluslararası 2. Balon Festivali’nin Ürgüp’te yapılmasına izin vermediği iddia edildi.


376 Görüntüleme

Kapadokya Alan Başkanı ve aynı zamanda Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel’in, Alan Başkanlığı’nın yetkisini kullanarak Ürgüp Uluslararası 2. Balon Festivali’nin Ürgüp’te yapılmasına izin vermediği iddia edildi. Bunun üzerine festivalin sponsoru PashaBalonculuk'da,  uluslararası festivalin  2 ncisi Afyon’daki birkaç peri bacasının bulunduğu alanda yapmaya karar verdi.

Kapadokya Alan Başkanlığı’nın yetkileri neredeyse Alan Başkanı’nı bölgede tek hakim güç ve otorite olarak tayin ediyor. Vali Becel’in kullandığı yetkilerdeki otoriterlik ve bölgeye verilen zararlar nedeniyle “sıkıyönetim genelgesi ve Kapadokya Krallığı veya Kapadokya Derebeyliği” gibi tanımlamalar kamuoyunda sıklıkla kullanılmaya başlandı.

 Alan Başkanlığı’nın kurulması ve Alan Başkanı olarak Nevşehir Valisi Becel’in atanması ile Kapadokya alanındaki tüm faaliyetlerin tek yetkili Vali Becel olmuştu.

4  Temmuz 2019’da  dönemin Valisi İlhami Aktaş’ın büyük katkıları ve katılımıyla, Ürgüp Belediyesi, Ürgüp Kaymakamlığı ve neredeyse tüm daire müdürlerinin katılımıyla yine Pasha Balonculuk sponsorluğunda yapılan  Ürgüp Uluslararası Balon Festivali’ne 11 ülke, 20 den fazla balon ile katılmıştı.

Ancak bu sene Kapadokya Alan Başkanı ve Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel’in nedeni bilinmeyen bir gerekçe ile Kapadokya’nın dünyada  bilinen  en önemli simgelerinden olan balonculuğun gelişmesine ve daha da tanınmasına bölge adına müthiş katkı sağlayacak olan Balon Festivali’nin yapılmasına onay vermediği öne sürüldü. Henüz bu konuda Nevşehir Valiliği’nden bir açıklama gelmezken suskunluğun sebebi de anlaşılamadı.

Uluslararası Balon Festivali’nin ikincisinin geçtiğimiz 4 Temmuz’da yapılması gerekirken hala yapılmamış olması ve Alan Başkanlığı’nca izin verilmediği için yapılamayacak olmasının,  balon  turizminin gelişmesine çok ciddi zarar vereceği belirtiliyor.

Bu konuda Alan Başkanlığı’na başvuran ve balon festivalini yapmak istediğini belirten Desibel Turizm’e de yine Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından izin verilmediği öğrenildi.

Nevşehir’in il oluşunun yıldönümü kutlama açıklamasında şehri il yapan dönemin Başbakanı Adnan Menderes’i anmayı ve teşekkür etmeyi “unuttum” diyerek geçiştiren Nevşehir Valisi ve Kapadokya Alan Başkanı  İnci Sezer Becel ardından dünya koruma mirasına kayıtlı bölgenin tek eseri olan Göreme Açıkhava müzesi alanının göbeğine kepçelerle kazı yapılmasına izin vermişti.Daha sonra bu kararı bölge milletvekillerinin de devreye girmesi ile durdurulmuştu.

Son olarak; Kapadokya’nın dünyaca bilinirliğine çok büyük katkı sağlayan Balon Turizminin gelişmesi için pandemiden önce 4 Temmuz 2019 da ilki yapılan Ürgüp Balon Festivali’nin,  ikincisinin yapılmasına onay vermeyen Alan Başkanı ve Nevşehir Valisi Becel’in,  kamuoyunu yani halkı muhatap alarak vermiş olduğu bu kararlar hakkında  hiçbir açıklama yapmaması da, Nevşehir halkı nezdninde tepkilere neden oluyor.

Yazar

ertehaber.com

0 Yorum:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *