Yükleniyor
Yükleniyor
AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hamza Dağ ve Leyla Şahin Usta, parti genel merkezinde AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı'nca hazırlanan 'Uluslararası Medyada Ülkelerin İnsan Hakları İhlalleri 2021 Raporu'na ilişkin basın toplantısı düzenledi. Hamza Dağ, göçmenlere yönelik hak ihlallerine değinerek, "Özellikle Avrupa'nın göçmenler ve az olarak görünen gruplarla İsrail'in, Filistin topraklarındaki Müslümanlar konusundaki ötekileştirici, görmezden gelinen ve şiddeti bir enstrüman olarak kullanan anlayışı, insan haklarına ve insanlık onuruna karşı yapılmış güçlü bir hak ihlali olarak önümüzde net bir şekilde durmaktadır. Medya ise toplumun doğru ve teyitli habere şeffaf ve güvenilir bir şekilde ulaşabilmesi noktasında önem arz eden bir görev üstlenmektedir. Uluslararası medyanın yaşananları görmezden geldiğini hepimiz biliyoruz. Türkiye'nin, uluslararası hüviyet kazanmış medya kuruluşları vasıtasıyla, tüm dünyaya şeffaf ve güçlü bir şekilde yansıtmaya gayret ettiği mücadele, her türlü zalimliğe karşıdır. İnsan hakları ile demokrasi konusunda hiç kimseye laf söylettirmeyen Avrupa, insanlık sınavında sınıfta kalmıştır. İnsanlık konusunda dünyaya örnek olacak bir tutum ortaya koyan Türkiye'ye, Avrupa'nın ders vermesi mümkün değildir. Çünkü bu konuda Avrupa'nın ve Batı'nın sicili bozuktur. Bizim mücadelemiz, mazlumun hakkını gasbetmeye meyil eden her türlü zulmün karşısında olmanın ve bu zulmü dünyaya haykırmanın mücadelesidir" diye konuştu.
USTA: İNSAN HAKLARININ ÇİFTE STANDARTI OLMAZ
Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta ise insan haklarına farkındalık yaratmanın önemine dikkat çekerek, "Raporumuzu özellikle Amerika ve Avrupa ülkelerinde yaşanan insan hakları ihlallerinin gün yüzüne çıkarılması, Türkiye hakkında rapor yazan ülkelerin kendi ülkelerinde yaşanan sorunlara karşı ne kadar duyarsız olduklarını, bu duyarsızlıklarının dünya tarafından sessiz bir şekilde üstünün örtüldüğünü, bizim ise bunun farkında olduğumuzu ve bunu da artık bir ayna tutarak kendilerine ifade etmemiz gerektiği düşüncesiyle ve anlayışıyla hazırladık. İnsan haklarının çifte standardı olmaz, tek bir standardı olması gerekir" dedi.
'SIĞINMACILARI HUKUKA AYKIRI ŞEKİLDE GERİ İTTİ'
Uluslararası kurumların hazırladığı kimi raporlarda bazı ülkelerin gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerine yer verilmediğini vurgulayan Usta, "Kaynaklarımızı sadece yerel kaynaklar olarak değil, 12 ülkenin haber kaynaklarını inceleyerek ciddi bir özenli araştırmayla edindiğimiz insan hakları ihlallerini paylaşmak istiyoruz. Özellikle Müslümanlara ve Türklere yönelik saldırılar, cami kapatmalar, başörtü yasakları gibi baskıların yoğun olarak yaşandığını tespit ettik. Sosyal medyada internet üzerinden ırkçılık, İslam düşmanlığı ve nefret söylemi inanılmaz derecede artarak kayıtlara girmeye başladı. 2021 yılı küresel ve kitlesel göçlerin devam ettiği, Avrupa ülkelerinin bu göçler karşısında takındığı insanlık dışı tutumlara da sahne oldu. Özellikle Yunanistan'ın başı çektiği Avrupa, sığınmacıları şiddet kullanarak hukuka aykırı şekilde geri itti. Soyarak, cüzdanını çalarak ve işkence ederek sınırı geçmelerine engel oldular. Buna karşın AB'nin harekete geçmemesi, insan hakları ve sığınmacı hakları konusunda çalışan birçok kuruluşun raporlarında yer aldı" ifadelerini kullandı.
'2022 RAPORUNDA DEĞİŞİMLERİ GÖRECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM'
Raporda geniş yer ayrılan İsveç ve Finlandiya'nın; NATO üyeliği sürecinde terör örgütleriyle ilgili haberlerde gerileme olup olmadığıyla ilgili konuşan Usta, "2021 yılında bu konular hiç gündeme gelmemiş veya getirilmemiş. Bunlar bir ülkenin kendi özgürlükleri açısından gördüğü bir normal destek olarak değerlendirilmiş. NATO sürecinde gelinen noktayla birlikte onlar da bu işin farkına varmış durumda ya da farkına vardıkları şeyin artık geri dönülmesi noktasındaki kararlı tutumu görmüş durumda. 2022 raporuyla birlikte değişimleri göreceğimizi düşünüyorum" açıklamasında bulundu.
0 Yorum:
Yorum Bırakın